bannerPos

Landbrugselev vil øge uddannelses-interessen

Simon Krafack håber, at han med sine foredrag kan være med til at øge interessen for landbrugsuddannelserne.

Christian Carus

Journalist
02-01-2019 10:45
20-årige Simon Krafack ser det som essentielt, at landbrugselever selv kommer ud og fortæller landets ungdom om livet på en gård, hvis man skal øge interessen for uddannelsen. Derfor tager han ud og holder foredrag på efterskoler.

Det var efter efterårets svinekongres, han besluttede sig for, at der skulle ske noget. For efter Simon Krafacks mening manglede der noget helt centralt, da Landbrug & Fødevarer bød indenfor til oplægget »Ingen elever, ingen fremtid?«.

Panelet på scenen blev udgjort af Dorte Bak Himmelstrup, svineproducent ved Kokkenborg Opformering, Thorbjørn Westh Koefoed, formand for LandboUngdom og Ulrik Bremholm, bestyrelsesmedlem hos Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

- På sin vis, var det fint nok, at de tre var med, men jeg kunne ikke bruge det til meget kun at høre, hvor gode de selv synes, de er til at tage elever ind. Det var ikke godt nok. Jeg manglede at høre fra nogle elever, hvordan de oplever tingene. Det ville jeg selv kunne bruge til noget, mens også både landmænd og eventuelle kommende elever ville kunne lære noget af at få den vinkel med, fortæller Simon Krafack.

Første foredrag

Derfor møder LandbrugNord den 20-årige landbrugselev en tirsdag aften på Nørbæk efterskole ved Hobro. Hans første stop på vejen til at gøre unge klogere på hverdagen som elev på en gård eller en landbrugsskole og forhåbentlig øge interessen for uddannelsen.

Målet er, at han den kommende tid kommer ud til en række andre efterskoler for at inspirere, motivere og ikke mindst gøre sit til, at få flere unge til at gå landbrugsvejen.

- Der mangler 8.800 folk i dansk landbrug, så det er nødvendigt, at der sker noget. Og jeg brænder ekstremt meget for landbruget, så det er vigtigt for mig at gøre, hvad jeg kan for at gøre interessen større. Jeg tror, det gør en forskel, at jeg går ud og fortæller min historie og lidt om, hvilke muligheder landbrugsuddannelsen faktisk giver, forklarer Krafack, der snart har afsluttet hovedforløb 2 på Jordbrugets Uddannelsescenter Århus.

Masser af muligheder

Nørbæk Efterskole var en oplagt adresse til foredragspremieren. Det var nemlig her Simon Krafack selv fik øjnene op for landbruget. Han er vokset op i Randers by uden noget tilknytning til landbruget, men på efterskolen fik han venner med landmandsambitioner, der smittede af.

- Da jeg forlod skolen med et gennemsnit på 02, var jeg pissebange for at komme ud i det virkelige liv. Men jeg satte mig et mål om at finde mig en læreplads, fortæller den ordblinde foredragsholder til de 90 tilhørere, der også har valgt efterskolen, fordi de har svært ved at læse og skrive.

- Og jeg fik min læreplads, og fik faktisk at vide, at de meget gerne ville have mig, netop fordi jeg var ordblind og tænkte lidt anderledes end de fleste. Det viser bare, at en læreplads sagtens kan være indgangen til uddannelsen frem for gode karakterer i skolen. Og nu står jeg med stort set samme muligheder som mange af dem, der har valgt en gymnasial uddannelse, fortæller han, og tilføjer, at planen er på et tidspunkt at læse videre på teknolog-uddannelsen.

Vil ramme bredt

Planen er dog langt fra kun at nå ud til de bogligt udfordrede, fortæller Simon Krafack efter foredraget.

- Jeg vil ud til så mange som muligt, og fortælle om dagligdagen og mulighederne ved at vælge en landbrugsuddannelse, siger han.

- Der er utrolig mange muligheder. I kan være med til at designe en lillebitte bold, der kan have betydning for landbruget, I kan designe en stor sprøjte eller være med til at udvikle nye fodermetoder. Det handler alt sammen om at se mulighederne og gå efter sine drømme, lyder det under foredraget, hvor han også kommer ind på mulighederne for oplevelser uden for landets grænser – både som studerende og udlært.

