bannerPos

Høsten kvalitetsikres allerede på ladegulvet

GrainSense-enheden betyder for Knud Knudsen, at han løbende kan foretage stikprøvekontroller af hvert eneste læs korn fra hver del af markerne og have protein- og vandværdier inden for få minutter.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
06-04-2020 08:00
Det rigtige vand- og proteinindhold er afgørende for at få den rigtige pris på høsten, men maskinerne til at tjekke værdierne har været forbeholdt de allerstørste landbrug og korngrossister – indtil nu.

Knud Knudsen er en af de første i Danmark til at bide skeer med en ny, håndholdt proteinmåler til korn fra præcisionslandbrugsvirksomheden Geoteam. Og med den lollandske landmands 770 hektar marker med planteavl er der et kæmpe potentiale for at hente titusindvis af kroner på det rigtige vand- og proteinindhold i høsten.

– Da Geoteams konsulent første gang præsenterede mig for prisen, så tænkte jeg da lige, at 30.000 kroner godt nok var højt sat. Men holder jeg det op imod en prisforskel på 8.000-10.000 kroner, om et vognlæs korn bliver solgt som maltbyg eller foder, så er enheden allerede fra første sæson tjent ind, siger Knud Knudsen.

Landmanden leverer sin høst direkte fra ladegulvet. Derfor har han brug for at kunne sortere eksempelvis et læs maltbyg med et forkert proteinindhold fra, så det ikke bliver blandet med den øvrige høst inden levering.

GrainSense-enheden betyder for Knud Knudsen, at han løbende kan foretage stikprøvekontroller af hvert eneste læs korn fra hver del af markerne og have protein- og vandværdier inden for få minutter. Det er afgørende for at sikre en bedre pris hos korngrossisten med en højere kvalitet læs korn. Samtidig kan de løbende målinger på sigt også hjælpe til at udpege problemområder og optimere markerne.

GrainSense-enheden bliver solgt for omkring 30.000 kroner, men i modsætning til de eksisterende løsninger af stationære maskiner til flere hundrede tusind kroner er det ifølge forhandleren en overskuelig investering for selv mindre landbrug.

0

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.

Markvand fylder mere

Nordjysk Grundvandssænkning har mærket stigende interesse for markvandsboringer over de seneste år. Derfor har virksomheden nu investeret i en ny lastbil dedikeret til brøndboringsafdelingen.

Fuld gang i test af nyt udstyr til digital grovfoderstyring

Mens snitteren kører, måler NIR-sensoren tørstof, sukker, protein, aske, kløverindhold og fordøjelighed af græsset. Landmanden kan følge snitteren på sin telefon og se data i realtid.

Drive-in Sofari godt besøgt

Omkring 150 biler lagde vejen forbi Kjeldbjerg Økogrise, Skive, der på grund af corona havde lavet det traditionelle Sofari-arrangement om til Drive-in Sofari.

200 år markeret med Ferguson-kunst

En grå Ferguson er blevet forvandlet til at kunstværk og placeret i Storåen for at markere Holstebro Struer Landboforenings 200 år.

Alle landmænd skal kunne beregne gårdens klima-aftryk

Seges og Økologisk Landsforening går nu i gang med at udvikle fremtidens landbrugsredskab: Et digitalt værktøj, som landmanden kan bruge til at beregne sin gårds klimaaftryk.

Covid-19 – nye muligheder

Selvom den almindelig landmand ikke er i spil til diverse hjælpepakker, giver corona-situationen lånemuligheder, forrentningsmuligheder samt mulighed for udskudte betalingsfrister.

Kunstig intelligens skal gøre danske køer mere fodereffektive

Et nyt forskningsprojekt anført af VikingGentics skal ved hjælp af kunstig intelligens og 3D-kameraer gøre det muligt at måle, hvor meget foder en ko æder.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Agri Nord-direktør fylder 60

27 år hos KMD har blandt andet givet Kim Koch solid digital viden, der de seneste fem år er kommet Agri Nord til gode.
Side 1 af 81 (1620 artikler)Prev1234567798081Next