bannerPos

Pattegrisehulen skal være mellem 34 og 38 grader varm

Temperaturen i pattegrisehulen skal være mellem 34 og 36 grader, og der må også gerne være 38 grader de første fire dage. Grise i 34 graders varme bruger 50 procent mere energi end grise i 38 graders varme.

Tenna Bang

Journalist
08-04-2019 15:29
Undersøgelser viser, at fastgulv og halm bag ved soen under faring er det, der giver det laveste temperaturfald for de nyfødte grise.

Når grisene kommer til verden, kommer de fra en temperatur inde i soen på 38-39 grader til en rumtemperatur på 20-22 grader.

- Grisene er ikke født med det største spæklag, så det er noget vi skal tage højde for. Samtidig er de våde, når de bliver født og afgiver hurtigere varme. Uanset hvad vi gør, vil der komme et temperaturfald, men vi skal sørge for, at det er så lille som muligt, forklarede Lars Morten Jensen, svinedyrlæge ved Porcus, da de for nylig præsenterede deres koncept »Fokus 35 Vital« for vendelboerne.

 

Fast gulv og massere halm

En undersøgelse viser, at det laveste temperaturfald i kropstemperaturen for nyfødte grise sker i besætninger med fast gulv, som bruger halm bag ved søerne.

- Og her er det ikke bare en tot halm. Der skal være så meget, at det skal fjernes efter faringen for ikke at give problemer i gyllen, sagde Lars Morten Jensen.

Næstbedst i undersøgelsen var stalde med fast gulv, hvor man kan svinge en varmelampe hen bag ved soen. Herefter fulgte spalter, med en sådan lampe og så kom en varmeplade til at sætte på skillevæggen bag ved soen. Og til sidst fast gulvvarme.

 

Grisene skal hjælpes videre

Lars Morten Jensen oplever indimellem at komme i besætninger, hvor der på turen gennem stalden ligger en nyfødt gris bag soen.

- Det er vigtigt, I gør noget, I må ikke bare lade den ligge. Hvis den er kold, er det vigtigere at få den op i pattegrisehulen end at den får mælk. Viser den derimod livskraft, skal den lægges hen til vennerne og få mælk, forklarede han.

Den optimale temperatur i pattegrisehulen de første fire dage er minimum 34 til 36 grader. Der må også meget gerne være 38 grader, men ikke derover, lød rådet.

- Grise i 34 graders varme bruger 50 procent mere energi end grise i 38 graders varme, forklarede Lars Morten Jensen.

 

Temperatur udfordringer

Han fortalte om forskellige muligheder for at opnå den rette temperatur i pattegrisehulen. Gulvvarme, varmelamper, aniheater, forhæng eller hundehuller.

Fælles for alle er, at resultatet skal være en flok grise, som lægger sig alle længst inde i hulen.

Er aniheateren placeret det forkerte sted eller giver varmelampen ikke et bredt nok spredebillede, vil man kunne opleve grise, som skider længst inde i hulen og lægger sig tættere og tættere ud mod soen og i større risiko for at blive lagt ihjel.

Robot øger fodereffektiviteten

Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

MidtWest er tilfredse trods regn

Regnen satte sine spor på MidtWest Farmshow i Skive og mange blev hjemme. Alligevel er arrangørerne bag tilfredse.

Har været med siden 60´erne

Familien fra Kokkenborg I/S har været faste udstillere i Hjørring, siden dyrskuet flyttede til sin nuværende placering for 50 år siden. I år er ingen undtagelse, når familien stiller med seks køer og en kvie.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

Med priser i ti tusind kroners klassen, hører tunen til en af verdens mest eftertragtede spisefisk. Du kan komme helt tæt på den eftertragtede fisk, som igen er begyndt at dukke op i de danske farvande.

Sjælden virus fundet i rugmark på Djursland

En sjælden jordbåren virus er fundet i en rugmark nær Auning på Djursland. Den smitsomme virus er kun to gange tidligere set i Danmark.

Fra hvide muskeldyr til skotsk kærlighed

Cecilia Vanggaard har skiftet barndomsracen Charolais ud med Skotsk Højlandskvæg. I år udstiller hun kvien Olga, som er datter til Karen Helene, der var den første skotte på ejendommen i Syvsten ved Sæby.

Oplev en vinmark på Hjørring Dyrskue

Besøg Det Grønne Hjørne på skuet i Hjørring og bliv klogere på vinavl. Se vinstokkene og smag på dråberne den 21. og 22 juni.

Solceller er mere interessante end nogensinde før

Prisen på solceller er omkring halveret på fem år og samtidig er effektiviteten bare steget. Det gør solceller til en interessant investering lige nu.

Outdoorafdeling udvider igen

For fjerde år byder skuet i Hjørring velkommen til de mange besøgende, som også interesserer sig for nordjyske naturoplevelser. Outdoorafdelingen vokser med en tredjedel i forhold til sidste år, og der er masser af muligheder for at blive
Side 1 af 46 (918 artikler)Prev1234567444546Next