Han går selv og overvejer et jobtilbud fra en danskejet svinebedrift i Kina.

Fra konventionel til niche

Lige nu foregår Simon Krafacks dagligdag hos en konventionel svinebesætning på Overgaard Gods. En dagligdag han også giver efterskoleeleverne indblik i gennem en video, han selv har produceret.

På længere sigt ser han dog sig selv i en mere nichepræget produktion.

- Jeg kunne godt tænke mig at drive en blandet nicheproduktion med både svin og kvæg og måske lidt fjerkræ. Det skal ikke nødvendigvis være noget jeg bliver millionær af. Bare jeg kan leve af det, er jeg glad, siger han.

Mange gode grunde

Men først handler det altså om, at få endnu flere til at interessere sig for husdyr- og planteproduktion.

Og for Simon Krafack er det ikke svært at nævne gode grunde til at vælge landbrugsvejen.

- De ting, der fik mig til at vælge landbruget var: Arbejdet med dyr. Det at udføre et stykke arbejde, som andre får glæde af – altså at producere kød og følge udvikling fra grisene bliver født til de skal slagtes. At man bruger hovedet på en anden måde, end man har været vant til fra skolen, for det med at analysere digte har jeg altid syntes var kedeligt. Og så giver landbrugsuddannelsen mange muligheder – også for at uddanne sig videre på samme vilkår som folk, der har taget gymnasiet.

Udover sin rundtur til efterskoler har Simon Krafack også taget kontakt til en række virksomheder inden for landbrugserhvervet i forsøget på at få dem til at støtte op om projektet.

Netværk for unge svinefolk

Udover at kæmpe for at få flere unge til at se landbrugsuddannelserne som en mulighed, arbejder Simon Krafack på at skabe et større fællesskab mellem landets unge svinefolk.

- I forhold til kvæg har man i samarbejde med Viking Genetics startet Team Future Breeders, mens man også har et stort fællesskab i forbindelse med dyrskuer rundt omkring. I forhold til maskin- og plantefolk har man LandboUngdom, som i høj grad handler om traktortræk og lignende. For unge mennesker, der arbejder med svin, er der ikke rigtig noget. Det kunne jeg godt tænke mig at være med til at lave om på, siger han.

 

Drivvåde dyrskue-smil i Thisted

En ordentlig byge midt på dagen tog ikke humøret fra gæster eller -udstillere på Dyrskuet Thy-Mors.

175 gæster oplevede fremtidens topsorter på Mors

Fremtidens sorter var på programmet da Vestjyllands Andel holdt markvandring på Peterslund på Mors.

100-årige Grimme har stort fokus på kundepleje

Mange ting har ændret sig i de 100 år, det nuværende Grimme Skandinavien har eksisteret. Men kundeplejen er fortsat i højsædet.

Succesfuldt åbent hus

Almas måtte forleden ud og købe flere grillpølser og drikkevare da flere end ventet kom til åbent hus i Hvam.

Velbesøgt Agri Farm Day

600-700 nordjyder lagde vejen forbi Agri Farm Day ved Aalborg.

Faste kameraer optimerer i stalden

Selvom det er mere end et år siden, han første gang fik lavet en videoanalyse fra stalden, finder Christian Mark stadig stof til eftertanke, når han kigger på billeder fra sine faste kamerainstallationer.

Traditioner i Løgstør

Lørdag den 15. juni er der dyrskue i Løgstør. Et skue med landbrugsdyr og et særligt fokus på sund og hurtig mad.

Så er der dyrskue i Skive

Den 15. juni er det 14. gang MidtWest Farmshow løber af stablen.

Sojaen skippet til fordel for hestebønner

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Arealet med faunastriber er blevet fordoblet i år

Landmænd i rådgivningsvirksomheden Sagros område har i år sået faunastriber, der vil kunne dække en to meter bred blomsterstribe fra Skagen til grænsen
Side 1 af 46 (901 artikler)Prev1234567444546Next