bannerPos

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Ikke korrekt opbevaret korn giver mug og eventuel spiring.

Redaktionen

14-04-2019 06:11
Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Af: Caroline Kold Simonsen, svinerådgiver ved LandboNord

En hurtig tørring og nedkøling af kornet i høst er den bedste måde at sikre en god kornkvalitet, med mindre der er tale om gastæt kornopbevaring.

Ved oplagring af korn kan der opstå varme og fugtige lommer i kornet i planlagere og siloer. Derfor er det aktuelt hele året rundt – ikke kun i høst – at tjekke kornlageret.

I de våde perioder af året, er det vigtigt at kontrollere, at der ikke trænger vand ind i kornlageret eller i luftkanalerne under kornopbevaringen, da det kan ødelægge store partier korn. Gør det til en månedlig rutine at kigge kornlageret igennem. Gå for eksempel en tur i kornet, gerne med bare tæer, så du kan mærke eventuelt varme områder i kornet.

 

Vær på forkant

I vinter- og forårsmånederne er det vigtigt at belufte kornlageret med kold luft, da det vil fjerne eventuelle varmelommer, hvor skimmel og mugsvampe kan udvikle giftige toksiner. Toksiner i kornet kan ikke fjernes ved beluftning eller varmetilsætning, derfor er det vigtigt at forebygge skaden. Er det muligt at omrøre i kornet, forbedrer det mulighederne for at undgå varme og fugtige lommer i siloerne.

Forsommeren er et godt tidspunkt at sikre, at kornopbevaringen er i orden til den kommende høst. Hvis du har gastætte siloer, skal de trykprøves, og i amerikaner siloer samt planlager skal bunden fejes, så der ikke er jord, der stopper luftgennemstrømningen. Desuden skal mekanikken i alle anlæg gennemgås, så man er klar til ny høst. Vær på forkant og begynd planlægningen af vedligeholdelsesarbejdet allerede i dag.

 

Kornrensning er vigtig i håndteringen

Første forudsætning for at opnå en god kornkvalitet er, at urenheder bliver fjernet. Der findes mange toksiner og andre skadelige stoffer i de urenheder, der findes i kornet. Derudover vil urenheder som jord, ukrudtsfrø og skaldele i kornet nedsætte tørringskapaciteten i kornlageret. Derfor er det en fordel at have en effektiv kornrenser ved kornmodtagelsen. Det er dog vigtigt at have en stor kapacitet på sin kornrenser, da den ellers let kan blive flaskehalsen i kornhøsten.

Beregninger af og investering i kornrensning kan med fordel sættes i gang nu, så anlægget står klar til ny høst.

 

Produktiviteten afhænger af godt og frisk foder

Manglende produktionsresultater, pludselige dødsfald med gaspustere eller uforklarlige sygdomsudbrud såsom uspecifik diarré eller rectal prolaps (udskudt endetarm) kan være tegn på dårlig foderhygiejnen eller dårlig kvalitet af foderet.

Det er vigtigt at forebygge dannelsen af toksiner i både siloer, transport- og mølleriudstyr samt i færdigvaresiloen. Brug mandehullerne til at tjekke siloerne indvendigt og fjern belægning i tørfoderblandere, blandekar og i transportveje med jævne mellemrum. Der kan med fordel etableres afsug i forbindelse med møllen, så kondensfugt minimeres.

Det er vigtigt at have løbende fokus på og prioritering af rengøring af siloer og transportveje, så der sikres et rent fodermiljø – også i travle perioder.

 

 

5 gode råd:

Rens kornet ved modtagelse og gerne igen inden møllen.

Sikre en ordentlig omrøring, tørring og beluftning af kornet i amerikaner silo.

Trykprøvning af gastæt silo før høst.

Rengør siloer, foderblandere og transportveje jævnligt.

Lav en tjekliste hvor dato og ansvarlig for rengøringen kan skrives på.

Caroline K. Simonsen, svinerådgiver, LandboNord

 

Vindmøllenaboer frygter syge borgere og stressede mink

Store vindmøller og lavfrekvent støj har fået borgerne omkring Nørre Økse Sø i Jammerbugt Kommune på barrikaderne. Projektet er godkendt af kommunen, men man håber, en klage til planklagenævnet kan ændre på tingene.

Stjernerenser får styr på ukrudtet

Med en ny stjernerenser kan Martin Skamriis, Lønstrup, få fat i ukrudtet uden at hive afgrøderne op, som striglen gjorde sidste år.

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Værkstedet er motoren i forretningen

Bredsgaard A/S i Kjellerup udvider deres værksted og tilføjer fem nye Claas servicevogne samt en Claas servicelastbil til servicetruppen.

Få overblik over transportomkostningerne

Transport af varer og afgrøder er en naturlig del af landbrugsproduktionen. Få overblik over omkostningerne med et Seges-værktøj.

Sydgården i Nibe har været med til Økodag fra begyndelsen

Igen i år er Ewald Kristensen, Nibe, vært på årets Økodag.

Ny, fuldautomatisk afgrødeomrører fra Bøvlingbjerg

En fuldautomatisk »Power Mix«-afgrødeomrører fra Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg ser nu dagens lys. Systemet sikrer en systematisk gennemrøring af hele stakken i et planlager.

Rejsegilde ved Vinderup Maskinforretning

Der var blå himmel, solskin og højt til loftet, da Vinderup Maskinforretning holdte rejsegilde på Mors, hvor de kunne fremvise et storstilet byggeri, som er klart til brug til efteråret.

Forsigtig optimisme for de nordjyske minkavlere

Mange nordjyske minkavlere er truet på levebrødet, da skindpriserne siden 2015/16 har været lave. Men det lykkes dog stadigvæk LandboNord at finde løsninger for minkkunderne.

Faunastriber skal igen hjælpe insekter

Landmændene skal igen i år inspireres til at give naturen en håndsrækning ved at plante faunastriber. Det er ideen bag et initiativ mellem LandboNord, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Biavlerforening
Side 1 af 39 (779 artikler)Prev1234567373839Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer