bannerPos

Rådgiver: Vi er i en god tid for etableringer

- Vi har analyser, som viser, at de unge, der har etableret sig siden 2016, faktisk tjener væsentligt flere penge end dem, der etablerede sig før finanskrisen i 2009, fortalte virksomhedsrådgiver Morten Dahl Thomsen på et generationsskiftemøde i Sagro forleden.

Tekst og foto: Morten Ipsen

Redaktionschef
17-03-2020 09:44
- Hvis I kigger rundt i jeres sogn, så vil I kunne finde rigtig mange landmænd, som skal have solgt ejendommen inden for de næste par år, fortalte virksomhedsrådgiveren Morten Dahl Thomsen til et møde om generationsskifte.

Det er ganske gunstigt at etablere sig i den tid, vi er i nu.

Sådan lyder det fra virksomhedsrådgiver i Sagro, Morten Dahl Thomsen. På et møde i begyndelsen af marts i Holstebro konstaterede han, at priserne på landbrugsejendomme generelt er kommet ned i et fornuftigt niveau.

- Det gør, at vi i dag faktisk kan lave nogle etableringer, som giver et rigtig godt afkast. Og vi har analyser, som viser, at de unge, der har etableret sig siden 2016, faktisk tjener væsentligt flere penge end dem, der etablerede sig før finanskrisen i 2009. Og det er et tegn på to ting: At I er dygtigere, men også at priserne på ejendommene er faldet samtidg med, at afregningspriserne ser ud til at være mere stabile med en lille pil opad. Så det ser faktisk rigtig fornuftigt ud at etablere sig – vel at mærke hvis man gør det på et rigtig godt grundlag og ikke giver for meget for ejendommen, sagde Morten Dahl Thomsen til en forsamlng på 35 primært unge mennesker.

Gunstig situation

Ifølge Morten Dahl Thomsen er omstillingsparathed alfa og omega for at klare sig i branchen, fordi forbrugerne løbende skifter adfærd. Men grundlæggende er de unge i en gunstig situation, fordi mange ældre landmænd forventes at skulle sælge ejendommen i de kommende år. 

- Hvis I kigger rundt i jeres sogn, så vil I kunne finde rigtig mange landmænd, som skal have solgt ejendommen inden for de næste par år. Det giver også nogle perspektiver, for det er jo ikke bare 100 hektar, I nok skal drive om fem år. Det kan meget vel være 500 hektar eller 1.000 hektar. Fordi der bliver meget mere jord, der skal skiftes og samles, når der kun er 1 ung, der går ind, og 15 landmænd, der går ud. Så vil bedrifterne blive større, uanset om man kan lide det eller ej, sagde Morten Dahl Thomsen, og tilføjede:

- Men der er stadig plads til de mindre landbrug – det afhænger af, hvad I selv har lyst til at arbejde med, og hvad I kan finde økonomi i. 

Favorabelt

Næstformand i Holstebro Struer Landboforening, Anders Nørregaard, mener også, at der lige nu er gode muligheder for omstillingsparate unge, der kan imødekomme forbrugernes skiftende behov i fremtiden. 

- Det har nok sjældent været så favorabelt at komme i gang som nu, sagde Anders Nørregaard på mødet.

De unge mennesker i forsamlingen lyttede med stor interesse, da landmændene Nikolaj Bjerrum, Salling, og Morten Jacobsen, Lyne ved Tarm, øste ud af deres erfaringer som nyetablerede.

Nikolaj Bjerrum overtog en kvæg-ejendom i april 2016, efter at den var gået konkurs i efteråret 2015. Den var på 200 køer og 120 hektar. I dag er der bygget til og købt jord, så bedriften er på 325 køer og 215 hektar. 

Mist ikke modet

Nikolaj Bjerrum, der er agrarøkonom, fortalte, hvordan han nærmest følte sig klædt af til skindet under et møde med en bank i Aalborg, fordi bankfolkene stillede kritiske spørgsmål, som han havde svært ved at svare på.

- Det gav røde øre, men lærte mig også meget, lød det fra den unge landmand, der understregede, at man ikke skal miste modet, hvis man føler, at man bliver fanget på det forkerte ben til et bankmøde, hvor man skal sælge sig selv.

- Der er masser af banker at vælge imellem. Bare klø på. 

Den anden unge landmand på mødet, Morten Jacobsen, fortalte om sit succesfulde samarbejde med investoren Lars Fogh, der gjorde det muligt at købe og udvikle Hedegaarden ApS med 200 hektar og 450 køer. Selskabet har i dag 1.100 køer og 750 hektar, heraf 370 hektar ejet.

0

Nye siloer fordobler høstkapaciteten

Hos Hedegaards afdeling i Vebbestrup fordobler to nye stålsiloer næsten kapaciteten. Siloanlægget ventes køreklart 3. august.

Ingen fund af COVID-19 i 125 minkbesætninger

Fødevarestyrelsen har afsluttet en landsdækkende stikprøve-screening af minkbesætninger for COVID-19 uden at finde sygdommen.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1705 artikler)Prev1234567848586Next