bannerPos

Advokatfirma konkluderer: Regulativet for Gudenåen er ikke overholdt

Rapporten beskriver, at når man ser på udviklingen i Gudenåen og sammenholder den med Regulativets bestemmelse om, at vandføringsevnen skulle bevares uforandret efter år 2000, konkluderes det, at Regulativet ikke er overholdt.
11-12-2019 13:17
Et advokatfirma dokumenterer, at vandføringsevnen i Gudenåen er forringet fra 1997 til 2011. Det betyder, at kommunerne ikke har overholdt regulativet for Gudenåen, lyder det i en rapport, som Danske Vandløb netop har indsendt til de fire berørte kommuner.

En rapport fra advokatfirmaet HjulmandKaptain konkluderer, at Gudenåens fysiske tilstand på strækningen fra Silkeborg til Tange Sø er uforandret i forhold til tidligere opmålinger fra 1922 og 1997. Til gengæld er der flere steder på strækningen, særligt på den øverste del, en større afvigelse mellem vandføringsevnen i 2011 og vandføringsevnen i 1997.

Rapporten slår fast, at grunden til den forringede vandføringsevne skyldes manglende vedligeholdelse.

- Når denne udvikling sammenholdes med Regulativets bestemmelse om, at vandføringsevnen skulle bevares uforandret efter år 2000, må det konkluderes, at Regulativet ikke er overholdt, lyder det fra rapporten.

Konklusionen er klar

Den nye rapport har fået Lars Bo Nielsen, Silkeborg, Hans de Neergaard, Bjerringbro og Steen Rasmussen, Aars, som alle er bestyrelsesmedlemmer i Danske Vandløb, til at indsende advokatrapporten til de berørte kommuner i Randers, Silkeborg, Viborg og Favrskov.

- Konklusionen fra advokatfirmaet er meget klar, efter at de har læst materialet, herunder Orbicons rapport og udredning. Vandstanden er steget, og regulativet er ikke overholdt over en lang periode. Det er alvorligt, og det fik konsekvenser for os her i oktober. Jeg synes, kommunerne skal tage ansvaret på sig, siger Steen Rasmussen, som bakkes op af en stor gruppe berørte lodsejere.

Afventer svar fra kommunerne

Lodsejerne havde især i oktober store udfordringer med oversvømmelser omkring Gudenåen, hvilket fik dem til at bede advokatfirmaet gennemgå regulativet samt breve fra Niras til Viborg Amt og Århus Amt fra dengang, regulativet blev udarbejdet. Også en rapport og udredning fra rådgivningsselskabet Orbicon fra henholdsvis 2011 og 2013 indgår i materialet.

Advokat Niels Vase fra advokatfirmaet HjulmandKaptain konkluderer på baggrund af enslydende konklusioner, at der efter regulativets oprettelse og frem til 2011 er sket en reduktion i det såkaldte manningtal.

Manningtallet fortæller noget om den modstand, som vandløbet yder mod vandets strømning. Jo højere modstand, desto lavere manningtal.

- Helt konkret er manningtallet i Gudenåen i perioden faldet fra 35 til 15. Dermed er vandingsføringsevnen således blevet forringet som en følge af manglende vedligeholdelse, oplyser Steen Rasmussen på vegne af lodsejerne.

Lige nu venter de tre bestyrelsesmedlemmer på, at kommunerne vender tilbage efter at have modtaget rapporten fra advokatfirmaet og en forespørgsel på et møde for at fremlægge rapporten.

teba

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next