bannerPos

Sprøjtesæsonen er i gang i vinterraps

De veludviklede rapsplanter og -marker er nu tydeligt i vækst, og afgrøden er vækstmæssigt på niveau med slutningen af marts i et normalår. Knopstand er ved at være synlig og en eventuel Galera-behandling er aktuel, oplyser Hans Jørgen Bak, AgriAdvice.

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
11-03-2019 07:18
Den meget tidlige vækstsæson i år minder mere og mere om den ekstremt tidlige vækst i 2014. - Det år fik vi rigtig meget respons på forebyggende behandlinger og rettidig omhu, lyder rådet fra planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak, AgriAdvice.

Her i starten af marts er de veludviklede vinterrapsplanter og -marker tydeligt i vækst og afgrøden er udviklingsmæssigt tre til fire uger forud for det normale.

Det oplyser Hans Jørgen Bak, der er planteavlsrådgiver hos AgriAdvice.

Han påpeger, at det er nu effekten af ukrudtsbehandlingerne, der er udført gennem efteråret, skal vurderes.

- Knopstanden er nu ved at være synlig og en eventuel Galera-behandling er aktuel, fortæller han.

- Hvis der ikke er behandlet med Belkar i efteråret, eller det har givet for dårlig effekt, vil man typisk bekæmpe med 0,2 Galera + 0,25 PG26N, når væksten går i gang og lufttemperaturen er 9-10 grader. 

Svækkede kamiller

Kamillebehandling kan i dette forår også klares med Cliopar 600, og Korvetto, der er et ny godkendt produkt, der indeholder 120 g clopyralid og 5 g halauxifen-methyl, som kendes fra blandt andet Belkar. Belkar er ikke forårsgodkendt.

Ofte ser kamilleplanter ud til at ville overleve, når man vurderer her meget tidligt. 

- Hvis planterne tydeligt er påvirket, og rapsplantebestanden er på cirka 30 planter pr. kvadratmeter, så ved vi nu, at kamillen ikke kan klare sig i konkurrence. Undlad i så fald supplering, lyder det fra Hans Jørgen Bak.

Belkarskader var meget diskuteret sidste år, og igen i år ses reaktioner på planterne, når koncentration er blevet for stor.

Kerb 400 behandling er ikke længere muligt i det tidlige forår. Med den nye godkendelse blev brugsperioden ændret til november/december. Til gengæld er det lovligt at have produktet på lager efter december.

Bladribbesnudebiller ude

Årets skadedyr er også vågnet til aktivitet i det milde vejr. 

- Det er bladribbesnudebiller, der først viser sig i år. De starter flyvning tre til fire timer pr. dag ved en jordtemperaturer på 6-8 grader og lufttemperaturer på 9-10 grader tre dage i træk, fortæller Hans Jørgen Bak.

- Risikoen er størst, hvor raps dyrkes efter raps året før, hvorfra bladribbesnudebillerne flyver fra.

Det bliver bladribbesnudebiller, der udløser behandling med 0,1-0,2 liter Karate eller lignende i mange marker i år. 

Svampebehandling i marts

- Sygdomsmæssigt har vi stadig problemer med phoma og lys bladplet på trods af rimelig tolerance og resistens i de fleste sorter, påpeger Hans Jørgen Bak. 

- Der er ikke synlige symptomer i de fleste marker lige nu. Folicur Xpert kan blive aktuelt at medtage ved kørsel i marts.
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next