bannerPos

Nye vandplaner på vej: - Vi skal tænke anderledes

Interessen var stor for at føre om Vandområdeplan 3 da bestyrelsesmedlemmer fra landbrugsforeningerne på Fyn og i Midt- og Østjylland var mødt op til en konference.
18-11-2020 13:09

Kollektive virkemidler, partnerskaber og lokal viden var nogle af nøgleordene, da bestyrelsesmedlemmer fra landbrugsforeningerne på Fyn og i Midt- og Østjylland var mødt op til en konference først i november for at høre mere om Vandområdeplan 3.

Deltagerne sad på snorlige rækker og med god afstand, da tovholder for Politisk Forum, Henrik Nielsen, bød velkommen til arrangementet.

- Retention, presfaktorer og omkostningseffektiv vandmiljøindsats. Det er ord, vi skal høre mange gange, før vi helt forstår dem. Vi har en fælles udfordring og et fælles ansvar. Hvordan kommer vi i mål med kravet fra vandrammedirektivet, samtidig med at vi tager hensyn til landbrugsproduktionen? Vi kan ikke fortsætte, som vi gør i dag, påpegede han.

Budskabet fra de tre oplægsholdere fra Seges var også tydeligt.

Flemming Gertz, Charlotte Kjærgaard og Irene Wiborg påpegede nødvendigheden af samarbejde og at tænke lokalt. De store forskelle, der er i oplandene og fjordene, gør, at en fælles national indsats ikke giver mening. Afsættet skal være i de lokale behov, og Centrovice på Fyn er allerede i gang.

Styr på fakta

- Vi er ved at få udarbejdet rapporter for Odense-, Nakkebølle- og Nyborg Fjord for at finde ud af, hvor kvælstofudledningen kommer fra - og hvornår. Vi får også undersøgt, hvor langt tid vandet opholder sig i fjorden, inden det når ud i havet. Fjorde med stor vandudskiftning bliver næsten ikke påvirket af udledningen af kvælstof i vinterhalvåret, hvor landbrugets udledning primært sker. Vi er nødt til at have styr på fakta om vores fjorde, for at vi kan sætte ind med den rette indsats, understreger formand for Centrovice Torben Povlsen.

For at komme i mål med Vandområdeplan 3 er det nødvendigt at alliere sig med kommuner og organisationer. Det er også afgørende, at lodsejerne bliver inddraget tidligt i processen, da virkemidlerne skal placeres der, hvor det giver bedst mening. Desuden er det lokale kendskab vigtigt, for ofte er det kun lodsejeren selv, der ved, hvor drænene er placeret.

- Den kollektive indsats er afgørende. Vi skal placere virkemidler som minivådområder, vådområder og filtermatricer de rigtige steder, hvor fællesskabet får den største effekt. Det betyder godt nok, at alle landmænd ikke kommer til at bære den samme byrde, men i det samlede regnskab vinder vi alle sammen på det, lød det fra tovholderen for Politisk Forum, Henrik Nielsen.

aldo

0

Kvægbrugere skal bidrag til færre uheld på bedrifterne

Et række interviews med kvægbrugere, som har være involveret i en ulykke ved håndtering af deres dyr, skal danne baggrund til anbefalinger med særlig fokus på de fysiske rammer, dyrenes adfærd og dyr-menneske-interaktioner. Alt sammen for at nedbringe antallet af ulykker.

Den Nordjyske Landboauktion

Den Nordjyske Landboauktion blev etableret i 1954 i Aars. I dag foregår den i Kongens Tisted og næste gang, der sættes kreaturer under hammeren, er den 4. december.

Case guldfugl solgt fra Nordjylland

En meget omtalt minilæsser fra Case er blevet solgt fra S.D. Kjærsgaard i Frejlev. Det drejer sig om en 50 års jubilæumsmodel, der blev udstillet på Europas største entreprenørmesse, Bauma, i 2019.

Venstre: - Den grønneste landbrugsreform nogensinde

Nye økoordninger kan fremme nye udviklingsmuligheder for dansk landbrug, siger V-parlamentsmedlem Asger Christensen.

Økologisk Landsforening: - Bedre end den gamle landbrugsstøtteordning

Nye regler om økoordninger for landbrugsstøtten belønner indsatser for fælles samfundsgoder for alle EU’s borgere, siger politisk chef i ØL, Sybille Kyed.

Vejen frem er låste recepter og en ny protein-teknologi

Med stor succes har A-One Danmark specialiseret sig i foder til søer og smågrise op til 30 kg. Opskriften handler mere om kvalitet end pris. Og med låste recepter bliver kunderne ved med at vende tilbage, fordi de ved, at råvarerne i blandingerne altid er de samme uanset prisudsving i markedet.

Støjberg tvivler på demonstrationerne gør indtryk på Mette Frederiksen

- Den magtarrogance, vi ser i øjeblikket, den bliver vi simpelthen nødt til at sætte ind over for, pointerede Inger Støjberg fra Venstre kort før hun talte i Aarhus lørdag eftermiddag.

Stor opbakning til Aarhus-demonstration

Både landbrug, borgere og politikere bakkede massivt op om lørdagens store traktordemonstration i Aarhus, der var et forsvar for grundloven og en klar protest mod regeringen og statsminister Mette Frederiksen omkring minkhåndteringen

Malkeanlæg med »alt i udstyr«

Den nye Grotrian malkestald på Tinghøjgaard overvåger og registrerer alt. Det betyder blandt andet, at den himmerlandske kvægejendom har meldt sig ud af RYK og dermed ydelseskontrollen, fordi de nu har deres »eget laboratorie«.

- Vi ligger helt ned!

Nordjyden Jan Ulrich er nu forhenværende minkavler. Lørdag eftermiddag blev han klappet tilbage på scenen, efter han havde fortalt om sine oplevelser med politi og Fødevarestyrelsen under tvangsaflivningen af sine 60.000 mink.
Side 1 af 101 (2006 artikler)Prev123456799100101Next