bannerPos

Stor interesse for fleksible kalvehytter

Arne Nielsen er indehaver af Arnes Smedie i Gadbjerg, hvor der produceres en bred vifte af artikler til landbruget.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
17-09-2020 09:54
Hos Arnes Smedie i Gadbjerg ved Vejle, har man udviklet og producerer sine helt egne typer kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet. Og både interessen og efterspørgslen er stor – både blandt professionelle som hobby- og deltidslandbrug.

KALVEHYTTER Det skal være enkelt og brugervenligt – og ikke mindst godt for dyrene at være i. Hos Arnes Smedie i Gadbjerg ved Vejle, har man selv udviklet, samt producerer og sælger sine egne typer kalveskure og hytter, samt udebokse, der er blevet populære – både blandt større kalveproducenter som hos mindre hobby- og deltidslandbrug med kalve.

Mange kender de traditionelle kalvehytter, men den nye type fra Arnes Smedie adskiller sig markant – både i udseende og funktionalitet. Et af de første eksemplarer er opført i Sønderjylland.

Kalveskuret er på 5 x 60 meter, og har 15 rum på hver 5 x 4 meter og med kalve-fanggitre i front. Taget er stålplader med antidug. Der er en låge imellem hver rum og en dør bagud hvor der med tiden skal laves en gårdhave til kalvene. Der er ligeledes lavet til drikkekopper mellem hver rum.

Og der er flere fordele ved den nye type:

-  Alle fronter er åbne, så det eksempelvis er let at muge ud, forklarer Arne Nielsen, der indehaver af Arnes Smedie.

Han fremhæver den fordel det giver med at kunne køre en maskine ind under halvtaget på kalveskuret og hurtigt og effektiv vil kunne klare opgaven med at sprede og fordele strøelse og foretage fodring.

Arne Nielsen er overbevist om, at hele kalvesundheden får et løft med den nye kalvehytte-type.

-  Man vil kunne bruge mere tid på kalvene, der vil give lavere kalvedødelighed og spare på dyrlægeudgifterne, lyder vurderingen fra Arne Nielsen.

Læskure lette at samle

Hos Arnes Smedie har man også løsninger til de mindre behov for tag over hovedet til kalve.

Mindre læskure, der let kan samles og opføres – eventuelt og ofte af kunden selv.

Et nemt og solidt »metal-skellet« danner rammen om læskuret, hvor fagene og tagelementerne samles udenpå.

Konstruktionen gør, at læskures let kan adskilles igen – for eksempel i forbindelse med en flytning fra en lokalitet til en anden.

-  Læskurene er populære hos mange hobby- og fritidsfolk. Og de kan ikke samles forkert, forklarer Arne Nielsen. Alt efter ønske kan de leveres samlet og opstillet eller også leveres de som samlesæt med en manual.

Han tilføjer at 80 procent af kunderne ved de mindre læskure, selv sætter dem op.

Se mere på www.arnes-smedie.dk.

0

Aflyste generalforsamling for anden gang

Selvom Lemvigegnens Landboforening godt kunne have afholdt årets udsatte generalforsamling uden at bryde de nye corona-restriktioner, turde man ikke afvikle den i et område, hvor smittetrykket vokser.

Tid til udskiftning af belysningen i stalden

Lysmængden fra alle lyskilder aftager over tid, men en af fordelene ved LED-belysning er at de kan være tændt langt flere timer end et almindelig lysstofrør.

Mere magt til medlemslandene giver dilemmaer

Selvbestemmelse over EU-støtte giver mening, men kan skabe kontroverser, mener forsker.

Hvad vil Christiansborgs politikere bruge mere EU-magt til?

Medlemslandene kan få mere medbestemmelse over EU's landbrugsstøtte. Men det er ikke alle i Folketinget, der gerne vil bruge den.

Konference om bioøkonomiske muligheder

En række virksomheder i Region Midtjylland er i fuld med at nytænke bioøkonomiske løsninger til energiforsyning og landbrugs- og fødevareproduktionen. På en konference 26. oktober er aktørerne klar til at afrunde og konkludere på ikke færre end 11 projekter.

Færre berøringer får regnestykket til at gå op

På Van Heesch Dairy Partnership ved Skive er fokus at bruge så få mandetimer og slide så lidt på materiellet som muligt frem for at presse ydelsen i vejret.

Hyrdegård indstillet til nordisk miljøpris for naturpleje på vestkysten

Lystbækgaard ved Torsted i Vestjylland er nomineret som Danmarks bidrag til Nordisk Råds Miljøpris 2020. Vinderen findes sidst i oktober.

Majsen skal først i jorden til maj

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra en grovfoderrådgiver fra Velas.
Side 1 af 94 (1865 artikler)Prev1234567929394Next