bannerPos

Svineproducenter skal være superskarpe på effektivitet

- Når noteringen/bytteforholdet er godt, må man være superskarp på effektivitet. Det er nemlig nu, det rykker, pointerer Finn Skotte, økonomirådgiver i VKST.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
15-02-2020 21:44
Svineproducenterne har ikke tid til at hvile på laurbærrene. Det er nu, der skal knokles, påpeger økonomirådgiver Finn Skotte før årsmødet i Sorø.

ÅRSMØDE Torsdag den 27. februar klokken 14.30 holder VKST i Sorø årsmøde for svineproducenter, og her bliver det Finn Skotte, økonomirådgiver i VKST, som skal stå for de økonomiske oplæg med mange positive tal.

- Det går rigtig godt for svineproducenterne. Måske bedre end nogensinde før. Og netop derfor, er det nu, der virkelig skal knokles, lyder det fra Finn Skotte.

Der regnes nu – ifølge seneste prognose for 2020 (offentliggjort december 2019) – med en gennemsnitlig notering for hele året på 13.75 kroner pr. kilo.

- Den gode notering kan for de fleste kombineres med en god høst 2019, eller relativt billigt indkøb af suppleringskorn og meget fornuftige proteinpriser, så bytteforhold mellem notering og foder har næppe nogensinde været bedre, vurderer Finn Skotte.

Han anbefaler dog ikke, at svineproducenterne for en gangs skyld tager den lidt med ro og slapper lidt af.

- Når noteringen/bytteforholdet er dårligt, kan man sove lidt længere til middag og være knap så skarp på effektivitet. Det rykker alligevel ikke ret meget. Men når noteringen/bytteforholdet er godt, må man være superskarp på effektivitet. Det er nemlig nu, det rykker.

Det er ifølge Finn Skotte en af grundene til, at det nu er rigtig vigtigt at være opdateret på sin viden om optimering af produktionen og sammen med sit mandskab møde op til en god faglig dag omkring svineproduktion.

Beretninger og faglige indlæg

Inden Finn Skotte oplyser de mange opmuntrende tal er der beretninger på årsmødet, der som de forrige år en del af tiden vil være inddelt i tre forskellige spor – et fagligt spor for sohold og smågrise, et spor for grise i vækst samt et spor om strategi og økonomi.

Konsulenter, dyrlæger og landmænd bidrager med indlæg på de tre spor. Blandt andet fortæller landmand Birgitte Natorp, Marienborg Gods, om erfaringer ved et generationsskifte i spor 3.

Seges bidrager med et indlæg »Behøver du at gøre alting selv« ved specialkonsulent Vibeke Fladkær Nielsen, ligesom Seges Svineproduktion bidrager med et indlæg »Dansk Svineproduktion – hvor er vi på vej hen?«, som direktør Christian Fink Hansen står for.

Årets tema er »Sådan snakker vi grise med omverdenen«, og det vil være gennemgående for dagen og bliver helt aktuelt med aftenens to sidste indlæg.

Her bidrager Landbrug & Fødevarer med indlægget »De sociale medier«, og landmand Jens Gudike Fly Christensen kommer med et indlæg, hvor han fortæller om sin store succes på Facebook med profilen »Hverdagen på Enghave«.

0

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Et lille sted er en god start

Per Christensen og Daniel Nørhave har overtaget Aarestrup Traktor Center i Himmerland. Nu hedder det Aarestrup Traktor og Maskiner, og har stadig Tom Jensen ansat, præcis som han har været længe forinden de nye indehavere blev født.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

Ny Pöttinger-forhandler

For at styrke det nordvestjyske område har Pöttinger indgået aftale med Thy-Mors Udmugning og Maskinservice om forhandling af Pöttingers store maskinprogram.

Endelig i gang på marken

Efter en sløv start på sæsonen med våde marker, har Maskinstation Christian Bendix endelig sendt gyllevognen på opgaver, der ikke kun går ud på at undgå, at gylletanken flyder over.

Vil sikre arbejdskraft til nordjyske landbrug

Med initiativet »Vi hjælper hinanden« vil LandboNord sikre, at nordjyske landbrug ikke kommer til at mangle hænder, hvis landmændene eller deres medarbejdere bliver syge af Covid-19.

Heller ikke dyrskue i Fjerritslev i år

På grund af den nuværende Covid-19 situation i Danmark, har LandboNord besluttet at aflyse dette års Fjerritslev Dyrskue, som skulle have været afholdt den 16. maj.

Dansk Kødkvæg indgår samarbejde med Topdanmark

Et nyt samarbejde mellem Dansk Kødkvæg og Topdanmark skaber både gode rabatter, fordele for foreningens medlemmer og stor begejstring hos begge parter.

Hobro Dyrskue må vente endnu et år

Efter pause i 2019 for at komme tilbage med fornyet styrke i år, har corona-situationen tvunget partnerne bag Hobro Dyrskue til at vente til 2021.

Thise Mejeri er årets mest bæredygtige brand

For andet år i træk er Thise Mejeri kåret som Danmarks mest bæredygtige brand af danske forbrugere indenfor fødevarer.
Side 1 af 74 (1470 artikler)Prev1234567727374Next