bannerPos

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Ikke korrekt opbevaret korn giver mug og eventuel spiring.

Redaktionen

14-04-2019 06:11
Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Af: Caroline Kold Simonsen, svinerådgiver ved LandboNord

En hurtig tørring og nedkøling af kornet i høst er den bedste måde at sikre en god kornkvalitet, med mindre der er tale om gastæt kornopbevaring.

Ved oplagring af korn kan der opstå varme og fugtige lommer i kornet i planlagere og siloer. Derfor er det aktuelt hele året rundt – ikke kun i høst – at tjekke kornlageret.

I de våde perioder af året, er det vigtigt at kontrollere, at der ikke trænger vand ind i kornlageret eller i luftkanalerne under kornopbevaringen, da det kan ødelægge store partier korn. Gør det til en månedlig rutine at kigge kornlageret igennem. Gå for eksempel en tur i kornet, gerne med bare tæer, så du kan mærke eventuelt varme områder i kornet.

 

Vær på forkant

I vinter- og forårsmånederne er det vigtigt at belufte kornlageret med kold luft, da det vil fjerne eventuelle varmelommer, hvor skimmel og mugsvampe kan udvikle giftige toksiner. Toksiner i kornet kan ikke fjernes ved beluftning eller varmetilsætning, derfor er det vigtigt at forebygge skaden. Er det muligt at omrøre i kornet, forbedrer det mulighederne for at undgå varme og fugtige lommer i siloerne.

Forsommeren er et godt tidspunkt at sikre, at kornopbevaringen er i orden til den kommende høst. Hvis du har gastætte siloer, skal de trykprøves, og i amerikaner siloer samt planlager skal bunden fejes, så der ikke er jord, der stopper luftgennemstrømningen. Desuden skal mekanikken i alle anlæg gennemgås, så man er klar til ny høst. Vær på forkant og begynd planlægningen af vedligeholdelsesarbejdet allerede i dag.

 

Kornrensning er vigtig i håndteringen

Første forudsætning for at opnå en god kornkvalitet er, at urenheder bliver fjernet. Der findes mange toksiner og andre skadelige stoffer i de urenheder, der findes i kornet. Derudover vil urenheder som jord, ukrudtsfrø og skaldele i kornet nedsætte tørringskapaciteten i kornlageret. Derfor er det en fordel at have en effektiv kornrenser ved kornmodtagelsen. Det er dog vigtigt at have en stor kapacitet på sin kornrenser, da den ellers let kan blive flaskehalsen i kornhøsten.

Beregninger af og investering i kornrensning kan med fordel sættes i gang nu, så anlægget står klar til ny høst.

 

Produktiviteten afhænger af godt og frisk foder

Manglende produktionsresultater, pludselige dødsfald med gaspustere eller uforklarlige sygdomsudbrud såsom uspecifik diarré eller rectal prolaps (udskudt endetarm) kan være tegn på dårlig foderhygiejnen eller dårlig kvalitet af foderet.

Det er vigtigt at forebygge dannelsen af toksiner i både siloer, transport- og mølleriudstyr samt i færdigvaresiloen. Brug mandehullerne til at tjekke siloerne indvendigt og fjern belægning i tørfoderblandere, blandekar og i transportveje med jævne mellemrum. Der kan med fordel etableres afsug i forbindelse med møllen, så kondensfugt minimeres.

Det er vigtigt at have løbende fokus på og prioritering af rengøring af siloer og transportveje, så der sikres et rent fodermiljø – også i travle perioder.

 

 

5 gode råd:

Rens kornet ved modtagelse og gerne igen inden møllen.

Sikre en ordentlig omrøring, tørring og beluftning af kornet i amerikaner silo.

Trykprøvning af gastæt silo før høst.

Rengør siloer, foderblandere og transportveje jævnligt.

Lav en tjekliste hvor dato og ansvarlig for rengøringen kan skrives på.

Caroline K. Simonsen, svinerådgiver, LandboNord

 

Drivvåde dyrskue-smil i Thisted

En ordentlig byge midt på dagen tog ikke humøret fra gæster eller -udstillere på Dyrskuet Thy-Mors.

175 gæster oplevede fremtidens topsorter på Mors

Fremtidens sorter var på programmet da Vestjyllands Andel holdt markvandring på Peterslund på Mors.

100-årige Grimme har stort fokus på kundepleje

Mange ting har ændret sig i de 100 år, det nuværende Grimme Skandinavien har eksisteret. Men kundeplejen er fortsat i højsædet.

Succesfuldt åbent hus

Almas måtte forleden ud og købe flere grillpølser og drikkevare da flere end ventet kom til åbent hus i Hvam.

Velbesøgt Agri Farm Day

600-700 nordjyder lagde vejen forbi Agri Farm Day ved Aalborg.

Faste kameraer optimerer i stalden

Selvom det er mere end et år siden, han første gang fik lavet en videoanalyse fra stalden, finder Christian Mark stadig stof til eftertanke, når han kigger på billeder fra sine faste kamerainstallationer.

Traditioner i Løgstør

Lørdag den 15. juni er der dyrskue i Løgstør. Et skue med landbrugsdyr og et særligt fokus på sund og hurtig mad.

Så er der dyrskue i Skive

Den 15. juni er det 14. gang MidtWest Farmshow løber af stablen.

Sojaen skippet til fordel for hestebønner

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Arealet med faunastriber er blevet fordoblet i år

Landmænd i rådgivningsvirksomheden Sagros område har i år sået faunastriber, der vil kunne dække en to meter bred blomsterstribe fra Skagen til grænsen
Side 1 af 46 (901 artikler)Prev1234567444546Next