bannerPos

Lille virksomhed med store fordele

Hanne Johnsen Toft er sammen med sin bror medejere af Nordvest Foder, som blev grundlagt i 1981 af deres far.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
28-05-2019 07:23
Nordvest Foder oplever flere fordele ved at være en lille virksomhed. Blandt andet kan ting ændres fra minut til minut, for som en af ejerne, Hanne Johnsen Toft, siger, er det lettere at vende et lille skib end en stor coaster.

Søskendeparret Hanne Johnsen Toft og Jens Johnsen står i spidsen for grovvarevirksomheden Nordvest Foder i Vestjylland.

En virksomhed, der blev grundlagt i 1981 af Hanne og Jens’ far, Frede Johnsen, på en landbrugsejendom lidt udenfor Vestervig og fik navnet Vestervig Grovvareforretning. I 1998 startede sønnen Jens også en grovvarevirksomhed, Nordvest Foder, på Thyholm, og i 2004 blev de to virksomheder lagt sammen, stadig med to adresser.

I dag ejer Mollerup Mølle halvdelen af virksomheden, mens søskendeparret Hanne og Jens ejer hver 25 procent. Der er yderligere en søster og hendes søn ansat i virksomheden, mens grundlæggeren Frede Johnsen også stadig har sin daglige gang på stedet.

 

En virksomhed – to adresser

Nordvest Foder er stadig placeret på to adresser – en i Vestervig i Thy og en i Hvidbjerg på Thyholm med i alt 12 ansatte.

I Vestervig er grovvaredelen omdrejningspunktet, men der er også mulighed for at købe butiksvarer. I Hvidbjerg er butikken omdrejningspunktet, og her har man blandt andet netop udvidet butikken. Samtidig er der stadigvæk mulighed for at aflevere korn i høst.

- Vi får en rigtig god opbakning fra lokalområdet og det er vigtigt for os, at landmanden ikke skal køre langt for at komme til os, forklarer Hanne. Og det gælder både, når virksomheden tænker på service, men i høj grad også, når de ser på sig selv udefra og tænker på miljø og klima.

 

Miljø og bæredygtighed

For bæredygtighed står højt på dagsordenen ved Nordvest Foder.

- Vi har fokus på bæredygtighed og at lave det mindst mulige klimaaftryk. Og samtidig giver det rigtig god mening ikke at transportere ting så langt, forklarer Hanne.

Det gælder også, når man snakker om import af protein fra Sydamerika.

- Vi skal producere så meget som vi kan i lokalområdet, og derfor valgte vi sidste år at investere i en toaster, siger Hanne.

Toasteren blev testet hele sidste sæson og er fra denne høst klar til at toaste hestebønner i fuld skala.

  

Udnytter styrkerne

At være en mindre foderstofvirksomhed er en stor fordel, mener Hanne Johnsen Toft.

- Det er langt nemmere at vende et lille skib end en stor coaster.

Formiddagskaffen i virksomheden indtages også sammen, uanset om der står ejer eller lagermand på ens visitkort.

- Vi kan omstille os nu og her. Sidde ved kaffen og bestemme at nu kører vi i den retning, forklarer hun.

- Og samtidig er vi med i DLA-Group og kan købe ind på lige fod med de store, hvilket sikrer det rette pris-setup.

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next