bannerPos

Advokatfirma konkluderer: Regulativet for Gudenåen er ikke overholdt

Rapporten beskriver, at når man ser på udviklingen i Gudenåen og sammenholder den med Regulativets bestemmelse om, at vandføringsevnen skulle bevares uforandret efter år 2000, konkluderes det, at Regulativet ikke er overholdt.
11-12-2019 13:17

Et advokatfirma dokumenterer, at vandføringsevnen i Gudenåen er forringet fra 1997 til 2011. Det betyder, at kommunerne ikke har overholdt regulativet for Gudenåen, lyder det i en rapport, som Danske Vandløb netop har indsendt til de fire berørte kommuner.

En rapport fra advokatfirmaet HjulmandKaptain konkluderer, at Gudenåens fysiske tilstand på strækningen fra Silkeborg til Tange Sø er uforandret i forhold til tidligere opmålinger fra 1922 og 1997. Til gengæld er der flere steder på strækningen, særligt på den øverste del, en større afvigelse mellem vandføringsevnen i 2011 og vandføringsevnen i 1997.

Rapporten slår fast, at grunden til den forringede vandføringsevne skyldes manglende vedligeholdelse.

- Når denne udvikling sammenholdes med Regulativets bestemmelse om, at vandføringsevnen skulle bevares uforandret efter år 2000, må det konkluderes, at Regulativet ikke er overholdt, lyder det fra rapporten.

Konklusionen er klar

Den nye rapport har fået Lars Bo Nielsen, Silkeborg, Hans de Neergaard, Bjerringbro og Steen Rasmussen, Aars, som alle er bestyrelsesmedlemmer i Danske Vandløb, til at indsende advokatrapporten til de berørte kommuner i Randers, Silkeborg, Viborg og Favrskov.

- Konklusionen fra advokatfirmaet er meget klar, efter at de har læst materialet, herunder Orbicons rapport og udredning. Vandstanden er steget, og regulativet er ikke overholdt over en lang periode. Det er alvorligt, og det fik konsekvenser for os her i oktober. Jeg synes, kommunerne skal tage ansvaret på sig, siger Steen Rasmussen, som bakkes op af en stor gruppe berørte lodsejere.

Afventer svar fra kommunerne

Lodsejerne havde især i oktober store udfordringer med oversvømmelser omkring Gudenåen, hvilket fik dem til at bede advokatfirmaet gennemgå regulativet samt breve fra Niras til Viborg Amt og Århus Amt fra dengang, regulativet blev udarbejdet. Også en rapport og udredning fra rådgivningsselskabet Orbicon fra henholdsvis 2011 og 2013 indgår i materialet.

Advokat Niels Vase fra advokatfirmaet HjulmandKaptain konkluderer på baggrund af enslydende konklusioner, at der efter regulativets oprettelse og frem til 2011 er sket en reduktion i det såkaldte manningtal.

Manningtallet fortæller noget om den modstand, som vandløbet yder mod vandets strømning. Jo højere modstand, desto lavere manningtal.

- Helt konkret er manningtallet i Gudenåen i perioden faldet fra 35 til 15. Dermed er vandingsføringsevnen således blevet forringet som en følge af manglende vedligeholdelse, oplyser Steen Rasmussen på vegne af lodsejerne.

Lige nu venter de tre bestyrelsesmedlemmer på, at kommunerne vender tilbage efter at have modtaget rapporten fra advokatfirmaet og en forespørgsel på et møde for at fremlægge rapporten.

teba

0

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1702 artikler)Prev1234567848586Next