bannerPos

Sprøjtesæsonen er i gang i vinterraps

De veludviklede rapsplanter og -marker er nu tydeligt i vækst, og afgrøden er vækstmæssigt på niveau med slutningen af marts i et normalår. Knopstand er ved at være synlig og en eventuel Galera-behandling er aktuel, oplyser Hans Jørgen Bak, AgriAdvice.

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
11-03-2019 07:18
Den meget tidlige vækstsæson i år minder mere og mere om den ekstremt tidlige vækst i 2014. - Det år fik vi rigtig meget respons på forebyggende behandlinger og rettidig omhu, lyder rådet fra planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak, AgriAdvice.

Her i starten af marts er de veludviklede vinterrapsplanter og -marker tydeligt i vækst og afgrøden er udviklingsmæssigt tre til fire uger forud for det normale.

Det oplyser Hans Jørgen Bak, der er planteavlsrådgiver hos AgriAdvice.

Han påpeger, at det er nu effekten af ukrudtsbehandlingerne, der er udført gennem efteråret, skal vurderes.

- Knopstanden er nu ved at være synlig og en eventuel Galera-behandling er aktuel, fortæller han.

- Hvis der ikke er behandlet med Belkar i efteråret, eller det har givet for dårlig effekt, vil man typisk bekæmpe med 0,2 Galera + 0,25 PG26N, når væksten går i gang og lufttemperaturen er 9-10 grader. 

Svækkede kamiller

Kamillebehandling kan i dette forår også klares med Cliopar 600, og Korvetto, der er et ny godkendt produkt, der indeholder 120 g clopyralid og 5 g halauxifen-methyl, som kendes fra blandt andet Belkar. Belkar er ikke forårsgodkendt.

Ofte ser kamilleplanter ud til at ville overleve, når man vurderer her meget tidligt. 

- Hvis planterne tydeligt er påvirket, og rapsplantebestanden er på cirka 30 planter pr. kvadratmeter, så ved vi nu, at kamillen ikke kan klare sig i konkurrence. Undlad i så fald supplering, lyder det fra Hans Jørgen Bak.

Belkarskader var meget diskuteret sidste år, og igen i år ses reaktioner på planterne, når koncentration er blevet for stor.

Kerb 400 behandling er ikke længere muligt i det tidlige forår. Med den nye godkendelse blev brugsperioden ændret til november/december. Til gengæld er det lovligt at have produktet på lager efter december.

Bladribbesnudebiller ude

Årets skadedyr er også vågnet til aktivitet i det milde vejr. 

- Det er bladribbesnudebiller, der først viser sig i år. De starter flyvning tre til fire timer pr. dag ved en jordtemperaturer på 6-8 grader og lufttemperaturer på 9-10 grader tre dage i træk, fortæller Hans Jørgen Bak.

- Risikoen er størst, hvor raps dyrkes efter raps året før, hvorfra bladribbesnudebillerne flyver fra.

Det bliver bladribbesnudebiller, der udløser behandling med 0,1-0,2 liter Karate eller lignende i mange marker i år. 

Svampebehandling i marts

- Sygdomsmæssigt har vi stadig problemer med phoma og lys bladplet på trods af rimelig tolerance og resistens i de fleste sorter, påpeger Hans Jørgen Bak. 

- Der er ikke synlige symptomer i de fleste marker lige nu. Folicur Xpert kan blive aktuelt at medtage ved kørsel i marts.
 

Vandsenge øger mælkeproduktionen

Sagro var med, da Jørgen Pedersens stalde med vandsenge blev vist frem.

Efterafgrøder bør altid nedvisnes med glyphosat før pløjefri såning

- Mange har fået en grim overraskelse af især meget enårig rapgræs, hvor sprøjtning med glyphosat er undladt. Mit råd er derfor at nedvisne efterafgrøder snarest, lyder det fra Erik Sandal, LMO.

Mineralblanding styrker kalvens tarmsundhed

Nutrimin A/S præsenterede en mineralblanding til kalve, som styrker kalvenes tarmsundhed.

Miss Agro Nord 2019

Familien Therkildsen kan se tilbage på et vellykket Agro Nord, hvor familiens seks medbragte køer snuppede flere modeltitler på kvægfagmessen i Aars. Blandt andet Miss Agro Nord.

Øko-græsmarkerne skal vurderes

Tørken i 2018 har sat sine spor på græsmarkerne, og det er derfor nødvendigt at tage en nøje vurdering af, om markerne skal lægges om eller have lov at blive liggende.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Tilfredshed i Thy

Trods de skygger, tørken har trukket, er det en tilfreds LandboThy, som ser tilbage på 2018. Også her fornemmer man lidt mere velvillighed, når snakken falder på bidragssatser, udlån og generationsskifte.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Professionel skovservice og naturpleje

Hos Alstrup Skovservice ved Videbæk har man specialiseret sig inden for en bred vifte af skov- og naturpleje-opgaver – blandt andet for Skov- og Naturstyrelsen.

Præcisionsjordbrug er for alle

Præcisionsjordbrug er ikke kun GPS, faste kørespor, vækstregulering og graduering af gødskning og udsæd inden for få kvadratmeter. Der er mange niveauer, og derfor er præcision for alle.
Side 1 af 36 (715 artikler)Prev1234567343536Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer