bannerPos

Arla rykker produktion fra Danmark til Mellemøsten

Tekst og foto: Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
04-06-2019 12:14
Dele af produktionen på Arlas produktionsanlæg i Bislev og AKAFA i Himmerland vil blive flyttet til et nyt produktionsanlæg i Bahrain i Mellemøsten, som det landmandsejede selskab for nyligt har købt.

Arla offentliggør nu planer om at flytte dele af sin produktion fra fabrikker i Danmark til et produktionsanlæg i Bahrain i Mellemøsten. Planer der ifølge selskabet potentielt får betydning for 75 danske arbejdspladser i Himmerland.

Flytningen af produktionen ventes først at finde sted i slutningen af 2020 og midten af 2021, men Arla Foods annoncerer ændringen allerede nu, lyder det i en pressemeddelelse, for at sikre en nem og gennemsigtig overgang samt rettidige løsninger for de berørte medarbejdere.

I alt er det en årlig produktion af cirka 26.000 tons smelteost fra Arlas anlæg Bislev, som potentielt vil påvirke ca. 40 medarbejdere, og produktionen af cirka 18.000 tons steriliseret fløde fra AKAFA i Svenstrup, som potentielt vil påvirke cirka 35 medarbejdere, der flytter til anlægget i Bahrain.

Et anlæg har Arla har overtaget i forbindelse med, at Arla i december 2018 indgik aftale med det amerikanske multinationale selskab Mondeléz International om køb af deres smelteostaktiviteter i Mellemøsten, som i dag er samlet under brandet »Kraft«.

Med opkøbet får Arla også det fulde ejerskab over et topmoderne osteproduktionsanlæg i Manama i Bahrain. Arla oplyser, at også produktion af smelteost fra Arlas anlæg i Riyadh også flytter til Bahrain.

-- Det giver rigtig god mening for os at have produktionen af præcis disse produkter på det nye produktionsanlæg i Bahrain, da produkterne primært produceres til Mellemøsten og Nordafrika og i mindre grad til andre markeder, siger Sami Naffakh, chef for Arlas Supply Chain og Executive Vice President.

Det nye produktionssted i Manama, Bahrain, har i øjeblikket en kapacitet på over 66.000 tons, og er opført i 2008. Ved at flytte produktionen af smelteost og steriliseret fløde til dette produktionsanlæg forventer Arla desuden at forbedre produkternes holdbarhed med fire uger, da transporttiden til kunderne i Mellemøsten og Nordafrika reduceres markant.

Medarbejdere hjælpes videre

De annoncerede ændringer vil som nævnt ikke være fuldt implementeret før i slutningen af 2020 og midten af 2021. Arla har imidlertid valgt at orientere medarbejderne på de tre berørte produktionssteder nu, og det skete tidligere tirsdag.

Der vil nu blive udarbejdet en plan sammen med fagforeningerne og samarbejdsudvalget på de enkelte produktionssteder for at hjælpe de berørte medarbejdere.

- Det er vigtigt for os at være så åbne som muligt om fremtiden over for vores medarbejdere, og da de kommende måneder vil kræve en høj grad af medarbejderinvolvering på de berørte produktionssteder, har vi besluttet at informere medarbejderne om beslutningen om at flytte dele af produktionen til det nye produktionssted i Bahrain nu, siger Sami Naffakh.

Han forklarer, at så snart Arla kan bekræfte de nøjagtige mængder, der skal flyttes, vil selskabet gå i dialog med de berørte medarbejdere, så det bliver sikret, at medarbejderne får den nødvendige støtte til at komme videre på en god måde, enten til jobs på andre af Arlas produktionsanlæg eller uden for Arla.

- Vi har god erfaring med at hjælpe mennesker til nye jobmuligheder, især når der er relativt lang tid til at gøre det. Medarbejderne kan tage deres værdifulde viden om produktionen med til vores andre produktionsanlæg, hvilket er en mulighed, vi ikke ønsker at gå glip af, siger Sami Naffakh.

Det laver Arla i Mellemøsten og Nordafrika
Mellemøsten og Nordafrika er et af de vigtigste geografiske områder i Arlas Good Growth 2020-strategi.
Siden 2010 har Arla via organisk vækst mere end fordoblet sit salg i hele Mellemøsten og Nordafrika, som er selskabets største marked uden for Europa. Det drejer sig især om ost under brandet Puck®, smør under brandet Lurpak® samt mælkepulver og UHT-mælk under de to brands Dano® og Arla®.
I 2018 havde Arla en omsætning fra detailhandel og foodservice i MENA-regionen på 560 millioner euro, som ved dagens kurs er lidt under 4,2 milliarder kroner.

 

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next