bannerPos

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Kvæg- og svinerådgivere kommer til Erhvervsakademi Aarhus og får opdateret deres viden. »Den her viden gør mig til en mere kompetent rådgiver,« siger en af deltagerne svine- og foderrådgiver Søren Larsen fra SvineXperten i Skive.
23-05-2019 07:08
Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Svine- og foderrådgiver Søren Larsen fra SvineXperten kører fra Skive til Erhvervsakademi Aarhus for at få mere viden om husdyrs ernæringsfysiologi. Med det kan han bedre hjælpe sine kunder, landmændene.

- Den her viden vil helt klart gøre mig til en mere kompetent rådgiver, siger Søren Larsen.

Forløbet tager fire hele undervisningsdage og en dag med eksamen. Dertil kommer lektier og forberedelse.

 

Teori og praktiske øvelser

Denne formiddag skal kursisterne lære om fordøjelsessystemet hos forskellige dyr. Om hvordan næringsstoffer i foder nedbrydes og absorberes, og omsættes i kroppen.

- Med den viden får man en baggrund for at forstå, hvordan fodring af dyrene påvirker deres produktion og sundhed, siger lektor Irene Fisker fra Erhvervsakademi Aarhus.

Ved bordene sidder kursisterne i grupper og løser opgaver. Undervisningen foregår på mindre hold, så der er mere tid til den enkelte.

- Vi veksler mellem tavleundervisning og dialog, hvor vi skal fortælle, hvad vi gør. Det er en meget god undervisningsform, siger studerende Søren Larsen.

 

Skal løfte fagfolk

De nye enkeltfag skal løfte fagfolk med en relevant erhvervserfaring og gøre dem stærkere i jobbet som for eksempel kontrollør, rådgiver, salgskonsulent eller produktionskonsulent.

- Det kan være fagfolk som teknologer, agrarøkonomer og faglærte landmænd, der er ansat i foderstofbranchen og indenfor kontrol og i rådgivning. Og som trænger til en faglig opdatering, siger lektor Irene Fisker.

 

Kun i Aarhus

På Erhvervsakademi Aarhus har man samarbejdet med erhvervet for at lave et nyt efteruddannelsesforløb med fire fag, der er målrettet til kvæg- og svinebranchen. Fagene handler om husdyrs ernæringsfysiologi, fodring og foderkvalitet, husdyrfysiologi og produktivitet samt etologi og velfærd.

Efteruddannelsesforløbet fås kun i Aarhus og næste fag »fodring og foderkvalitet« starter efter sommer og gentages igen i det nye år.

Udsigt til hæderligt mælke-år

Mens stabile mælkepriser i 2019 gav de fleste mælkeproducenter mulighed for at konsolidere sig, er der udsigt til et endnu bedre 2020.

- Høj notering må ikke sløve

Mens et fantastisk 2019 ser ud til at blive endnu bedre i 2020, opfordrede økonomikonsulent svineproducenterne til at holde fokus på nøgletal og optimering frem for bundlinje.

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.
Side 1 af 67 (1331 artikler)Prev1234567656667Next