Landbrugselev vil øge uddannelses-interessen

Christian Carus 02-01-2019 10:45:46
Simon Krafack håber, at han med sine foredrag kan være med til at øge interessen for landbrugsuddannelserne.
20-årige Simon Krafack ser det som essentielt, at landbrugselever selv kommer ud og fortæller landets ungdom om livet på en gård, hvis man skal øge interessen for uddannelsen. Derfor tager han ud og holder foredrag på efterskoler.

Det var efter efterårets svinekongres, han besluttede sig for, at der skulle ske noget. For efter Simon Krafacks mening manglede der noget helt centralt, da Landbrug & Fødevarer bød indenfor til oplægget »Ingen elever, ingen fremtid?«.

Panelet på scenen blev udgjort af Dorte Bak Himmelstrup, svineproducent ved Kokkenborg Opformering, Thorbjørn Westh Koefoed, formand for LandboUngdom og Ulrik Bremholm, bestyrelsesmedlem hos Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

- På sin vis, var det fint nok, at de tre var med, men jeg kunne ikke bruge det til meget kun at høre, hvor gode de selv synes, de er til at tage elever ind. Det var ikke godt nok. Jeg manglede at høre fra nogle elever, hvordan de oplever tingene. Det ville jeg selv kunne bruge til noget, mens også både landmænd og eventuelle kommende elever ville kunne lære noget af at få den vinkel med, fortæller Simon Krafack.

Første foredrag

Derfor møder LandbrugNord den 20-årige landbrugselev en tirsdag aften på Nørbæk efterskole ved Hobro. Hans første stop på vejen til at gøre unge klogere på hverdagen som elev på en gård eller en landbrugsskole og forhåbentlig øge interessen for uddannelsen.

Målet er, at han den kommende tid kommer ud til en række andre efterskoler for at inspirere, motivere og ikke mindst gøre sit til, at få flere unge til at gå landbrugsvejen.

- Der mangler 8.800 folk i dansk landbrug, så det er nødvendigt, at der sker noget. Og jeg brænder ekstremt meget for landbruget, så det er vigtigt for mig at gøre, hvad jeg kan for at gøre interessen større. Jeg tror, det gør en forskel, at jeg går ud og fortæller min historie og lidt om, hvilke muligheder landbrugsuddannelsen faktisk giver, forklarer Krafack, der snart har afsluttet hovedforløb 2 på Jordbrugets Uddannelsescenter Århus.

Masser af muligheder

Nørbæk Efterskole var en oplagt adresse til foredragspremieren. Det var nemlig her Simon Krafack selv fik øjnene op for landbruget. Han er vokset op i Randers by uden noget tilknytning til landbruget, men på efterskolen fik han venner med landmandsambitioner, der smittede af.

- Da jeg forlod skolen med et gennemsnit på 02, var jeg pissebange for at komme ud i det virkelige liv. Men jeg satte mig et mål om at finde mig en læreplads, fortæller den ordblinde foredragsholder til de 90 tilhørere, der også har valgt efterskolen, fordi de har svært ved at læse og skrive.

- Og jeg fik min læreplads, og fik faktisk at vide, at de meget gerne ville have mig, netop fordi jeg var ordblind og tænkte lidt anderledes end de fleste. Det viser bare, at en læreplads sagtens kan være indgangen til uddannelsen frem for gode karakterer i skolen. Og nu står jeg med stort set samme muligheder som mange af dem, der har valgt en gymnasial uddannelse, fortæller han, og tilføjer, at planen er på et tidspunkt at læse videre på teknolog-uddannelsen.

Vil ramme bredt

Planen er dog langt fra kun at nå ud til de bogligt udfordrede, fortæller Simon Krafack efter foredraget.

- Jeg vil ud til så mange som muligt, og fortælle om dagligdagen og mulighederne ved at vælge en landbrugsuddannelse, siger han.

