bannerPos

Svinenoter: Afvent med foderhandel

Afkom efter DanBred Duroc-orner har bedre overlevelse end grise fra Pietrain-orner.

Redaktionen

16-05-2019 10:09

Trods faldende priser på både sojaskrå og mineraler har flere fodersælgere været ude med anbefaling om at lukke færdigfoderkontrakter for den kommende sæson. De fristende tilbud er, at noteringen jo er stigende, og der kan afdækkes færdigfoder for næste sæson til samme pris som det billigste i 2018.

- Herfra er anbefalingen at vente. De billigste priser i 2018 var februar/marts, hvor priserne på sojaskrå lå omkring 250 kr. og korn til ca. 120 kr. Forventning om en global rekordhøst 2019, og ikke mindst store usikkerheder på forbrug i blandt andet Kina, giver allerede nu faldende råvarepriser, lyder det fra svinerådgiver Bjarke Lassesen, LMO i den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

- Vi følger markedet tæt, men bliver ikke overrasket af kornpriser godt under 100 kr. i høst, og fastholdes den aktuelle sojapris på ca. 240 kr., betyder det en slagtesvinefoderpris på tæt ved 130 kr./100 kg, påpeger rådgiveren, der anbefaler, at svineproducenterne forholder sig roligt og udnytter situationen til at skaffe sig et godt udgangspunkt for både regnskabsåret 2019 og 2020.

Høj overlevelse hos Duroc-afkom

Søer insemineret med DanBred Duroc-sæd fravænner 0,4 grise mere pr. kuld end søer insemineret med Pietrain-sæd. Denne forskel skyldes en højere overlevelse blandt afkommet af DanBred Duroc-ornerne. Pietrain-orner havde højest frugtbarhed og 0,5 flere totalfødte grise pr. kuld, men allerede få dage efter fødsel var denne forskel elimineret, og dag 21 var der flere levende afkom efter DanBred Duroc.

Det er erfaringen efter en afprøvning foretaget af Seges Svineproduktion, Den rullende Afprøvning, i to besætninger, hvor der i alt blev produceret 1.823 DanBred Duroc krydsningskuld og 1.705 Pietrain krydsningskuld. Der indgik 1.194 søer fra den ene besætning og 966 søer fra den anden besætning.

Formålet med afprøvningen var at undersøge frugtbarheden og afkommets overlevelse hos henholdsvis DanBred Duroc og tyske Pietrain.

Registreringer af totalfødte og døde grise indtil dag 21 blev foretaget af personalet i besætningerne.

Læs mere om afprøvningen i meddelelse nr. 1165 via svineproduktion.dk.

Husk korrekt opbevaring af vacciner

- Har I korrekt opbevaring af vacciner? 

Måske er det for dig en »gammel traver«, men svinerådgiver Anders Andersen, LMO, oplever fortsat besætninger, hvor der ikke er helt styr på vaccinernes placering.

Ét sted var vaccinerne stillet helt tilbage på hylden, fordi den flamingo klods der normalt lå der var »forsvundet«. I en anden besætning var køleskabet blevet fyldt op grundet udvidelse af antal søer samt ekstra vaccinationer på pattegrisene. Der var altså ikke for god plads i køleskabet, når vaccinerne blev leveret. I begge tilfælde betød dette at vaccinerne der stod bagerst, op mod køle legemet, faktisk havde fået frost.

- Vi ved at vacciner mister virkningen, hvis de har fået frost. Mit råd til jer er derfor at placere et min/maxtermometer bagerst i køleskabet for at kunne se, om jeres vacciner er udfordret eller ej, lyder anbefalingen fra Anders Andersen i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

Her påpeger han samtidig, at en del af produkterne i køleskabet måske slet ikke behøver at stå på køl, men i stedet kan opbevares i et helt almindeligt væghængt skab, hvis ikke andet er noteret på flaskerne.    

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next