bannerPos

Snudebidende ulv tilbage i Danmark

Et af "snudebiderens" ofre fra et angreb ved Schafstedt i Slesvig-Holsten den 27. februar. (Foto: Her er ulven i Danmark)
03-04-2020 12:26

Den vestjyske ulv GW1468m er tilbage i Jylland efter en blodig tur til Slesvig-Holsten. Det oplyser den nationale ulveovervågning, Ulveatlas.

Ulvens tilbagekomst i Danmark har kostet et får livet. Ifølge forskerne på ulveatlas.dk har hanulven nedlagt et får sydvest for Ribe den 12. marts

Fem dage forinden havde ulven, der stammer fra Stråsø-koblet i den midtjyske ulvezone, desuden dræbt et får og skambidt fem andre i Winnert i det nordlige Tyskland. 

Angrebet var meget karakteristisk for GW1468m, der kaldes for»snudebideren« på grund af skaderne i ofrenes hoveder. 

I Winnert mistede en af de overlevende får således et øre, mens en anden mangler et stykke af snuden. 

Der blev fundet spor af »snudebideren« i den midtjyske ulvezone den 25. januar, hvorefter den på et tidspunkt vandrede mod syd. 

Ved to angreb i Arnum i Sønderjylland den 18.-19. februar blev flere får bidt meget alvorligt i snuderne, men det er dog ikke af de danske forvaltningsmyndigheder dokumenteret, at det er GW1468's værk. 

Måske på vej

I Slesvig-Holsten har de tilsvarende tyske myndigheder derimod dokumenteret syv angreb på blot to uger i perioden 22. februar til 6. marts, hvor der i alle tilfælde er fundet dna fra »snudebideren«. 

Ifølge forskerne fra den danske ulveovervågning er der tegn på, at »snudebideren« er på vej op igennem Jylland.

- Den (ulven, red.) er altså vendt tilbage til Danmark. I lige linje svarer turen fra det danske fødested til det sydligste af de tre tyske fundsteder til en vandring på 250 kilometer. Nu tyder sporene på, at den er på vej nordpå igen, skriver forskerne Kent Olsen og Peter Sunde 

I artiklen advarer de om, at det ikke kun er GW1468m, der må formodes at strejfe omkring lige nu, hvor det er »højsæson for unge strejfulve«:

- I Centraleuropa forlader de fleste unge ulve deres forældres revir mellem februar og maj året efter, de er født. De øvrige fem hvalpe fra 2019 forventes derfor også at lægge ud på vandring i denne tid. De kan dukke op, hvor som helst i hele Jylland.

hka

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next