bannerPos

Vælger du den rigtige miljøteknologi i svinestalden?

Der er forskel på at vælge den løsning indenfor miljøteknologi, der er den på papiret billigste løsning, og så at vælge løsninger, der giver mindst udgifter for bedriften, siger Keld Sommer, svine- og byggerådgiver hos VKST.
06-06-2020 10:13

Ved udvidelse af svinestalde skal man i de fleste tilfælde investere i miljøteknologi for at reducere ammoniakfordampningen og i nogle tilfælde også reducere lugten fra staldanlægget. Men hvilken teknologi er den billigste, langsigtede løsning for lige præcis din ejendom? Det hjælper ny type rådgivning med at afklare.

RÅDGIVNING – Gyllekøling, luftrensning, fast gulv eller gylleforsuring? De fleste svineproducenter har ikke den fornødne kendskab og har derfor svært ved at vælge det bedste produkt, og ender ofte med blot at vælge ud fra det billigste produkt, når der skal indsættes miljøteknologi i svinestalden. Men det kan blive dyrt i den lange ende, hvis man vælger forkert.

- Uanset hvilken type, du vælger, er det en omkostning, der går ud over din driftsøkonomi og produktion. Det kan ikke være anderledes. Men der er stor forskel på, hvad omkostningerne i den lange ende bliver alt efter, hvilken løsning du vælger. For hvad der er smart og den mest rentable løsning på den ene ejendom, er det måske ikke på naboejendommen, siger Keld Sommer, der er svine- og byggerådgiver i VKST.

Som den eneste konsulent i området kan han tilbyde rådgivning inden for miljøteknologi.

Bindeled mellem miljøgodkendelse og daglig drift

I og med at bat-kravene bliver skærpet mere og mere, bliver det mere nødvendigt med en korrekt miljøteknologi i staldene.

Når Keld Sommer rådgiver, skaber han bindeleddet mellem miljøgodkendelsen, den daglige drift og økonomien. Der bliver dermed taget udgangspunkt i den enkelte bedrift.

- Jeg ser ikke bare på den billigste løsning, som almindelige miljøkonsulenter gør, da de ikke har værktøjet til at se helheden. Eksempelvis er gyllekøling ikke nødvendigvis den bedste løsning, hvis kravet til ammoniakreduktion er stort, og varmebehovet er lille, forklarer Keld Sommer og fortsætter:

- Det er her, jeg går ind og foretager økonomiberegninger og ser på ejendommen og produktionen som en helhed og vælger det mest brugbare og holdbare for den enkelte bedrift. 

Mindst mulig udgift

Keld Sommer fra VKST har længe tilbudt denne type rådgivning til landmændene, men det er især nu med den nye ordning fra 5. maj, hvor ansøgningsrunden for tilskud til nye slagtesvinestalde er åbnet, at denne type rådgivning er ekstra relevant.

- Alle bedrifter overholder miljøreglerne med deres valgte miljøteknologi, for det skal de. Men overholder de dem med mindst mulige udgifter for den enkelte bedrift? For det er ikke det samme som den billigste løsning. Det er heri forskellen ligger, siger Keld Sommer.

hka

 

0

Nye siloer fordobler høstkapaciteten

Hos Hedegaards afdeling i Vebbestrup fordobler to nye stålsiloer næsten kapaciteten. Siloanlægget ventes køreklart 3. august.

Ingen fund af COVID-19 i 125 minkbesætninger

Fødevarestyrelsen har afsluttet en landsdækkende stikprøve-screening af minkbesætninger for COVID-19 uden at finde sygdommen.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1705 artikler)Prev1234567848586Next