- Der er utrolig mange muligheder. I kan være med til at designe en lillebitte bold, der kan have betydning for landbruget, I kan designe en stor sprøjte eller være med til at udvikle nye fodermetoder. Det handler alt sammen om at se mulighederne og gå efter sine drømme, lyder det under foredraget, hvor han også kommer ind på mulighederne for oplevelser uden for landets grænser – både som studerende og udlært.

Han går selv og overvejer et jobtilbud fra en danskejet svinebedrift i Kina.

Fra konventionel til niche

Lige nu foregår Simon Krafacks dagligdag hos en konventionel svinebesætning på Overgaard Gods. En dagligdag han også giver efterskoleeleverne indblik i gennem en video, han selv har produceret.

På længere sigt ser han dog sig selv i en mere nichepræget produktion.

- Jeg kunne godt tænke mig at drive en blandet nicheproduktion med både svin og kvæg og måske lidt fjerkræ. Det skal ikke nødvendigvis være noget jeg bliver millionær af. Bare jeg kan leve af det, er jeg glad, siger han.

Mange gode grunde

Men først handler det altså om, at få endnu flere til at interessere sig for husdyr- og planteproduktion.

Og for Simon Krafack er det ikke svært at nævne gode grunde til at vælge landbrugsvejen.

- De ting, der fik mig til at vælge landbruget var: Arbejdet med dyr. Det at udføre et stykke arbejde, som andre får glæde af – altså at producere kød og følge udvikling fra grisene bliver født til de skal slagtes. At man bruger hovedet på en anden måde, end man har været vant til fra skolen, for det med at analysere digte har jeg altid syntes var kedeligt. Og så giver landbrugsuddannelsen mange muligheder – også for at uddanne sig videre på samme vilkår som folk, der har taget gymnasiet.

Udover sin rundtur til efterskoler har Simon Krafack også taget kontakt til en række virksomheder inden for landbrugserhvervet i forsøget på at få dem til at støtte op om projektet.

Netværk for unge svinefolk

Udover at kæmpe for at få flere unge til at se landbrugsuddannelserne som en mulighed, arbejder Simon Krafack på at skabe et større fællesskab mellem landets unge svinefolk.

- I forhold til kvæg har man i samarbejde med Viking Genetics startet Team Future Breeders, mens man også har et stort fællesskab i forbindelse med dyrskuer rundt omkring. I forhold til maskin- og plantefolk har man LandboUngdom, som i høj grad handler om traktortræk og lignende. For unge mennesker, der arbejder med svin, er der ikke rigtig noget. Det kunne jeg godt tænke mig at være med til at lave om på, siger han.

 

Limousiner slår dørene op

21-01-2019 07:58:42

Selvom Limousine-avlen er en hobby hos Birkely Limousine, er det en seriøs en af slagsen, fortæller Jakob Ravn, der den 26. januar er én af værterne, når Limousinerne holder åbent hus.


Landmænd håber, sprøjteforbud omkring vandboringer giver ro

20-01-2019 07:54:10

Trods et i forvejen velbeskyttet drikkevand, tror formanden for DLMØ, at politikernes strategi om forsigtighedsprincip i forhold til de boringsnære beskyttelsesområder vil skabe ro.


Vejen er fem år lang og går fra leje til selveje

19-01-2019 07:39:23

Brødrene Sudergaard drømmer om at blive selvstændige. For dem lykkes det ved at indgå en lejeaftale på Gedsted Nørgaard i Himmerland. Den ejendom, med alt hvad der hører, lejer de de næste fem år af to investorer, hvorefter de unge brødre har købspligt og kan kalde sig selvstændige mælkeproducenter.


Mæglervirksomhed genopstår

18-01-2019 07:35:45

Agriteam Viborg/Aars ApS ejendomsmæglerfirmaet Ib Bjerregaard har oprettet en afdeling i Randers. Afdelingen får Bernt Villadsen i spidsen og skal dække Djursland og Randersområdet samt syd herfor.


Generationsskifte på vej hos Farmas

17-01-2019 07:32:22

Ole Borup Rosengreen er blevet udnævnt til underdirektør i Farmas A/S, som en del af et glidende generationsskifte, hvor direktør, Anette Rosengreen med tiden vil overdrage familievirksomheden til sin søn.


