bannerPos

Pattegrisehulen skal være mellem 34 og 38 grader varm

Temperaturen i pattegrisehulen skal være mellem 34 og 36 grader, og der må også gerne være 38 grader de første fire dage. Grise i 34 graders varme bruger 50 procent mere energi end grise i 38 graders varme.

Tenna Bang

Journalist
08-04-2019 15:29
Undersøgelser viser, at fastgulv og halm bag ved soen under faring er det, der giver det laveste temperaturfald for de nyfødte grise.

Når grisene kommer til verden, kommer de fra en temperatur inde i soen på 38-39 grader til en rumtemperatur på 20-22 grader.

- Grisene er ikke født med det største spæklag, så det er noget vi skal tage højde for. Samtidig er de våde, når de bliver født og afgiver hurtigere varme. Uanset hvad vi gør, vil der komme et temperaturfald, men vi skal sørge for, at det er så lille som muligt, forklarede Lars Morten Jensen, svinedyrlæge ved Porcus, da de for nylig præsenterede deres koncept »Fokus 35 Vital« for vendelboerne.

 

Fast gulv og massere halm

En undersøgelse viser, at det laveste temperaturfald i kropstemperaturen for nyfødte grise sker i besætninger med fast gulv, som bruger halm bag ved søerne.

- Og her er det ikke bare en tot halm. Der skal være så meget, at det skal fjernes efter faringen for ikke at give problemer i gyllen, sagde Lars Morten Jensen.

Næstbedst i undersøgelsen var stalde med fast gulv, hvor man kan svinge en varmelampe hen bag ved soen. Herefter fulgte spalter, med en sådan lampe og så kom en varmeplade til at sætte på skillevæggen bag ved soen. Og til sidst fast gulvvarme.

 

Grisene skal hjælpes videre

Lars Morten Jensen oplever indimellem at komme i besætninger, hvor der på turen gennem stalden ligger en nyfødt gris bag soen.

- Det er vigtigt, I gør noget, I må ikke bare lade den ligge. Hvis den er kold, er det vigtigere at få den op i pattegrisehulen end at den får mælk. Viser den derimod livskraft, skal den lægges hen til vennerne og få mælk, forklarede han.

Den optimale temperatur i pattegrisehulen de første fire dage er minimum 34 til 36 grader. Der må også meget gerne være 38 grader, men ikke derover, lød rådet.

- Grise i 34 graders varme bruger 50 procent mere energi end grise i 38 graders varme, forklarede Lars Morten Jensen.

 

Temperatur udfordringer

Han fortalte om forskellige muligheder for at opnå den rette temperatur i pattegrisehulen. Gulvvarme, varmelamper, aniheater, forhæng eller hundehuller.

Fælles for alle er, at resultatet skal være en flok grise, som lægger sig alle længst inde i hulen.

Er aniheateren placeret det forkerte sted eller giver varmelampen ikke et bredt nok spredebillede, vil man kunne opleve grise, som skider længst inde i hulen og lægger sig tættere og tættere ud mod soen og i større risiko for at blive lagt ihjel.

Vindmøllenaboer frygter syge borgere og stressede mink

Store vindmøller og lavfrekvent støj har fået borgerne omkring Nørre Økse Sø i Jammerbugt Kommune på barrikaderne. Projektet er godkendt af kommunen, men man håber, en klage til planklagenævnet kan ændre på tingene.

Stjernerenser får styr på ukrudtet

Med en ny stjernerenser kan Martin Skamriis, Lønstrup, få fat i ukrudtet uden at hive afgrøderne op, som striglen gjorde sidste år.

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Værkstedet er motoren i forretningen

Bredsgaard A/S i Kjellerup udvider deres værksted og tilføjer fem nye Claas servicevogne samt en Claas servicelastbil til servicetruppen.

Få overblik over transportomkostningerne

Transport af varer og afgrøder er en naturlig del af landbrugsproduktionen. Få overblik over omkostningerne med et Seges-værktøj.

Sydgården i Nibe har været med til Økodag fra begyndelsen

Igen i år er Ewald Kristensen, Nibe, vært på årets Økodag.

Ny, fuldautomatisk afgrødeomrører fra Bøvlingbjerg

En fuldautomatisk »Power Mix«-afgrødeomrører fra Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg ser nu dagens lys. Systemet sikrer en systematisk gennemrøring af hele stakken i et planlager.

Rejsegilde ved Vinderup Maskinforretning

Der var blå himmel, solskin og højt til loftet, da Vinderup Maskinforretning holdte rejsegilde på Mors, hvor de kunne fremvise et storstilet byggeri, som er klart til brug til efteråret.

Forsigtig optimisme for de nordjyske minkavlere

Mange nordjyske minkavlere er truet på levebrødet, da skindpriserne siden 2015/16 har været lave. Men det lykkes dog stadigvæk LandboNord at finde løsninger for minkkunderne.

Faunastriber skal igen hjælpe insekter

Landmændene skal igen i år inspireres til at give naturen en håndsrækning ved at plante faunastriber. Det er ideen bag et initiativ mellem LandboNord, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Biavlerforening
Side 1 af 39 (779 artikler)Prev1234567373839Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer