bannerPos

Få overblik over transportomkostningerne

Det er de færreste landmænd, der gør sig den tjeneste at regne omkostningerne ved transport af afgrøder ud. Derfor har Seges udviklet et regnearksprogram, som kan hjælpe med at estimere tidsforbruget. Arkivfoto

Redaktionen

12-04-2019 06:20
Transport af varer og afgrøder er en naturlig del af landbrugsproduktionen. Få overblik over omkostningerne med et Seges-værktøj.

Langt de fleste landmænd har forskellige poster inden for afgrøder og foder, som skal transporteres rundt eller væk fra bedriften, men det er meget individuelt, hvor store omkostninger opgaverne har i kroner og tid fra gård til gård.

Det samlede tidsforbrug til transport afhænger blandt andet af placering af lagre og stalde, afstand fra lagre til mark, indbyrdes afstande mellem marker og kapacitet på transportsystemer. De medgåede omkostninger til transport afhænger herudover også af lønniveauet.

For at fastslå de reelle omkostninger kan man registrere den tid, der bruges på transport, og beregne timepriser for transportsystemet (hvad koster en traktortime, en medarbejdertime, en lejet time med lastvogn, red.). Sådan lyder et råd fra Seges, som har udviklet et regnearksprogram, som kan hjælpe med at estimere tidsforbruget.

Programmet er for nylig blevet opdateret og kan hentes på Landbrugsinfo. Ved at bruge programmet kan man fastlægge sit eget bud på transportomkostninger.

Alle regler i programmet gælder markstørrelser på omkring ti hektar, hvor det bliver dyrere ved markstørrelser under ti hektar og lidt billigere ved større marker.

Man kan se et eksempel på, hvordan forskellige tommelfingerregler kan anvendes i en video, som Seges har produceret på Landbrugsinfo.dk. 

Grovvarevirksomhed investerer grønt

En udlodning på 43 millioner til medlemmerne blev vedtaget, og store investeringer i den grønne omstilling fremlagt, da Vestjyllands Andel forleden holdt ordinær generalforsamling med godt 300 fremmødte.

Dansktimer på gården fanger flere elever

Arbejdstiderne på et landbrug kommer ofte i vejen for at kunne modtage danskundervisning på et sprogcenter. Derfor rykker Sprogcenter Viborg ud og underviser på gården. Hos Bathau Holstein, Tjele, har det givet fem ukrainske elever, som ellers ville have droppet at lære dansk.

Seges jagter krydsningsgevinst hos malkekvæg

Det giver økonomisk gevinst at krydse flere racer af malkekvæg, godtgør et EU-støttet avlsprojekt. Men fordomme skal overvindes, før danske mælkebønder tager midlet i brug i større stil til at forbedre deres økonomi.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

De unge tiltrak opmærksomheden på Kimbrerskuet

20 1. Hovedforløbselever fra Nordjyllands Landbrugsskole deltog i skolens valgfag Cowstyling, som foregik i Messecenter Vesthimmerland midt under Kimbrerskuet. De elever, der havde lyst, stillede til bedømmelse mod garvede udstillere og det bar især frugt for en af eleverne.

Stor dyreudstilling skaber basis for fremgang

Mens man i år ramte besøgsniveauet fra sidste år, tror direktøren for Messecenter Vesthimmerland, at en fortsat stor tilslutning fra dyreudstillerne kan løfte antallet af Kimbrerskuegæster over de kommende år.

Nicolaisen og Larsen ændrer i ledelsen

Adm. direktør Morten Krusborg er blevet headhuntet til nye udfordringer, og forlader virksomheden ved udgangen af oktober. Susanne Nicolaisen, der sammen med sin bror Peder Nicolaisen ejer firmaet, overtager posten som administrerende direktør.
Side 1 af 58 (1143 artikler)Prev1234567565758Next