bannerPos

Årets tre første ulveangreb bekræftet med dna

Fåreavler Kenneth Pedersen, Tim, ved ulvesikret hegn, som det der blev rendt ned i forbindelse med ulveangrebet den 6. januar.
05-03-2020 11:43

Det var ulvens værk i alle tilfælde, da tre vestjyske fåreavlere i dagene 2.-6. januar mistede får ved rovdyrangreb. Det viser Naturstyrelsens svar på dna-prøver fra de døde får.

Årets første ulveangreb skete ved Staby, vest for Ulfborg, hvor en fåreavler fandt tre døde får. Tre dage senere skete det næste angreb i nærheden af Varde. Her konstaterede en anden fåreavler om eftermiddagen den 5. januar, at to drægtige får i løbet af dagen var bidt så alvorligt i struben, at de måtte aflives. Højst ét døgn senere fandt en tredje fåreavler ved Tim, syd for Ulfborg, et drægtigt moderfår dræbt samt yderligere tre får skambidt.

Tysk problemulv mistænkt

De tre angreb på få dage er sket over et så stort område, at det må antages, at det er mindst to forskellige ulve, der har været på spil. De to angreb ved Ulfborg er mest sandsynligt udført af det lokale Stråsø-kobbel, mens det ifølge Naturstyrelsens svar kan udelukkes, at det er en kendt ulv i Danmark, der har udført angrebet ved Varde.

Derimod antyder svaret fra vildtkonsulenten, at det kan være den tyske problemulv GW1430m, som få dage forinden ifølge myndighederne i Slesvig-Holsten passerede grænsen til Danmark. 

Hanulven stod sidste år bag talrige angreb på får i den sydvestlige del af Slesvig-Holsten. Blandt andet bag ulvesikret hegn, hvilket førte til voldsomme protester fra lokale fåreavlere og lukning af en skovbørnehave.

Ulvesikret hegn holdt ikke

Angrebet ved Tim skete i øvrigt også bag et ulvesikkert hegn, som hobbyfåreavler Kenneth Pedersen fik sat op i foråret 2017, da den vestjyske ulvezone blev etableret.

- Det har således virket efter hensigten i næsten tre år og var velfungerende, indtil det blev rendt ned udefra i forbindelse med angrebet. Jeg ved derfor ikke helt, hvad jeg ellers skal gøre for at undgå nye ulveangreb, siger Kenneth Pedersen.

Fåreavleren har dog søgt Miljøstyrelsen om en såkaldt hegnsvogter samt ekstra tilskud til indhegning af de marker, hvor fårene skal græsse, når han til foråret er nødt til at lukke dem ud af stalden. Her har de været inde siden angrebet i januar.

Efter de tre nu bekræftede ulveangreb har der været yderligere minimum fire angreb i Syd- og Vestjylland, der undersøges som formodede ulveangreb, men hvor dna-resultaterne endnu ikke foreligger ved redaktions afslutning. Alene ved et af angrebene i slutningen af januar mistede en vestjysk fåreavler 24 drægtige moderfår.   

 

teba

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next