bannerPos

Flere små vandløb skal ud af vandplanerne

Der er mulighed for at gøre opmærksom på små vandløb, der fejlagtigt er blevet en del af vandplanerne, indtil 25. januar. Arkivfoto

Tenna Bang

Journalist
03-01-2019 08:11
Formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, opfordrer alle til at gøre opmærksom på fejlagtige udpegninger af små vandløb i vandplanerne.

Har man små vandløb, der ikke bør være omfattet af vandplanerne, så har man muligheden for at gøre opmærksom på det nu.

En ny høringsfase er sat i gang, og der er frist den 25. januar for afgivelse af høringssvar.

Små vandløb har et vandopland på mindre end 10 kvadratkilometer. Danmark kan selv vælge, om der skal laves indsatser for de små vandløb. Vandrammedirektivet gør det nemlig ikke påkrævet at indlemme dem i planerne.

- Vi skal undgå, at der kommer for mange vandløb ind i planerne, så derfor er det vigtigt at gøre indsigelse nu, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen.

For mange små vandløb i vandplanerne

Det har været vandrådenes opgave at finde ud af, hvor mange små vandløb, der kunne tages ud. Forslagene og mindretalsudtalelserne er nu gennemgået af Miljøstyrelsen, som har konkluderet, at kun 1.000 ud af 9.000 kilometer små vandløb kan udtages. Agri Nord indstillede, at mange flere skulle ud.

- Der er stadig alt for mange små vandløb i vandplanerne. Det er særdeles vigtigt, at vi får de vandløb, der umuligt kan opnå god økologisk tilstand, ud, siger Carl Christian Pedersen.

Det kan for eksempel være de vandløb, der løber tør om sommeren, vandløb med blød bund, eller vandløb med meget stor betydning for afvandingen.

Han anbefaler på det kraftigste, at landmænd benytter lejligheden til at få gjort opmærksom på fejlagtige udpegninger.

Marker og byer drukner

Det er afgørende for afvandingen, at flere vandløb bliver taget ud af planerne, mener Carl Christian Pedersen.

- Klimaforandringerne betyder mere nedbør og kraftigere regnskyl, og derfor er der nødt til at være fokus på vandafledningsevnen i vandløbene, siger formanden.

Vandet er nødt til at kunne komme væk fra markerne, når der er brug for det, og i flere tilfælde er de også med til at sikre, at vandet kommer væk fra byerne.

Selvom vandløbene tages ud af vandplanerne og den beskyttelse, der medfølger, er vandløbene stadig under stærk beskyttelse af naturbeskyttelsesloven og vandløbsloven.

- Der er derfor ingen risiko for, at vandløbene får en dårligere tilstand, selvom de tages ud af vandplanerne, siger Carl Christian Pedersen.

- Problemet ligger i høj grad i, at med disse udpegninger hæver man ambitionsniveauet, og det betyder alt andet lige, at der sættes endnu en forhindring op for benyttelsen af vandløbene, for eksempel til afvandingsformål.
 

Robot øger fodereffektiviteten

Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

MidtWest er tilfredse trods regn

Regnen satte sine spor på MidtWest Farmshow i Skive og mange blev hjemme. Alligevel er arrangørerne bag tilfredse.

Har været med siden 60´erne

Familien fra Kokkenborg I/S har været faste udstillere i Hjørring, siden dyrskuet flyttede til sin nuværende placering for 50 år siden. I år er ingen undtagelse, når familien stiller med seks køer og en kvie.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

Med priser i ti tusind kroners klassen, hører tunen til en af verdens mest eftertragtede spisefisk. Du kan komme helt tæt på den eftertragtede fisk, som igen er begyndt at dukke op i de danske farvande.

Sjælden virus fundet i rugmark på Djursland

En sjælden jordbåren virus er fundet i en rugmark nær Auning på Djursland. Den smitsomme virus er kun to gange tidligere set i Danmark.

Fra hvide muskeldyr til skotsk kærlighed

Cecilia Vanggaard har skiftet barndomsracen Charolais ud med Skotsk Højlandskvæg. I år udstiller hun kvien Olga, som er datter til Karen Helene, der var den første skotte på ejendommen i Syvsten ved Sæby.

Oplev en vinmark på Hjørring Dyrskue

Besøg Det Grønne Hjørne på skuet i Hjørring og bliv klogere på vinavl. Se vinstokkene og smag på dråberne den 21. og 22 juni.

Solceller er mere interessante end nogensinde før

Prisen på solceller er omkring halveret på fem år og samtidig er effektiviteten bare steget. Det gør solceller til en interessant investering lige nu.

Outdoorafdeling udvider igen

For fjerde år byder skuet i Hjørring velkommen til de mange besøgende, som også interesserer sig for nordjyske naturoplevelser. Outdoorafdelingen vokser med en tredjedel i forhold til sidste år, og der er masser af muligheder for at blive
Side 1 af 46 (918 artikler)Prev1234567444546Next