bannerPos

Ulveangreb får kødkvægsavler til at opgive naturpleje af engareal

Køer og kalve er efter ulveangrebet hentet hjem til gården og græsser nu på en mark i nærheden af ejendommen.
15-05-2020 14:23

En vestjysk kødkvægavler opgiver nu at få afgræsset et engareal af begrundet frygt for, at hans dyr bliver bidt ihjel af ulve.

Et ulveangreb har fået kødkvægavler Karsten Nielsen til at opgive afgræsning af et engareal i den vestjyske ulvezone mellem Holstebro og Ringkøbing. 

- Efter at ulven er kommet til Vestjylland, har vi valgt at lade køerne kælve i stalden i december-januar for at undgå helt små kalve i indhegningen, når vi lukker dem ud på græs, men det er åbenbart ikke nok, fortæller Karsten Nielsen. 

Han havde for nyligt lukket sine kødkvæg, af racen galloway, ud på et areal flere kilometer fra ejendommen, og det var derfor naboer til græsarealet, som en aften registrerede uro og kraftig brølen hos køerne.

- Det viste sig, at en ulv jagtede kreaturerne systematisk rundt i indhegningen i forsøg på at skille en kalv ud fra flokken. Det hjalp i første omgang ikke at råbe, men med mere larm og høje skræmmelyde, lykkedes det at jage ulven væk fra marken, fortæller Karsten Nielsen. 

Satte traktor ind

En traktor med rotorblink og fuld belysning blev sat ind på arealet som midlertidig afværgeforanstaltning resten af natten. Dagen efter blev de stressede kreaturer indfanget og hentet hjem til gården. 

- De var fortsat meget nervøse og svære at håndtere, men ellers uskadte. Angrebet har den konsekvens, at vi ikke længere kan bruge arealet til afgræsning. Jeg føler afmagt, når jeg i hverdagen stræber efter god dyrevelfærd. Dyrevelfærd, som vi alle i samfundet er enige om skal være i top, men hvor er den, når ulven først angriber? Og hvis det her ikke er en problemulv, hvad er så en problemulv, spørger Karsten Nielsen. 

Andre kødkvægavlere, der laver naturpleje i den vestjyske ulvezone, har haft lignende oplevelser, og det er siden 2013 i flere tilfælde dokumenteret, at ulve har dræbt kødkvægskalve. Det har fået mindst en kødkvægavler til helt at opgive at holde kvæg og lave naturpleje.  

- Alle efterspørger mere natur og naturpleje. Det sker ved afgræsning med får og kreaturer, men med ulven i Danmark er der ingen, der vil lægge dyr til naturpleje. Ulven er til skade for vores natur, siger Karsten Nielsen.

Angrebet på de græssende kreaturer får formanden for landboforeningen vestjysk, Søren Christensen, til at kræve konkrete virkemidler i ulveforvaltningen:

- Det er simpelthen ikke i orden, at vores dyr skal udsættes for det, og eksemplet her viser, at man hidtil ikke har taget stresspåvirkningen overfor dyr i forbindelse med ulveangreb i indhegninger alvorligt. Det må myndighederne og Vildtforvaltningsrådet finde nogle løsninger på, siger Søren Christensen.

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next