Thy Lam mister jord i nationalpark

Ditte Birkebæk Jensen 05-02-2018 07:39:01
Lige nu går alle Gitte Krolls får hjemme på markerne i Skjoldborg, men om et år kan antallet være halveret.
Gitte Kroll risikerer både at miste retten til nationalparklogoet og sit erhvervsgrundlag, efter at Naturstyrelsen har ophævet hendes lejeaftale i Nationalpark Thy.

Fåreavleren bag »Thy Lam« ved Skjoldborg i Midtthy, Gitte Kroll, har siden december været frustreret.
Naturstyrelsen Thy har nemlig valgt at opsige et afgræsningsareal på 18 hektar, som hun i 15 år har forpagtet i nationalparken. De 18 hektar er Gitte Krolls største areal i selve parken og en stor andel af hendes i alt 55 hektarer til 124 får. Derfor kan hun nu se frem til at miste retten til at bruge nationalparklogoet og blive nødt til at skære ned på antallet af får, hvis hun ikke finder nyt jord.
- Jeg ved ikke, hvor de skal gå, så jeg er virkelig ked af det, siger fåreavleren.

Tynd begrundelse

Gitte Kroll vidste godt, at arealet skulle i udbud i november, men havde ikke i sin vildeste fantasi troet, at det slet ikke skulle afgræsses mere.
- Det er da mærkeligt at fjerne et funktionsdygtigt hegn, de har udvidet for to år siden og som fik ny strømboks sidste år. Jeg synes, at begrundelsen er tynd, lyder det fra fåreavleren.
Og selve begrundelsen fra Naturstyrelsen Thy har også været tvetydig. Først skrev de nemlig til hende, at arealet skulle i udbud, men fjorten dage efter, ændrede de mening, og skrev, at de 18 hektar skal udlægges til vildtpleje for den voksende bestand af krondyr.
Samtidig når en praktikant hos styrelsen at skrive til Gitte Kroll, at begrundelsen også bygger på, at ulve er tilbage i den nordjyske natur. Et udsagn, styrelsen senere har beklaget og trukket tilbage.
- Jeg bliver virkelig forvirret, men jeg tror nu stadig på, at styrelsen ikke synes, det er hensigtsmæssigt med skambidte får i et turismeområde. Jeg tænker også med alt den kludren rundt i mails, at beslutningen ikke har været gennemtænkt.  

Styrelsen forlænger

Imidlertid har Naturstyrelsen lyttet til fåreavlerens frustrationer. For selvom de holder fast i, at arealet skal ophæves som afgræsningsaftale, så har de givet Gitte Kroll et ekstra år til at finde nye arealer i. Hun har dog endnu ikke skrevet under på aftalen. Hun bruger arealet til at have moderdyr til at gå fra august til november efter goldlægning. Fårene kommer midlertidigt hjem, når de skal klippes og tages så først hjem igen, når de skal til vædder. Arealet er derfor afgørende om efteråret.

Vendt stemning

Gitte Kroll sad selv med i en af arbejdsgrupperne, da man fik nationalparken op at stå i 2008, hvor hun oplevede, at der var en stolthed og et godt samarbejde om en park. Men den glæde er vendt til fortvivlelse og uvished hos landmanden.
- Jeg ved godt, at det er en statsvirksomhed, men vi er alle sammen en del af staten. Jeg føler ikke længere, at vi samarbejder om parken, men at det mere bliver os mod dem, og budrunderne gør også os afgræssere til konkurrenter frem for kollegaer, siger hun.

Når naboens næsehår blafrer i vinden, er løsningen OML

14-11-2018 07:57:13

OML-beregninger og eventuelle ændringer af ventilationen kan i mange tilfælde redde udvidelsesplaner, der ud fra standardberegningen i ansøgningssystemets lugtmodul var dømt til afvisning.


Salling-entreprenør drænede på Løvenholt Gods

13-11-2018 07:55:45

Da der skulle laves dræn på Løvenholt Gods ved Silkeborg faldt valget på SM Entreprenørfirma fra Roslev. Et dræningsprojekt, som blandt andet Seges har været involveret i.


Styrk dig selv som leder og øg din virksomheds effektivitet

12-11-2018 13:53:12

Med uddannelsen »Ledelse i praksis« udvikler du dig både som leder og menneske til fordel for dig selv, dit team og virksomhedens effektivitet. Nyt hold starter op i januar 2019.


Den blå drøm om førstepladsen

10-11-2018 08:43:24

Selvom de er stolte over en årrække blandt de tre bedste traktortrækkere i Farmstock-klassen, higer Team Blue Dream fra Vindblæs ved Løgstør efter at blive de bedste til den sport, der har forvandlet sig fra en hobby til en livsstil.


Arbejdsgivere og jobsøgende finder nu lettere hinanden

09-11-2018 07:36:03

Jobstafet.dk er klar med en nyudviklet toptunet hjemmeside, som skal gøre det endnu lettere for både arbejdsgiveren og den jobsøgende at finde hinanden.


Minister på slagteri-besøg

08-11-2018 10:30:10

Der var kvalitetskontrol, eksport og svinepest på programmet, da miljø- og fødevareministeren forleden besøgte slagteriet Tican i Thisted.


Yding Smedie & Maskiner er ny importør af Bergmann vogne

06-11-2018 14:07:00

Tyske kvalitetsvogne fra Bergmann er fra 1. november en del af sortimentet hos Yding Smedie & Maskiner, der er ny dansk importør.


Danish Agro og Lemken udvider samarbejdet i Danmark

06-11-2018 11:32:18

Fra november 2018 udvider fem maskinforretninger, som Danish Agro er medejer af, deres tilbud med den komplette portefølje af redskaber fra tyske LEMKEN.


Konsulent trækker i støvler og hjælper smågrise til en bedre start

05-11-2018 07:46:27

Der er et brændende ønske om, at kunden får mest muligt ud af det produkt, han eller hun køber, når produktkonsulent Mette Albertsen, DLG, trækker i gummistøvler og overalls. Hun går derud, hvor foderet skal virke, og midt i stalden rådgiver hun ejere, driftsledere og øvrige ansatte i smågrisefoderet PrimeFeed.


Landmandslivet er for kort til vandlidende marker

03-11-2018 08:25:53

Der er ene fordele ved veldrænede marker.


Markerne lider af alvorlig kalkmangel

02-11-2018 08:37:59

Et langt større antal jordprøver end normalt viser i år alvorlig kalkmangel. Det oplever Agri Nord Planteavl, der opfordrer til, at landmanden får testet jorden.


DM og NM i pløjning – se alle vinderne

01-11-2018 08:02:18

Se vinderbillederne fra weekendens pløjestævne i Vendsyssel.


Fremtidens ledere i landbruget

31-10-2018 07:48:07

En 360 graders lederevaluering udfordrer lederen i sine lederegenskaber, mens et tavlemøde organiserer kommunikationen bedre på landbrugsbedriften. Begge ting, som kan give udbytte i form af medarbejdere, som tænker i helheder og samarbejder på tværs af organisationen.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 27 (535 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer