Hold på dine medarbejdere – sådan gør du det nemt

Sådan kunne et skema til arbejdsopgaver i farestalden se ud.

Tenna Bang

Journalist
29-01-2019 08:00
Medarbejdertilfredshed fylder sjældent mest i landmandens hverdag, men det er en vigtig faktor for at holde på de dygtige medarbejdere.

Hvis man fastholder de motiverede medarbejdere, giver det direkte afkast på bundlinjen fordi, de udnytter deres fulde potentiale og kompetencer. Men hvis de pludselig siger op, kan man se frem til en dyr udskiftning, der snildt kan beløbe sig til flere hundredtusinder af kroner.

For at undgå dyre udskiftninger i medarbejderstaben, kan man med fordel anvende et skema, som scorer medarbejdernes motivation. Det kan afdække, hvilke arbejdsopgaver dine medarbejdere motiveres af, og hvilke opgaver de finder knapt så sjove. 

Det giver landmanden mulighed for en omrokering i opgavepuljen, så arbejdsopgaverne bliver tildelt den, der higer mest efter dem. Det leder til en god arbejdspladskultur, men sikrer også stabilitet og tryghed hos begge parter, og en arbejdsplads andre glædeligt søger hen imod. 

Rød, gul, grønt og nemt

Vi ved og anerkender, at man som landmand har nok på sine skuldre, og derfor er skemaet også opbygget intuitivt og lige til at udfylde - også for de udenlandske medarbejdere. Skemaet er kategoriseret i rød, gul og grøn, der sammen med smiley-ikonet skal illustrere medarbejderens motivation over for de pågældende arbejdsopgaver. Det gøres ved at sætte et enkelt kryds i skemaet. 

Det er vigtigt at have i tankerne, at vi som mennesker rykker os hele tiden, så det er ikke utænkeligt at en medarbejder motiveres af noget helt andet om et år. Derfor kan skemaet også med fordel benyttes en til to gange om året.  

Regnbukser og skobørster

Skemaet skal bruges sådan, at landmanden kan bytte rundt på arbejdsopgaver blandt sine medarbejdere for at sikre en overvægt af grønne krydser – de opgaver, der motiverer. 

En måde at håndtere de gule og røde krydser på er først ved at afdække problemet: Det kan handle om, at medarbejderen mangler et par regnbukser til en vaskeopgave, eller at der er en vis usikkerhed omkring den måde, opgaven skal udføres på.

Der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at der altid vil være opgaver, der hører til kategorien »træls«, sagt på godt jysk. En sådan opgave kan eksempelvis løses ved en fælles indsats. 

Nemt og enkelt skema

Skemaet er derfor en god måde at sikre, at medarbejderne stortrives i jobbet og glædeligt går på arbejde hver dag. De får følelsen af at blive lyttet til kombineret med en større tilfredshed af tildelte arbejdsopgaver, og det giver i sidste ende medarbejdere, der gerne går den ekstra mil for landmanden. 

Det kræver ikke den store omrokering at få implementeret skemaet i hverdagen. Det er både nemt og hurtigt og kræver kun et minimalt kendskab til Excel og et øjeblik til at notere de arbejdsopgaver ned, som medarbejderne har – og vupti, så er der et skema.

Skemaet kan tilpasses helt efter den enkelte landsmands behov, og kan også anvendes af andre driftsgrene.  

Er du nysgerrig efter mere information, så hiv fat i din konsulent, der nemt kan hjælpe jer i gang og komme med gode råd og inspiration til, hvordan jeres skema kan opbygges, og hvad det skal indeholde.
 

Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


Landboformand kræver ny høring med vandrådenes indspil til vandplanerne

30-01-2019 08:41:50

Miljøstyrelsen har undladt at medtage de indsigelser, som landmænd og vandråd er kommet med i forhold til udtagning af vandløb i vandplanerne. - Det er helt urimeligt, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen. Han kræver derfor, at de mange indsigelser bliver taget i betragtning i en ny høring.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (647 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer