bannerPos

Økologiske juletræer fra Østervrå sælges i København

Tage Holm Nielsen er indehaver af Lygtholt Økologiske Juletræer, som i år sælger 3.000 træer fra ejendommen i Østervrå.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
16-11-2018 07:21
3.000 økologiske juletræer er i år klar til at blive fældet på Lygtholt i Østervrå i Vendsyssel. Hovedparten af dem køres til København, hvor prisen er den dobbelte af et konventionelt træ. Alligevel er livet som økologisk juletræsproducent ikke en guldgruppe for Tage Holm Nielsen.

I 2010 begyndte Doris og Tage Holm Nielsen at lave de småplanter, som i dag er blevet til 2,5 hektar økologiske juletræer – i alt omkring 20.000 træer - på ejendommen Lygtholt ved Østervrå i Vendsyssel.

- De blev plantet som en pensionsopsparing, fortæller Tage Holm Nielsen, som ud over juletræsproducent også har sin egen tømrervirksomhed, THN Byg.

Ejendommen Lygtholt blev overtaget for 22 år siden og med det samme lagt om til økologi. 

Fra 1998 til 2005 fyldte alverdens forskellige grøntsager markerne. Kunderne købte abonnement og fik leveret deres ugentlige grøntsagskasse direkte til døren. Men Tage Holm Nielsen kunne ikke finde økonomi i grøntsagskasserne – det samme gjaldt årene med ammekøer. 

De fleste sælges i København

Sidste år kom de første økologiske juletræer til salg fra Lygtholt – i alt 1.600 træer og faktisk var efterspørgslen langt større end Tage kunne levere.

I år er 3.000 træer til salg, hvoraf hovedparten fældes den 24. og 25. november, hvorefter de skal transporteres til København.

- De fleste sælges af studehandlere i København. Jeg har prøvet at stå derover og sælge træer, det gik ikke så godt, det er dem derover meget bedre til, siger Tage Holm Nielsen.

Sidste år blev flere solgt til Schweitz, men Tage Holm Nielsen oplever, at det er svært at konkurrere mod de tyske træer, som kun kræver at være sprøjtefri de sidste tre dyrkningsår, for at være økologiske.

Plantes i 60 grader

Tage Holm Nielsen laver selv alle sine småplanter, som står i et såbed mellem to til tre år. Herefter venter to år i et priklebed, inden de bliver plantet ud på markerne.

- Det tager mellem 12 til 14 år fra frø til salgsklart træ, fortæller Tage.

Inden træerne skal plantes ud på markerne, borer et motorpælebor hullerne, hvorefter en traktor kører hen over marken med en hjemmebygget plantekasse bagpå, hvor medarbejdere sidder lavt mod jorden, og planter de små juletræer en efter en.

Træerne plantes i et sirligt system, så man kan køre tre forskellige veje med ukrudtsfræseren.

- De plantes i 60 grader i forhold til hovedrækken, siger Tage.

Det betyder, at skuffejernet kun skal benyttes tættest på stammerne.

Tiden bruges på ukrudt

Ukrudtsbekæmpelse er et helt kapitel for sig, når man er økologisk juletræsproducent.

Det tager tid, tid og atter tid.

Samtlige 2,5 hektar fræses, med en havefræser, fem til seks gange om året. Og samtlige 20.000 træer bliver holdt fri for ukrudt omkring stammen med skuffejernet – igen fem til seks gange om året.

Heldigvis klarer en buskrydder opgaven under de allerstørste træer.

- Skulle jeg begynde forfra, ville jeg nok overveje at have høns til at klare ukrudtet, siger Tage Holm Nielsen.

700 – 800 træer brændt i år

Den økologiske produktion har også betydet, at mellem 700 og 800 træer i år er gået op i røg, fordi de var angrebet af lus.

- Vi plejer ikke at gøre noget i forhold til lus, det har mariehønsene kunnet klare, men i år har der nærmest ingen mariehøns været, fortæller Tage.

Han plejer at opleve mellem 200-300 mariehøns sidde på et træ – i år sad der kun ti, og derfor måtte mange træer brændes.

Der findes midler, som også en økolog må sprøjte med mod lus.

- Så skal alle træer sprøjtes både på oversiden og undersiden og måske virker det-måske gør det ikke. Det vil jeg ikke, jeg har ikke lyst til at sprøjte.

