bannerPos

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Med lukningen af Lægaard Landbrugsskole fulgte, at eleverne fremover skulle modtage den praktiske undervisning direkte ude på lokale landbrug og den teoretiske undervisning på Uddannelsescenter Holstebro. Eleverne er ikke fulgt med, og skolen har derfor valgt at nedlægge uddannelsen. Arkivfoto

Tenna Bang

Journalist
12-07-2019 07:22
Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Det tegnede godt da Uddannelsescenter Holstebro (UCH) og Holstebro Struer Landboforening i efteråret meldte ud, at man fremadrettet ville flytte landbrugsuddannelsen fra Lægaard Landbrugsskole til UCH, men siden er der kommet skår i glæden.

Et svigtende elevtal har nemlig fået UCH til at nedlægge uddannelsen.

- Muligheden for at starte en landbrugsuddannelse er af vital betydning for vores erhverv. Det er derfor stærkt utilfredsstillende, at UCH nedlægger landbrugsuddannelsen på Døesvej inden den rigtig er kommet i gang, fortæller Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.

 

Kun en elev tilmeldt efter sommer

For tankerne om fremtiden var skyhøje og forventningerne var da også helt klart flere elever, blandt andet fordi den teoretiske del af undervisningen skulle foregå på UCH tæt sammen med andre studieretninger, hvilket skulle give synergier og lokke elever til.

Men kun en elev er tilmeldt Grundforløb 2 efter sommerferien og derfor har UCH valgt at nedlægge uddannelsen fra sommeren 2020, til stor frustration for landboforeningen, som oplever at uddannelsen er blevet aflivet inden den rigtigt er blevet født.

- Som erhverv og samarbejdspartner med skolen og landbrugsuddannelsen, finder vi det dybt uprofessionelt af bestyrelsen og skolens ledelse, at de overhovedet ikke har rettet henvendelse til os, for om vi i fællesskab kunne finde løsninger udtaler Kristian Gade, formanden for Holstebro Struer Landboforening.

 

 

For få elever

UCH forstår landbrugets frustration, men mener det vil være uansvarligt at fortsætte uddannelsen på så lavt et elevgrundlag.

- Det har bestemt ikke været nemt for bestyrelsen at træffe den beslutning, men der skal altså være et vist elevgrundlag for at drive en uddannelse på forsvarlig vis, og det har vi ikke. Det er altid trist, når den slags bliver nødvendigt - men vi har nu nået et niveau, hvor bestyrelsen har måttet træffe den beslutning, siger Ann Østergaard, direktør for UCH, til Dagbladet Holstebro-Struer.

Hun oplyser samtidig at kun ganske få af skolens nye Grundforløb 1-elever har vist interesse for landbrugsuddannelsen.

 

Attraktive arbejdspladser

Landboforeningen mener ikke skolen har gjort nok for at vise mulige elever, at man kan læse til landmand hos dem og frygter at nedlæggelsen af uddannelsen kan betyde, at nogle mulige elever vælger uddannelsen helt fra.

Ann Østergaard ved at landbruget mangler arbejdskraft og at skolen mangler elever, derfor mener hun, første skridt er at vise de unge, at landbruget har attraktivt arbejdspladser før flere tilmelder sig en landbrugsuddannelse.

Flotteste træ var fra Nibe

Efter 20 års deltagelse blev Jørgen Bang fra Nibe for første gang tildelt den gyldne stjerne for sin normannsgran på Langesømessen.

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Overarbejde kan udløse bøder og stress

48-timers reglen betyder, at der er grænser for, hvor mange timer dine medarbejdere må arbejde.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.
Side 1 af 52 (1039 artikler)Prev1234567505152Next