bannerPos

Sygdomsoverblik med diagnostik

- Der er to nøgleord, når vi snakker SOS, og det ene det er systematik og det andet er selvfølgelig sundhed, påpegede svinefagdyrlæge Rikke Søgaard fra Center for Diagnostik på DTU i Lyngby, da Porcusgruppen Fokus 35 Vital forleden var samlet.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
14-10-2020 08:43
I den sidste uge af september var der sæsonstart i Porcus-gruppen Fokus 35 Vital, og temaet på årets første møde handlede blandt andet om diagnostik som vejen til at gøre den gode gris endnu bedre.

SUNDHED Porcus-gruppen Fokus 35 Vital mødes fire gange om året til foredrag og dybdegående gruppearbejde, med fuld fokus på at øge effektiviteten hos de deltagende besætninger.

Tirsdag den 29. september var der sæsonstart på LandboSyd i Aabenraa, mens den nye sæson på Fyn og i Nordjylland havde opstart onsdag den 30. september med fremmøde på både Dalum Landbrugsskole i Odense og på LandboNord i Brønderslev, hvor de faglige indlæg blev sendt via videolink fra Dalum Landbrugsskole. Herudover var der af Covid-19 hensyn også en række deltagere der fulgte med online hjemme fra egne adresser.

Systematik og sundhed

Temaet for sæsonens første møde hed: Kan diagnostik vise os vejen til den vitale gris? Og dagens første indlæg blev leveret af svinefagdyrlæge Rikke Søgaard, der siden november 2019 har været ansat på Center for Diagnostik på DTU i Lyngby, hvor hun står bag Objektiv Sundhedsovervågning, forkortet SOS, der er et helt nyt koncept til overvågning af sobesætninger og slagtesvin, hvor de mest relevante vira og bakterier for dansk svineproduktion samles i én analyse - den såkaldte SOS-pakke.

Der er tale om et koncept, hvor der systematisk udtages spyt- og sokkeprøver i alle aldersgrupper i et halvt eller helt år fordelt på henholdsvis fire eller otte gange, hvor prøverne undersøges for de mest relevante bakterier og vira ved PCR.

- Der er to nøgleord, når vi snakker SOS, og det ene det er systematik og det andet er selvfølgelig sundhed, påpegede Rikke Søgaard om konceptet, hvor det er landmanden selv, der udtager prøverne otte gange på et år med faste intervaller og sender dem ind til analyse, mens det er besætningsdyrlægen der modtager SOS-rapporterne med analysesvar fra DTU og gennemgår resultaterne ved efterfølgende besøg.

De udtagne prøver undersøges for begge typer influenza, PCV2, relevante tarmbakterier, streptokokker, rotavirus, glässer, pasteurella og cytomegalo virus.

Early warning

Ifølge Rikke Søgaard er formålet med SOS, at vi skal gøre de gode grise endnu bedre.

- Der er det vi kan se på grisene, og så er der det, der kan presse vores grise, som vi ikke kan se – altså de subkliniske sygdomme. SOS kan derfor synliggøre besætningens sygdomsdynamik over tid og kan selvfølgelig bidrage til, at vi får optimeret på vores vaccinationsstrategier og vores antibiotikabehandling, forklarede dyrlægen, der endvidere påpegede, at der allerede er besætninger der anvender værktøjet som et early warning-system og dermed fanger sygdomme inden de viser sig klinisk.

Rikke Søgaard pegede også på SOS-konceptet som et nyt rådgivningsværktøj til at forbedre sundheden i besætningen, idet det giver mulighed for at samle data fra sundhedsovervågningen, de kliniske observationer, samt produktionsresultaterne og på den måde kombinere det hele og på den måde gøre de gode grise endnu bedre.

Opstart

Foreløbig har 27 besætninger erfaringer med SOS-konceptet, hvoraf en tredjedel er Porcus-besætninger.

Ifølge Rikke Søgaard siger brugerne her, at SOS giver dem et rigtig godt sundhedstjek. De fortæller også, at de bliver bekræftet i, at de gør det rigtige i forhold til antibiotika- og vaccinationsmanagement, og at de kan tage en vaccine af eller sætte en ind, ligesom de påpeger, at de med SOS er et skridt foran.

- Desuden er der også nogle der er begyndt at snakke om, at det her faktisk også giver et rigtig godt overblik over tarmbakterierne i forbindelse med fravænning. Så det øjeblik at 1. juni 2022 nærmer sig, så kan man vide lidt mere om, hvordan det ser ud efter fravænning, påpegede Rikke Søgaard under henvisning til tidspunktet for udfasning af medicinsk zink.

De besætninger som er med nu, har Rikke Søgaard personligt startet op. Det vil sige, at hun kommer ud og lægger en plan sammen med besætningsdyrlægen og hjælper med at udtage det første sæt prøver.

- Virker det vi gør? Kan vi gøre det bedre? Og bliver det bedre? Det kan SOS være medvirkende til at give klare svar på, lød det afslutningsvist fra Rikke Søgaard, der opfordrer interesserede besætninger til at kontakte deres dyrlæge, eller kigge på DTU’s hjemmeside.

0

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Succes med tilskudsansøgning til sit kvægbrug

Den himmerlandske mælkeproducent Anders Iversen Mosdal, har flere gange benyttet sig af muligheden for at indsende en ansøgning med håbet om, at få del i puljen om støtte via Landdistriktsprogrammet. Senest har han fået tilsagn til en udvidelse på 139 sengepladser, et vandrensningsanlæg og LED-belysning.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Går efter stabile roer, hvor majsene svinger

På Klovborg i Vendsyssel har man for første gang siden 1987 igen roer i markplanen. Med et mere stabilt udbytte skal de glide ind på de arealer, hvor majsudbyttet har været for svingende.

Pløjekongerne sidder tungt på tronen

Mens det meste omkring DM i pløjning var ændret på grund af corona-restriktioner, var Søren Korsgaard og Martin Lindberg Velling vanen tro bedst i pløjefelterne.

Tilfredshed med tilskuerløst DM

Selvom DM i Pløjning langt fra blev, som arrangørerne fra LandboUngdom Region Aarhus havde forestillet sig, inden corona ramte verden, var der tilfredshed med, at man trods alt fik stablet et arrangement på benene, så landets bedste pløjere kunne kåres og sammenholdet i regionen styrkes.
Side 1 af 97 (1933 artikler)Prev1234567959697Next