Økologi og sundhed

For Tage handler økologi ikke om tilskudsmuligheder og høje afsætningspriser, men om en livslang tanke, en ideologi om, at det mest rigtige for ham er en produktion uden sprøjtemidler – fordi han mener, det giver et sundere produkt og ikke mindst et sundere miljø.

- Jeg har kunder, som ikke kan tåle konventionelle juletræer. De kan simpelthen ikke være i stue med et. Men ved et økologisk juletræ får de ingen allergisk reaktion – det er da lidt tankevækkende.

Tage kan på ingen måde forene sig med tanken om at sprøjte, hellere ikke med sigtet om, måske at kunne mindske luseangreb. Sådan har

Tage altid haft det på trods af, at han er vokset op i en tid hvor sprøjtemidler blev mere og mere almindelige.

- Jeg har siden jeg var lille altid tænkt økologisk. Så selvom jeg måtte ukrudtssprøjte, kunne jeg aldrig drømme om at gøre det, fortæller Tage. 

Det eneste, der tilføres de 20.000 træer på Lygtholt er 50 kilo organisk kvælstof i pilleform, som kastes ud med håndkraft.

Det er lysten, der driver værket

Selvom træerne ved studehandlerne på Strøget koster det dobbelte af et almindeligt konventionelt juletræ, kommer Doris og Tage Holm Nielsens juletræs-pensionsopsparing ikke til at give dem kronede dage – det er lysten, der driver værket.

- Når det hele bliver gjort op, kan det sikkert ikke betale sig at producere økologiske juletræer, men for mig handler det også om glæden ved at producere.

Hver weekend frem mod jul kan man hente eller fælde et juletræ selv på Lygtholt fra klokken 10.00 til 16.00.
 

0

Ny hjulgraver gør populær Hydrema-serie komplet

Hurtighed fra MX16 kombineres med kraft fra MX18 i markedets mest kompakte 17 tons maskine – Hydrema MX17.

Nordjyske landmænd rykker ind i sommerland

Et samlet nordjysk landbrug har i uge 42 arrangeret en aktiv landbrugsudstilling i Fårup Sommerland.

Charolais-passion startede med tom hestestald

I 1996 købte hendes forældre to charolais-køer. Siden har dyrskuer været en fast del af Pia Christensen og resten af familiens kalender. Charolaiserne havde også en klov med i spillet, da hun besluttede sig for at blive landmand.

- Det vil jeg gøre fremover

Grubbesåningen ser indtil videre ud til at være en stor succes hos den midtjyske planteavler Torben Kuhr, Gjern. - Det sparer tid, det løsner jorden, og så forventer jeg, at udbyttet stiger, lyder det.

Klovbeskæringskursus på levende ben

BoviCura, som vi tidligere har kendt som Dyrlægerne Himmerland Kvæg, tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere og et for øvede.

DM i pløjning bliver uden tilskuere

Styregruppen bag LandboUngdoms DM i pløjning ved Aarhus har besluttet, at der ikke bliver adgang for tilskuere, når Danmarks bedste konkurrence-pløjere skal kåres den 10. oktober.

Fuld fart på entreprenørmaskinerne

Der er travlt hos Nicolaisen & Larsen A/S, som blandt andet har haft forhandlingen af JCB siden 1975.

At arrangere et DM i en corona-tid

Da LandboUngdom Region Århus for to år siden sagde ja til at stå i spidsen for DM i pløjning, var der ingen, der havde hørt ordet »corona«. Det har i den grad været et år, hvor styregruppen bag har måttet ændre planer i takt med myndighedernes udmeldinger. Nu gør gruppen alt for, at det skal blive et godt stævne for pløjerne.

11 eksperter i klima og bæredygtighed

11 medarbejdere i Agri Nord kan nu kalde sig RISE-konsulenter og er klar til at varetage fremtidens rådgivning i klima og bæredygtighed.

Semler Agro har fået en god start i Himmerland

I sommers rykkede Semler Agros afdeling i Mejlby teltpælene op og flyttede fire kilometer væk til en mere moderne og effektiv lokation ved motorvejskrydset i Himmerland. Manden i spidsen for Himmerland er 37-årige Jacob Bach, der også er afdelingsleder i Semler Agro i Trige.
Side 1 af 94 (1876 artikler)Prev1234567929394Next