bannerPos

Hold på dine medarbejdere – sådan gør du det nemt

Sådan kunne et skema til arbejdsopgaver i farestalden se ud.

Tenna Bang

Journalist
29-01-2019 08:00
Medarbejdertilfredshed fylder sjældent mest i landmandens hverdag, men det er en vigtig faktor for at holde på de dygtige medarbejdere.

Hvis man fastholder de motiverede medarbejdere, giver det direkte afkast på bundlinjen fordi, de udnytter deres fulde potentiale og kompetencer. Men hvis de pludselig siger op, kan man se frem til en dyr udskiftning, der snildt kan beløbe sig til flere hundredtusinder af kroner.

For at undgå dyre udskiftninger i medarbejderstaben, kan man med fordel anvende et skema, som scorer medarbejdernes motivation. Det kan afdække, hvilke arbejdsopgaver dine medarbejdere motiveres af, og hvilke opgaver de finder knapt så sjove. 

Det giver landmanden mulighed for en omrokering i opgavepuljen, så arbejdsopgaverne bliver tildelt den, der higer mest efter dem. Det leder til en god arbejdspladskultur, men sikrer også stabilitet og tryghed hos begge parter, og en arbejdsplads andre glædeligt søger hen imod. 

Rød, gul, grønt og nemt

Vi ved og anerkender, at man som landmand har nok på sine skuldre, og derfor er skemaet også opbygget intuitivt og lige til at udfylde - også for de udenlandske medarbejdere. Skemaet er kategoriseret i rød, gul og grøn, der sammen med smiley-ikonet skal illustrere medarbejderens motivation over for de pågældende arbejdsopgaver. Det gøres ved at sætte et enkelt kryds i skemaet. 

Det er vigtigt at have i tankerne, at vi som mennesker rykker os hele tiden, så det er ikke utænkeligt at en medarbejder motiveres af noget helt andet om et år. Derfor kan skemaet også med fordel benyttes en til to gange om året.  

Regnbukser og skobørster

Skemaet skal bruges sådan, at landmanden kan bytte rundt på arbejdsopgaver blandt sine medarbejdere for at sikre en overvægt af grønne krydser – de opgaver, der motiverer. 

En måde at håndtere de gule og røde krydser på er først ved at afdække problemet: Det kan handle om, at medarbejderen mangler et par regnbukser til en vaskeopgave, eller at der er en vis usikkerhed omkring den måde, opgaven skal udføres på.

Der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at der altid vil være opgaver, der hører til kategorien »træls«, sagt på godt jysk. En sådan opgave kan eksempelvis løses ved en fælles indsats. 

Nemt og enkelt skema

Skemaet er derfor en god måde at sikre, at medarbejderne stortrives i jobbet og glædeligt går på arbejde hver dag. De får følelsen af at blive lyttet til kombineret med en større tilfredshed af tildelte arbejdsopgaver, og det giver i sidste ende medarbejdere, der gerne går den ekstra mil for landmanden. 

Det kræver ikke den store omrokering at få implementeret skemaet i hverdagen. Det er både nemt og hurtigt og kræver kun et minimalt kendskab til Excel og et øjeblik til at notere de arbejdsopgaver ned, som medarbejderne har – og vupti, så er der et skema.

Skemaet kan tilpasses helt efter den enkelte landsmands behov, og kan også anvendes af andre driftsgrene.  

Er du nysgerrig efter mere information, så hiv fat i din konsulent, der nemt kan hjælpe jer i gang og komme med gode råd og inspiration til, hvordan jeres skema kan opbygges, og hvad det skal indeholde.
 

Robot øger fodereffektiviteten

Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

MidtWest er tilfredse trods regn

Regnen satte sine spor på MidtWest Farmshow i Skive og mange blev hjemme. Alligevel er arrangørerne bag tilfredse.

Har været med siden 60´erne

Familien fra Kokkenborg I/S har været faste udstillere i Hjørring, siden dyrskuet flyttede til sin nuværende placering for 50 år siden. I år er ingen undtagelse, når familien stiller med seks køer og en kvie.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

Med priser i ti tusind kroners klassen, hører tunen til en af verdens mest eftertragtede spisefisk. Du kan komme helt tæt på den eftertragtede fisk, som igen er begyndt at dukke op i de danske farvande.

Sjælden virus fundet i rugmark på Djursland

En sjælden jordbåren virus er fundet i en rugmark nær Auning på Djursland. Den smitsomme virus er kun to gange tidligere set i Danmark.

Fra hvide muskeldyr til skotsk kærlighed

Cecilia Vanggaard har skiftet barndomsracen Charolais ud med Skotsk Højlandskvæg. I år udstiller hun kvien Olga, som er datter til Karen Helene, der var den første skotte på ejendommen i Syvsten ved Sæby.

Oplev en vinmark på Hjørring Dyrskue

Besøg Det Grønne Hjørne på skuet i Hjørring og bliv klogere på vinavl. Se vinstokkene og smag på dråberne den 21. og 22 juni.

Solceller er mere interessante end nogensinde før

Prisen på solceller er omkring halveret på fem år og samtidig er effektiviteten bare steget. Det gør solceller til en interessant investering lige nu.

Outdoorafdeling udvider igen

For fjerde år byder skuet i Hjørring velkommen til de mange besøgende, som også interesserer sig for nordjyske naturoplevelser. Outdoorafdelingen vokser med en tredjedel i forhold til sidste år, og der er masser af muligheder for at blive
Side 1 af 46 (918 artikler)Prev1234567444546Next