bannerPos

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Ikke korrekt opbevaret korn giver mug og eventuel spiring.

Redaktionen

14-04-2019 06:11
Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Af: Caroline Kold Simonsen, svinerådgiver ved LandboNord

En hurtig tørring og nedkøling af kornet i høst er den bedste måde at sikre en god kornkvalitet, med mindre der er tale om gastæt kornopbevaring.

Ved oplagring af korn kan der opstå varme og fugtige lommer i kornet i planlagere og siloer. Derfor er det aktuelt hele året rundt – ikke kun i høst – at tjekke kornlageret.

I de våde perioder af året, er det vigtigt at kontrollere, at der ikke trænger vand ind i kornlageret eller i luftkanalerne under kornopbevaringen, da det kan ødelægge store partier korn. Gør det til en månedlig rutine at kigge kornlageret igennem. Gå for eksempel en tur i kornet, gerne med bare tæer, så du kan mærke eventuelt varme områder i kornet.

 

Vær på forkant

I vinter- og forårsmånederne er det vigtigt at belufte kornlageret med kold luft, da det vil fjerne eventuelle varmelommer, hvor skimmel og mugsvampe kan udvikle giftige toksiner. Toksiner i kornet kan ikke fjernes ved beluftning eller varmetilsætning, derfor er det vigtigt at forebygge skaden. Er det muligt at omrøre i kornet, forbedrer det mulighederne for at undgå varme og fugtige lommer i siloerne.

Forsommeren er et godt tidspunkt at sikre, at kornopbevaringen er i orden til den kommende høst. Hvis du har gastætte siloer, skal de trykprøves, og i amerikaner siloer samt planlager skal bunden fejes, så der ikke er jord, der stopper luftgennemstrømningen. Desuden skal mekanikken i alle anlæg gennemgås, så man er klar til ny høst. Vær på forkant og begynd planlægningen af vedligeholdelsesarbejdet allerede i dag.

 

Kornrensning er vigtig i håndteringen

Første forudsætning for at opnå en god kornkvalitet er, at urenheder bliver fjernet. Der findes mange toksiner og andre skadelige stoffer i de urenheder, der findes i kornet. Derudover vil urenheder som jord, ukrudtsfrø og skaldele i kornet nedsætte tørringskapaciteten i kornlageret. Derfor er det en fordel at have en effektiv kornrenser ved kornmodtagelsen. Det er dog vigtigt at have en stor kapacitet på sin kornrenser, da den ellers let kan blive flaskehalsen i kornhøsten.

Beregninger af og investering i kornrensning kan med fordel sættes i gang nu, så anlægget står klar til ny høst.

 

Produktiviteten afhænger af godt og frisk foder

Manglende produktionsresultater, pludselige dødsfald med gaspustere eller uforklarlige sygdomsudbrud såsom uspecifik diarré eller rectal prolaps (udskudt endetarm) kan være tegn på dårlig foderhygiejnen eller dårlig kvalitet af foderet.

Det er vigtigt at forebygge dannelsen af toksiner i både siloer, transport- og mølleriudstyr samt i færdigvaresiloen. Brug mandehullerne til at tjekke siloerne indvendigt og fjern belægning i tørfoderblandere, blandekar og i transportveje med jævne mellemrum. Der kan med fordel etableres afsug i forbindelse med møllen, så kondensfugt minimeres.

Det er vigtigt at have løbende fokus på og prioritering af rengøring af siloer og transportveje, så der sikres et rent fodermiljø – også i travle perioder.

 

 

5 gode råd:

Rens kornet ved modtagelse og gerne igen inden møllen.

Sikre en ordentlig omrøring, tørring og beluftning af kornet i amerikaner silo.

Trykprøvning af gastæt silo før høst.

Rengør siloer, foderblandere og transportveje jævnligt.

Lav en tjekliste hvor dato og ansvarlig for rengøringen kan skrives på.

Caroline K. Simonsen, svinerådgiver, LandboNord

 

Grovvarevirksomhed investerer grønt

En udlodning på 43 millioner til medlemmerne blev vedtaget, og store investeringer i den grønne omstilling fremlagt, da Vestjyllands Andel forleden holdt ordinær generalforsamling med godt 300 fremmødte.

Dansktimer på gården fanger flere elever

Arbejdstiderne på et landbrug kommer ofte i vejen for at kunne modtage danskundervisning på et sprogcenter. Derfor rykker Sprogcenter Viborg ud og underviser på gården. Hos Bathau Holstein, Tjele, har det givet fem ukrainske elever, som ellers ville have droppet at lære dansk.

Seges jagter krydsningsgevinst hos malkekvæg

Det giver økonomisk gevinst at krydse flere racer af malkekvæg, godtgør et EU-støttet avlsprojekt. Men fordomme skal overvindes, før danske mælkebønder tager midlet i brug i større stil til at forbedre deres økonomi.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

De unge tiltrak opmærksomheden på Kimbrerskuet

20 1. Hovedforløbselever fra Nordjyllands Landbrugsskole deltog i skolens valgfag Cowstyling, som foregik i Messecenter Vesthimmerland midt under Kimbrerskuet. De elever, der havde lyst, stillede til bedømmelse mod garvede udstillere og det bar især frugt for en af eleverne.

Stor dyreudstilling skaber basis for fremgang

Mens man i år ramte besøgsniveauet fra sidste år, tror direktøren for Messecenter Vesthimmerland, at en fortsat stor tilslutning fra dyreudstillerne kan løfte antallet af Kimbrerskuegæster over de kommende år.

Nicolaisen og Larsen ændrer i ledelsen

Adm. direktør Morten Krusborg er blevet headhuntet til nye udfordringer, og forlader virksomheden ved udgangen af oktober. Susanne Nicolaisen, der sammen med sin bror Peder Nicolaisen ejer firmaet, overtager posten som administrerende direktør.
Side 1 af 58 (1143 artikler)Prev1234567565758Next