bannerPos

Fra landbrugsrådgivning til bank: - Vi skal også dyrke landbruget her

Hos Sparkassen Sjælland-Fyn har landbrugschef Peter Jørgensen det lange blik for fremtiden. Og den ser ganske fornuftid ud set med landbrugsbriller, mener han.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
23-05-2020 08:39
Tidligere i år fik Sparekassen Sjælland-Fyn ny landbrugschef i form af Peter Jørgensen, der har en fortid som markedschef hos VKST. Og det giver klare fordele for bankens landbrugskunder, mener han.

ØKONOMI Selv om store dele af det danske samfund har været lukket ned på grund af coronavirus i foråret, mangler de ikke noget at lave her. Vi er på besøg hos landbrugsafdelingen hos Sparekassen Sjælland-Fyn.

- Vi har travlt, men på en god måde. Vi har travlt med at servicere vores eksisterende kunder og med at holde dem ajour om de behov, de nu har. Og så får vi rigtig mange henvendelser fra nye kunder, som spørger, om vi vil besøge dem, og kigge på deres virksomhed, siger Peter Jørgensen.

Landbrugskunder fra Sjælland vil kunne nikke genkendende til det navn. For Peter Jørgensen kom tidligere i 2020 fra en position som markedschef hos landbrugsrådgivningsselskabet VKST, og har i mange år arbejdet med rådgivning i landbruget. Og det giver klare fordele, forklarer han.

- Det har været rigtig godt og spændende at komme til Sparekassen Sjælland-Fyn. Jeg har i hele min karriere som rådgiver de seneste 15 år arbejdet sammen med landbrugskunder, og blandt andet også med finansiering og haft kontakt med banker og andre finansieringskilder, siger han og fortsætter:

- Jeg har et godt indblik i, hvordan man arbejder sammen med kunden om at få den rigtige finansiering på plads. Og få de rigtige vilkår på plads og være enig om strategien sammen med sin finansielle samarbejdspartner, og derfor synes jeg ,at det er interessant at være kommet til sparekassen, siger Peter Jørgensen.

Men selv om hans rolle er noget anderledes i forhold til tidligere, er fokus det samme.

- Der er nogle, der har sagt, at jeg er hoppet over på den anden side af skrivebordet, men sådan føler jeg det faktisk ikke. Jeg føler, at vi sidder på den samme side af skrivebordet og skal kigge den samme vej. Fordi det er jo kundens retning, vi skal være enige om og forfølge i fællesskab. Så det har været rigtig spændende at skifte og jeg synes, jeg kan bruge min indsigt fra tidligere i jobbet her.

Landbruget har stor betydning

Selv om der er blevet færre landmænd i Danmark de senere år, skal man på ingen måde undervurdere erhvervets betydning, pointerer Peter Jørgensen. Det gælder også i Sparekassen Sjælland-Fyns store dækningsområde.

- Landbruget betyder ret meget. Pengeinstitutterne beslutter sig jo for, hvor stor en del deres udlån, man vil have inden for forskellige sektorer. I Sparekassen Sjælland-Fyn er vi klar i mælet omkring, at vi gerne vil mere landbrug, og at vi har plads til det på bøgerne. I forlængelse heraf dækker vi et stort geografisk område lige fra Sjælland, Lolland-Falster og Fyn. Vi er syv mand, der betjener landbrugskunder i det område.

- Vores fælles slogan er, at vi også dyrker landbruget. Og det skal man forstå på flere måder. For vi vil det gerne, og vi har et stærkt hold af rådgivere, som har rigtig gode indsigter i landbrug. Fire af de syv på teamet driver selv landbrug i deres fritid. Vi forstår branchen og kunderne. Det synes jeg er meget vigtigt og helt afgørende, når vi skal yde en kompetent og meget branchespecifik rådgivning til vores kunder.

Godt gearet til fremtiden

Som bekendt var 2019 noget af et jubelår i dansk landbrug. Og efter flere flotte regnskaber – specielt hos svineproducenter – opfordrede man fra flere sider landmænd til at få betalt af på noget af gælden. Men selv om det måske kan gå ud over lysten til at investere og dermed optage lån, kan det være en god idé, mener landbrugschefen.

- Der er nogen, der har lavet investeringer på bedriften, og det har der været behov for, men der er også nogen, der kigger ind noget ekspansion, fordi de nu er i en position, hvor de faktisk kan finansiere noget af den næste ekspansion,

- Det kan sammenlignes lidt med, hvis du og jeg skal ned og købe en bil. Hvis man skal låne 110 procent, fordi der også er omkostninger oveni, er man hele tiden lidt bagefter, men hvis du kommer med 40 procent til investeringen, er du allerede foran. Og det er det, vores kunder skal være. De skal være foran, når de laver de ting her. Og det er den mulighed, de har nu. Så det er supergodt.

Så det er ikke kun et spørgsmål om, at I har penge klar til at investere i landbrug, men at I også er klar til at yde en god indsats for at hjælpe kunder videre fra det ståsted, man har?

- Vi skal ikke kun være pengeudlånere. Vi skal kende vores kunder rigtig godt og kende deres strategi, være tæt på dem, kunne være sparringspartner for dem og i sidste ende skal vi understøtte et eller andet forløb, siger Peter Jørgensen og fortsætter:

- Den gode rådgivning fra os kan jo også være at sige, at strategien de næste tre år ikke skal være at udvide, købe mere jord, bygge en ny stald, men at have ro på, og komme i en position til at være stærke nok til at kunne gøre noget om tre år.

- Det synes jeg er mindst lige så god bankrådgivning, måske endda bedre rådgivning end at sige, at man  selvfølgelig kan det. Her gælder det om at kende virksomhedens langsigtede strategi og være tæt på, slutter Peter Jørgensen.

0

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.
Side 1 af 82 (1629 artikler)Prev1234567808182Next