bannerPos

Svineproducenter bør konsolidere sig

Mogens Bækgaard, souschef i SvineXperten, er i fuld gang med at lægge budget for næste år, og det ser rigtig godt ud. Alligevel råder han til konsolidering fremfor investering
27-10-2019 08:16
Svinepriserne er på sit højeste i 18 år, men souschef i SvineXperten, Mogens Bækgaard, maner til besindighed. Tiden er inde til at konsolidere sig og få afdraget den dyre gæld, siger han.

Mandag den 21. oktober 2019 steg noteringen for slagtesvin til 12,80 kroner. Det er den højeste pris siden 2001.

Men de lyse udsigter får ikke Mogens Bækgaard, souschef i SvineXperten, til at anbefale de store udskejelser.

- Det handler om at få afviklet den dyre gæld, såsom bankgæld. Se af at få det ryddet af vejen og få opbygget noget robusthed til at modstå dårlige tider, siger rådgiveren, der arbejder meget med svineproducenternes produktionsøkonomi.

Prognoserne ser godt ud også for 2020, hvor gennemsnitsnoteringen er spået til 12,81 kroner i gennemsnit.

- Det ser ud til, at vi får en nettofortjeneste på både smågrise og slagtesvin på 150 kroner pr. gris, siger han.


Ud af bankens greb

Konsolidering er nøgleordet for svineproducenter lige nu, mener Mogens Bækgaard.

- Det handler om at frigøre sig fra bankens nåde og opbygge nogle reserver. Der er mange, der har lært på den hårde måde, hvordan det er at være i bankens vold, og det er nu, man skal gardere sig imod den situation, siger han.

Rådgiveren, der har været med i branchen siden 80’erne ved af erfaring, at der kommer dårlige tider igen.

- Vi ved jo ikke, hvor længe de gode priser holder. Vi ved ikke, om der er 2, 3 eller 5 år til, at priserne falder igen, siger han.

Kina kan for eksempel igen få styr på svinepest, og det vil helt sikkert få priserne til at falde igen, vurderer Mogens Bækgaard.


Stadig svært at låne penge

Han forventer at se en hel del renoveringer i de danske stalde. For situationen lige nu er den, at mange stalde er nedslidte på grund af de lange perioder med dårlige priser. Og renoveringer kan ofte betale sig.

Men mange nye stalde forventer han ikke at se, og han råder til, at man er forsigtig med de dyre investeringer. Især fordi prisstigningen, efter hans vurdering, sagtens kan være et forbigående fænomen.

- Pengeinstitutterne kræver desuden en stor egenkapital i dag, hvis en svineproducent skal have lov at bygge ny stald, så det er svært at låne penge til sådanne projekter, siger han.

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next