bannerPos

Dyrlæger:: Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

Det som to dyrlæger hos LVK oplever ved krybestrøm er, at dyrene reagerer unormalt. Det kan for eksempel være: Halebid, både hos fravænnede grise og slagtesvin, søer der ikke vil æde af truget eller ikke drikke vand, søer med kramper eller smerter, søer der ikke vil ind i ædebokse eller fravænnede grise der ikke vil æde eller ligge i en sti, men gerne i stien overfor. Arkivfoto
25-06-2020 13:40

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.

KRYBESTRØM Hos Kirsten og Lars Peter Simonsen på Hovmarksgaard i har krybestrøm generet voldsomt i flere år, mange eksperter har været igennem og forsøgt at afhjælpe og løse problemet, men ingen har haft succes endnu.

- Det vi oplever er, at dyrene reagerer unormalt. Det kan for eksempel være: Halebid, både hos fravænnede grise og slagtesvin, søer der ikke vil æde af truget eller ikke drikke vand, søer med kramper eller smerter, søer der ikke vil ind i ædebokse eller fravænnede grise der ikke vil æde eller ligge i en sti, men gerne i stien overfor.

- I alle tilfælde får vi selv udslag af kobberstænger, enten i en linje gennem sti eller boks, eller ved at berøre dyrene. Hvad kobberstængerne reagerer på ved vi ikke, blot at udslagene er meget tydelige. Andre målinger tyder på at der løber elektrisk strøm i jorden, men ingen myndigheder eller andre har fundet ud af, hvad der sker eller hvad årsagen er, fortæller dyrlæge Else Marie Overlund Andersen og fagdyrlæge Tage Rødbro, begge fra LVK.

 

Uholdbar situation

Problemet med krybestrøm kan kortvarigt holdes i skak ved at banke jernstænger i jorden udenfor bygningerne i de linjer, hvor der måles udslag gennem ejendommen, men hvad det end er, finder det nye veje gennem ejendommen, ofte i løbet af få timer.

Ifølge Else Marie Overlund Andersen og Tage Rødbro, kræver det en meget stor arbejdsindsats dagligt at finde og afbøje linjerne.

- Lige nu føler vi desværre at vi løber hovedet mod en mur i forhold til videre opklaring. Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op, lyder appellen fra de to LVK-dyrlæger.

cab

0

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.

Højteknologisk panelstald blev vist frem

Den første slagtesvinestald i Danmark, som har kombineret Intellifarms ventilationsprincip, storstier og vægtstyret foderoptimering blev for nylig vist frem ved Stenager Svin I/S i Aars.

Maskininvestering med fokus på protein

Raunhøj Dairy nær Hjortshøj mellem Randers og Aarhus har investeret i et skårlæggersæt med valsecrimper på frontskårlæggeren.

Agromesse på Mors

En række Mors-virksomheder er gået sammen om at lave en corona-venlig agromesse. I uge 27 kan man besøge dem, hver og en og se et bredt udvalg af deres produkter.
Side 1 af 85 (1700 artikler)Prev1234567838485Next