Danske Svineproducenter skal have ny formand

16-01-2019 14:30:21

Efter blot et år på formandsposten har Torben Hauskov valgt at stoppe som Danske Svineproducenters formand.


Valg af majssorter til 2019

16-01-2019 10:45:55

Sortsvalg i majs er meget vigtig, da det har stor indvirkning på den samlede grovfoderration og økonomi.


Tre nye teleskoplæssere til virksomhed med vokseværk

15-01-2019 07:55:28

HPH Totalbyg, Århus, har udvidet maskinparken med tre teleskoplæssere.


Sikkerhed: Skræddersyet førstehjælpskursus til landmanden

14-01-2019 11:12:05

Djursland Landboforening fortsætter med at have fuld fokus på sikkerhed i landbruget i 2019. Til marts tilbyder foreningen et førstehjælpskursus skræddersyet branchen.


Avisen kommer nu om tirsdagen

14-01-2019 08:00:15

Ugeavisen fra L-MedieHus uddeles nu tirsdag/onsdag i stedet for torsdag/fredag af FK Distributions bude. Men allerede fra lørdag morgen kan avisen læses her på hjemmesiden.


Selvbyg skal give mere velfærd til kødkvæg

14-01-2019 07:43:57

Et byggesæt fra Nørager Trælast er blevet til en løsdriftsstald på 320 kvadratmeter ved familien Ettrup, Løgstør. Stalden er bygget af familien selv med fokus på velfærd for familiens kødkvæg.


Entreprenør- og kloakbranchen overses på uddannelsesområdet

12-01-2019 07:38:05

DM&E opfordrer erhvervet til at komme på efteruddannelse år efter år. Der er et kæmpe behov og et hul i forhold til andre branchers uddannelsesmuligheder, mener branchedirektør Bent Juul Jørgensen.


Er det dyrt at sektionere farestalden ordentligt?

11-01-2019 07:31:23

Mens større investeringer ikke er i populære, når indtjeningen er lav i svinebranchen, er mindre investeringer med kort tilbagebetalingstid interessante. For eksempel sektionering af farestalden.


Aalborg Symfoniorkester slår tonen an i Kornets Hus

10-01-2019 07:25:55

Violinernes fortolkning af de bølgende kornmarker bliver en del af lyduniverset, når Kornets Hus åbner ved Hjørring om et års tid.


En aften fuld af politik, valgsnak og kommunikation

09-01-2019 15:53:43

Årets første medlemsmøde i landboforeningerne Østjysk, Vejle-Fredericia og Odder-Skanderborg havde fokus på det, Landbrug & Fødevarer gør for medlemmerne.


Agri Nord udvider med rådgivning i arbejdsmiljø

09-01-2019 10:47:26

Agri Nord-koncernen har den 1. januar 2019 etableret fir-maet Dansk Arbejdsmiljø Rådgivning. Agri Nord etablerer hermed et nyt forretningsområde, som skal være med til at sikre land-mænd, private og offentlige virksomheder samt deres ansatte, at de får et bedre arbejdsmiljø. Det sker gennem opkøb af firmaet sp-arbejdsmiljørådgivning.


Hiver ukrudtet op ved roden

09-01-2019 09:14:56

Med en Biorotor er Henriks Markservice, Aars, klar til at få styr på rodukrudtet på de himmerlandske øko-marker.


Udstiller-rekorden er nu slået på Nutrifair

08-01-2019 07:49:23

Over 250 udstillere og en forventning om et brag af etprogram. Det er, hvad Nutrifair kan byde på, når Messe C i Fredericia for ottende gang slår dørene op onsdag den 16. og torsdag den 17. januar.


Gode køer starter som stærke kalve

07-01-2019 07:44:13

Ved at udvælge de kommende malkekøer blandt puljen af kviekalve ud fra genetik, tilvækst og eventuelt sygdomsforløb, maksimes chancerne for at få de bedst mulige malkekøer.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 31 (617 artikler)Prev1234567293031Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer