bannerPos

Højteknologisk panelstald blev vist frem

Bag den nye store slagtesvinestald står Stensager Svin I/S, blandt andre med brødrene Peter Thorsager Jensen (tv) og den daglige leder, Lars Jensen.

Tekst og foto: Bøje Østerlund

Freelancejournalist
02-07-2020 07:32
Den første slagtesvinestald i Danmark, som har kombineret Intellifarms ventilationsprincip, storstier og vægtstyret foderoptimering blev for nylig vist frem ved Stenager Svin I/S i Aars.

- Parkér herovre og gå kun ind fra siderne. Der må kun være 50 personer i den enkelte staldsektion, lyder det venlig fra de unge parkeringsvagter.

Besøgskapaciteten var stor og coronasikkerheden høj under Åben slagtesvinestald hos Lars Jensen, Stensager Svin I/S nær Aars.

I den seks sektioner store Intellifarm slagtesvinestald med sammenlagt 6.000 stipladser i 12 storstier var der god plads til at holde såvel afstand som at studere detaljer. Og interessen var stor, cirka 500 gæster kom forbi og kiggede i løbet af dagen.

- Det er jo den første slagtesvinestald i Danmark, der har kombinationen af Intellifarms ventilationsprincip, storstier og vægtstyret foderoptimering, fortæller Poul Erik Christensen fra Agrifarm, der sammen med en række leverandører har forestået byggeriet.

- Men der er en magen til i Sverige, hvor de nu har leveret de første slagtesvin, og her kan de ikke få armene ned, lyder det forventningsfuldt fra Poul Erik Christensen.

Data forude

Partner, og dermed medejer og investor i Stensager Svin, er Lars Jensens bror Peter Thordahl Jensen, der til dagligt frister en tilværelse som bankansat i Københavnsområdet, er også til stede.

- Jeg har stor tillid til min bror og alt det, han og folkene her præsterer operationelt. Det kommer jeg aldrig til at blande mig i. Men så har jeg nogle andre kompetencer og kan yde sparring på det økonomiske og juridiske, siger han.

Alligevel kan Peter Thordal Jensen næsten ikke vente til der begynder at komme nogle produktionsdata fra den store stald.

- På den måde kan jeg også følge med i det på afstand, og det bliver spændende være med i analyserne af de mange data, den højteknologiske stald kommer til at levere, glæder han sig.

- Og så har vi da fået meget mere at tale med hinanden om, lyder det samstemmende fra de to brødre.

Stor tilfredshed

Fra Danish Crown er direktør Nicolaj Nørgaard, DC Pork Ejerservice, mødt op.

- Jeg er meget glad for at være her i dag, siger han.

- Det er lykkedes at bygge slagtesvinestalde, der både er billigere og som opfylder alle de parametre om dyrevelfærd, emission, energiforbrug, fodereffektivitet og produktivitet, vi længe har arbejdet på. Jeg er supertilfreds med det resultat, vi ser her, påpeger Nicolai Nørgaard.

Direktøren er også opmærksom på, at Danish Crowns opgave nu er at fastholde andelshavernes den tillid til noteringen, en forbedret position i forhold til især den tyske notering, har skabt.

- Det viser noget om, at vi har fat i noget rigtigt med vores strategi, siger Nicolaj Nørgaard, der godt ved, at den endelige dom først kan afsiges, når stormen efter svinepesten i Kina og Corona har lagt sig.

0

Trådløs forbindelse og gradueret tildeling

Väderstads Spirit såmaskiner fås i år med trådløs Isobus-opkobling.

Ansøgning om byggetilladelse foregår i 3 trin

Myndighedsbehandling i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og ansøgning om nedrivningstilladelse er ikke klaret med byggetilladelsen alene. Det er meget vigtigt at have overblik over alle 3 trin inden man går i gang, så man ikke kommer i problemer ved afslutningen af byggeriet.

Gennemgå staldanlægget inden køb

I forbindelse med køb af ejendom er der mange ting, der skal følges op på og kontrolleres, inden den endelige underskrift kan sættes. Som byggerådgiver har man fokus på bygningerne, men også på det potentiale og de muligheder der kan være på ejendommen. Derfor anbefaler Velas en bygningsgennemgang og en potentialevurdering

Markdemoer i en corona-tid

Livestreaming, videomøder, rundvisning og selvstudier er nogle af de metoder, Sagro har grebet fat i, for stadig at kunne dele ud af deres viden fra demonstrationsarealerne i marken.

Med kærlig hilsen – din landmand

Blomstermarker ved Holstebro og Struer er til fri plukning.

Skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Før sked de ned ad væggen og gylpede på gulvet, nu har to redekasser gjort tårnfalkene hos Jørn Ivar Mikkelsen til økologiske skadedyrsbekæmpere uden gener.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Dansk mælkeproducent oplever akut mangel på arbejdskraft i New Zealand

Landbruget i New Zealand mangler lige nu 5.000 medarbejdere. De er på grund af corona strandet i deres hjemland, da de tog hjem på ferie inden virussen brød ud. Danske Lone Sørensen fortæller her om situationen for mælkeproducenterne.

Fra robothader til robotelsker

Selv kaldte han sig verdens største robot-hader for bare et år siden. Lars Donskov Hansen, selvstændig mælkeproducent i Vendsyssel, og i dag indehaver af to elskede malkerobotter.

Køerne æder det friske græs før alt andet

Køerne elsker det friske græs på foderbordet i Østhimmerland ved Lars Sommer. Et foderkoncept, som gerne skal give en lavere fremstillingspris og måske et hak opad på ydelsen.
Side 1 af 88 (1758 artikler)Prev1234567868788Next