bannerPos

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Med lukningen af Lægaard Landbrugsskole fulgte, at eleverne fremover skulle modtage den praktiske undervisning direkte ude på lokale landbrug og den teoretiske undervisning på Uddannelsescenter Holstebro. Eleverne er ikke fulgt med, og skolen har derfor valgt at nedlægge uddannelsen. Arkivfoto

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
12-07-2019 07:22
Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Det tegnede godt da Uddannelsescenter Holstebro (UCH) og Holstebro Struer Landboforening i efteråret meldte ud, at man fremadrettet ville flytte landbrugsuddannelsen fra Lægaard Landbrugsskole til UCH, men siden er der kommet skår i glæden.

Et svigtende elevtal har nemlig fået UCH til at nedlægge uddannelsen.

- Muligheden for at starte en landbrugsuddannelse er af vital betydning for vores erhverv. Det er derfor stærkt utilfredsstillende, at UCH nedlægger landbrugsuddannelsen på Døesvej inden den rigtig er kommet i gang, fortæller Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.

 

Kun en elev tilmeldt efter sommer

For tankerne om fremtiden var skyhøje og forventningerne var da også helt klart flere elever, blandt andet fordi den teoretiske del af undervisningen skulle foregå på UCH tæt sammen med andre studieretninger, hvilket skulle give synergier og lokke elever til.

Men kun en elev er tilmeldt Grundforløb 2 efter sommerferien og derfor har UCH valgt at nedlægge uddannelsen fra sommeren 2020, til stor frustration for landboforeningen, som oplever at uddannelsen er blevet aflivet inden den rigtigt er blevet født.

- Som erhverv og samarbejdspartner med skolen og landbrugsuddannelsen, finder vi det dybt uprofessionelt af bestyrelsen og skolens ledelse, at de overhovedet ikke har rettet henvendelse til os, for om vi i fællesskab kunne finde løsninger udtaler Kristian Gade, formanden for Holstebro Struer Landboforening.

 

 

For få elever

UCH forstår landbrugets frustration, men mener det vil være uansvarligt at fortsætte uddannelsen på så lavt et elevgrundlag.

- Det har bestemt ikke været nemt for bestyrelsen at træffe den beslutning, men der skal altså være et vist elevgrundlag for at drive en uddannelse på forsvarlig vis, og det har vi ikke. Det er altid trist, når den slags bliver nødvendigt - men vi har nu nået et niveau, hvor bestyrelsen har måttet træffe den beslutning, siger Ann Østergaard, direktør for UCH, til Dagbladet Holstebro-Struer.

Hun oplyser samtidig at kun ganske få af skolens nye Grundforløb 1-elever har vist interesse for landbrugsuddannelsen.

 

Attraktive arbejdspladser

Landboforeningen mener ikke skolen har gjort nok for at vise mulige elever, at man kan læse til landmand hos dem og frygter at nedlæggelsen af uddannelsen kan betyde, at nogle mulige elever vælger uddannelsen helt fra.

Ann Østergaard ved at landbruget mangler arbejdskraft og at skolen mangler elever, derfor mener hun, første skridt er at vise de unge, at landbruget har attraktivt arbejdspladser før flere tilmelder sig en landbrugsuddannelse.

Udsigt til hæderligt mælke-år

Mens stabile mælkepriser i 2019 gav de fleste mælkeproducenter mulighed for at konsolidere sig, er der udsigt til et endnu bedre 2020.

- Høj notering må ikke sløve

Mens et fantastisk 2019 ser ud til at blive endnu bedre i 2020, opfordrede økonomikonsulent svineproducenterne til at holde fokus på nøgletal og optimering frem for bundlinje.

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.
Side 1 af 67 (1331 artikler)Prev1234567656667Next