bannerPos

Dambruger sælger nu sit livsværk

Hellevad Mølles Dambrug er sat til salg.

Tekst og foto: Per Jørgensen

Journalist
28-02-2020 09:01
Hellevad Mølles Dambrug i Sønderjylland er sat til salg. For det unge par, der vil arbejde med dyr og fødevareproduktion, er det et billigt alternativ til et landbrug. Positivt dækningsbidrag fra dag ét.

- Nu ser jeg frem til - side om side med vilde bjørne - at stå ved et canadisk vandløb på Vancouver Island og fange laks. Naturligvis udstyret med en peberspary. Det kan skræmme bjørnene væk, siger Jens Fürst Sørensen.

I fjor blev han ramt af en blodprop, og det har været med til at fremskynde beslutningen om at afhænde sit livsværk Hellevad Mølles Dambrug i nærheden af Rødekro i Sønderjylland.

- Jeg har hele mit liv beskæftiget mig med fisk og fiskeri, men nu er det tid til at komme videre. Det er mit store ønske at finde en køber – meget gerne et yngre par – der vil føre dambruget videre, for det er en sund forretning. Ønsket om at få mulighed for at arbejde med dyr og fødevareproduktion kan realiseres her for en brøkdel af, hvad det koster at købe et landbrug, og så er der et positivt dækningsbidrag fra dag ét, fastslår Jens, der som dreng lærte at svømme i en fiskedam i Krabberup ved Vejle.

Hellevad Mølles Dambrug blev etableret i 30’erne. I 1956 overtog Jens Fürst Sørensens forældre stedet, der ligger lige ud til det lille vandløb Surbæk, der er en del af Vidåsystemet.

I dag består dambruget af 21 runde miljørigtige bassiner med tilhørende kumme og klækkehus, en gårdbutik, et fiskerøgeri samt et parcelhus på 160 kvadratmeter. Prisen for dambruget, der ligger på en 1,5 hektar stor grund, er under to millioner.

Dambruget er kendt for at opdrætte kvalitetsfisk bl.a. guldørreder, regnbueørreder og bækørreder. 80 pct. af produktionen afsættes til put and take søer i Sønderjylland og Tyskland. Samtidig opdrættes fisk til udsætning i åer og vandløb. Det sker i samarbejde med bl.a. sportsfiskeforeningen og Danmarks Tekniske Universitets Aqua-sektion i Silkeborg.

- Det bliver vemodigt at forlade stedet, for vi har siden 1981 arbejdet meget med kvalitet og innovation. I dag er det sådan, at det vand, som vi lukker ind i den ene ende, i perioder er renere, når vi lukker det ud i den anden ende, efter det har været en tur gennem bassinerne. Den viden vi har oparbejdet, vil vi naturligvis stille til rådighed for en ny dambruger, slutter Jens Fürst Sørensen.

0

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.

Markvand fylder mere

Nordjysk Grundvandssænkning har mærket stigende interesse for markvandsboringer over de seneste år. Derfor har virksomheden nu investeret i en ny lastbil dedikeret til brøndboringsafdelingen.

Fuld gang i test af nyt udstyr til digital grovfoderstyring

Mens snitteren kører, måler NIR-sensoren tørstof, sukker, protein, aske, kløverindhold og fordøjelighed af græsset. Landmanden kan følge snitteren på sin telefon og se data i realtid.

Drive-in Sofari godt besøgt

Omkring 150 biler lagde vejen forbi Kjeldbjerg Økogrise, Skive, der på grund af corona havde lavet det traditionelle Sofari-arrangement om til Drive-in Sofari.

200 år markeret med Ferguson-kunst

En grå Ferguson er blevet forvandlet til at kunstværk og placeret i Storåen for at markere Holstebro Struer Landboforenings 200 år.

Alle landmænd skal kunne beregne gårdens klima-aftryk

Seges og Økologisk Landsforening går nu i gang med at udvikle fremtidens landbrugsredskab: Et digitalt værktøj, som landmanden kan bruge til at beregne sin gårds klimaaftryk.

Covid-19 – nye muligheder

Selvom den almindelig landmand ikke er i spil til diverse hjælpepakker, giver corona-situationen lånemuligheder, forrentningsmuligheder samt mulighed for udskudte betalingsfrister.

Kunstig intelligens skal gøre danske køer mere fodereffektive

Et nyt forskningsprojekt anført af VikingGentics skal ved hjælp af kunstig intelligens og 3D-kameraer gøre det muligt at måle, hvor meget foder en ko æder.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Agri Nord-direktør fylder 60

27 år hos KMD har blandt andet givet Kim Koch solid digital viden, der de seneste fem år er kommet Agri Nord til gode.
Side 1 af 81 (1620 artikler)Prev1234567798081Next