bannerPos

Miljøledelse skaber værdi

Miljøledelse sætter fokus på en lang række punkter, der i forvejen er indarbejdet i den daglige drift. Her handler det om at nedsætte energiforbrug, spare ressourcer, sænke risikoen for miljøuheld, og så bliver der kigget ind i, hvilken betydning den daglige drift har for miljøet. En lang række punkter der ikke kun har betydning for miljøet, men i høj grad også for din økonomi og medarbejdertrivsel.
14-10-2020 07:33

Alle IE-landbrug skal have indført et miljøledelsessystem. Miljøledelse sætter fokus på en lang række punkter, der i forvejen er indarbejdet i den daglige drift. En lang række punkter der ikke kun har betydning for miljøet, men i høj grad også for din økonomi og medarbejdertrivsel.

Af Nina Roland Simonsen, Svinerådgiver, LandboNord

MILJØLEDELSE Som landmand på et IE-landbrug er det et lovkrav, at du snarest får implementeret et miljøledelsessystem. Det er godt for dit miljøarbejde, men oftest kan en reducering på dette område også afspejle sig direkte på bundlinjen.

Umiddelbart lyder miljøledelse som noget, der ikke har ret meget med traditionel landbrugsdrift at gøre. Men miljøledelse sætter fokus på en lang række punkter, der i forvejen er indarbejdet i den daglige drift. Her handler det om at nedsætte energiforbrug, spare ressourcer, sænke risikoen for miljøuheld, og så bliver der kigget ind i, hvilken betydning den daglige drift har for miljøet. En lang række punkter der ikke kun har betydning for miljøet, men i høj grad også for din økonomi og medarbejdertrivsel.

I vores arbejde med miljøledelse i LandboNord, kan vi se, at der er mange lavthængende frugter derude. Hvad der ved første øjekast kan synes som endnu mere bureaukrati, kan gå hen at blive en fordel på bundlinjen. Nøgleordene er systematik og opfølgning i miljøarbejdet, så det bliver overskueligt for både de ansatte og kontrolmyndigheden. Det betyder, at der skal sættes ord på landbrugets miljøpolitik og opstilles en række miljømål med tilhørende handleplan for opfyldelse af målene. Én gang årligt skal det samlede miljøarbejde tilpasses og evalueres.

I LandboNord har vi udviklet et fyldestgørende materiale til at hjælpe den enkelte landmand godt igennem kravene til miljøledelse. Vi sammenfatter det hele, og bistår i processen med at opsætte gode og realistiske miljømål. I miljøledelsesmaterialet bruger vi nøgletal inden for for eksempel energi og vand, og sammenholder det med gennemsnitsforbruget inden for din produktionsgren. Benchmark kan blandt andet være med til at finde de største faldgruber og dermed det største økonomiske potentiale i besætningen. Vores mål med miljøledelse er at gøre det håndgribeligt og brugbart i hverdagen. Desuden har vi i LandboNord en idébank med tips og tricks til, hvordan den enkelte landmand kan forbedre sin produktion og miljøarbejdet.

Energi: Husker du at slukke lyset? Med en ur-styring sker det automatisk, og du sparer hurtigt mange brændetimers strøm. Det er derfor en investering, der hurtigt har tjent sig hjem.

Foder: Har du styr på dit foderspild? Den rette foderkasse kan hjælpe dig til at begrænse foderspild. Kontakt din foderrådgiver, som gerne vil hjælpe dig.

Vand: Husker du at gennemgå dine vandventiler? Rutinemæssig gennemgang og udskiftning ved defekter er både godt for dine dyr og begrænser dit vandspild.

Kørsel: Optimering af den daglige logistik kan medføre reduktion i tidsforbrug og minimere miljøbelastning.

Miljøledelse

Alle IE-landbrug skal have indført et miljøledelsessystem inden den 21. februar 2021.

Et IE-husdyrbrug har mindst et af følgende:

• 750 stipladser til søer

• 2.000 stipladser til slagtesvin

• 40.000 stipladser til fjerkræ

0

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Succes med tilskudsansøgning til sit kvægbrug

Den himmerlandske mælkeproducent Anders Iversen Mosdal, har flere gange benyttet sig af muligheden for at indsende en ansøgning med håbet om, at få del i puljen om støtte via Landdistriktsprogrammet. Senest har han fået tilsagn til en udvidelse på 139 sengepladser, et vandrensningsanlæg og LED-belysning.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Går efter stabile roer, hvor majsene svinger

På Klovborg i Vendsyssel har man for første gang siden 1987 igen roer i markplanen. Med et mere stabilt udbytte skal de glide ind på de arealer, hvor majsudbyttet har været for svingende.

Pløjekongerne sidder tungt på tronen

Mens det meste omkring DM i pløjning var ændret på grund af corona-restriktioner, var Søren Korsgaard og Martin Lindberg Velling vanen tro bedst i pløjefelterne.

Tilfredshed med tilskuerløst DM

Selvom DM i Pløjning langt fra blev, som arrangørerne fra LandboUngdom Region Aarhus havde forestillet sig, inden corona ramte verden, var der tilfredshed med, at man trods alt fik stablet et arrangement på benene, så landets bedste pløjere kunne kåres og sammenholdet i regionen styrkes.
Side 1 af 97 (1933 artikler)Prev1234567959697Next