bannerPos

Kvægets fysik kan måles på bundlinjen

Joost van der Horst er selv hollænder, og netop Holland var det første land i Europa, hvor aAa-metoden blev taget i brug i 1990. Siden 2005 har Joost rådgivet danske landmænd om metoden. Foto: John Ankersen
17-09-2020 15:28

Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. For hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der er er specialist og rådgiver indenfor aAa-metoden, der oprindeligt er udviklet i USA, og som bygger på det visuelle match mellem ko og tyr.

RÅDGIVNING aAa-metoden (Animal Analysis Association) er udviklet i USA tilbage i 1950´erne og kom til Europa i 1990. Metoden handler ganske enkelt om, at finde det rette match til hver ko i stalden. Således kan formen af fremtidige generationer forbedres, fordi bedre form fører til bedre funktion.

Èn af dem, der herhjemme har taget metoden til sig, er Joost van der Horst, der i 2005 startede sin egen rådgivningsvirksomhed omkring aAa Weeks, og hvor han lige siden har rådgivet danske landmænd om metoden.

Og mens han fra start oplevede både interesse og nysgerrighed ude hos landmændene, var det langt mere skepsis han mødte hos den etablerede rådgivningsverden:

-  Det får du aldrig op at stå, lød det fra den etablerede verden, husker Joost van der Horst, der dog ikke lod sig slå ud af den grund – for samme skepsis møder han stadig den dag i dag.

Erfaringer og dataindsamling hos landmænd, der har taget metoden til sig, viser dog, ifølge Joost van der Horst, at han har fat i noget, der virker.

Det rette match

Det visuelle indtryk af koen og den visuelle bedømmelse af tyrene på tyrestationen, er grundstammen i aAa-metoden. Systemet bygger på 6 genkendelige typer af dyr, se illustrationen. aAa konsulenter er trænet til at genkende disse typer både hos køer men også hos tyrene. En ko burde aldrig løbes med en tyr af samme type som hende.

-  Det handler om at finde det rette match mellem ko og tyr. Det kan påvirke afkommets form og formen påvirker funktionen. Det er den praktiske tilgang der er vigtig for mig, siger Joost van der Horst.

Derfor er den visuelle bedømmelse af dyr vigtig, forklarer Joost van der Horst, der mener, at. værdien af en harmonisk, god fysik ofte er undervurderet i herskende avlsmetoder der i høj grad er baseret på computerberegninger.

-  For mig handler det ikke om enten/eller, men både/og, forklarer han og tilføjer, at metoden fint kan benyttes inden for alle kvægracer. For selv ved kvægracer, der i antal er få i Danmark, kan man trække på udenlandske dyr i forbindelse med avl, da aAa-metoden findes i 25 lande.

Bedre ydelse og tilvækst

En indsamling af data fra aAa besætninger har kigget på hvordan køer og slagtekalve inden for Holstein-racen har klaret sig i Danmark i forhold til gennemsnittet.

Og her har tallene vist omkring 20 procent bedre end landsgennemsnittet målt på livstidsydelse.

På plussiden tæller også tungere slagtekøer der klassificerer bedre, ligesom slagtekalvene har kunnet præstere højere tilvækst og lavere alder ved slagtning.

Se mere på www.aAaweeks.com

0

Aflyste generalforsamling for anden gang

Selvom Lemvigegnens Landboforening godt kunne have afholdt årets udsatte generalforsamling uden at bryde de nye corona-restriktioner, turde man ikke afvikle den i et område, hvor smittetrykket vokser.

Tid til udskiftning af belysningen i stalden

Lysmængden fra alle lyskilder aftager over tid, men en af fordelene ved LED-belysning er at de kan være tændt langt flere timer end et almindelig lysstofrør.

Mere magt til medlemslandene giver dilemmaer

Selvbestemmelse over EU-støtte giver mening, men kan skabe kontroverser, mener forsker.

Hvad vil Christiansborgs politikere bruge mere EU-magt til?

Medlemslandene kan få mere medbestemmelse over EU's landbrugsstøtte. Men det er ikke alle i Folketinget, der gerne vil bruge den.

Konference om bioøkonomiske muligheder

En række virksomheder i Region Midtjylland er i fuld med at nytænke bioøkonomiske løsninger til energiforsyning og landbrugs- og fødevareproduktionen. På en konference 26. oktober er aktørerne klar til at afrunde og konkludere på ikke færre end 11 projekter.

Færre berøringer får regnestykket til at gå op

På Van Heesch Dairy Partnership ved Skive er fokus at bruge så få mandetimer og slide så lidt på materiellet som muligt frem for at presse ydelsen i vejret.

Hyrdegård indstillet til nordisk miljøpris for naturpleje på vestkysten

Lystbækgaard ved Torsted i Vestjylland er nomineret som Danmarks bidrag til Nordisk Råds Miljøpris 2020. Vinderen findes sidst i oktober.

Majsen skal først i jorden til maj

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra en grovfoderrådgiver fra Velas.
Side 1 af 94 (1865 artikler)Prev1234567929394Next