bannerPos

Hold på dine medarbejdere – sådan gør du det nemt

Sådan kunne et skema til arbejdsopgaver i farestalden se ud.

Tenna Bang

Journalist
29-01-2019 08:00
Medarbejdertilfredshed fylder sjældent mest i landmandens hverdag, men det er en vigtig faktor for at holde på de dygtige medarbejdere.

Hvis man fastholder de motiverede medarbejdere, giver det direkte afkast på bundlinjen fordi, de udnytter deres fulde potentiale og kompetencer. Men hvis de pludselig siger op, kan man se frem til en dyr udskiftning, der snildt kan beløbe sig til flere hundredtusinder af kroner.

For at undgå dyre udskiftninger i medarbejderstaben, kan man med fordel anvende et skema, som scorer medarbejdernes motivation. Det kan afdække, hvilke arbejdsopgaver dine medarbejdere motiveres af, og hvilke opgaver de finder knapt så sjove. 

Det giver landmanden mulighed for en omrokering i opgavepuljen, så arbejdsopgaverne bliver tildelt den, der higer mest efter dem. Det leder til en god arbejdspladskultur, men sikrer også stabilitet og tryghed hos begge parter, og en arbejdsplads andre glædeligt søger hen imod. 

Rød, gul, grønt og nemt

Vi ved og anerkender, at man som landmand har nok på sine skuldre, og derfor er skemaet også opbygget intuitivt og lige til at udfylde - også for de udenlandske medarbejdere. Skemaet er kategoriseret i rød, gul og grøn, der sammen med smiley-ikonet skal illustrere medarbejderens motivation over for de pågældende arbejdsopgaver. Det gøres ved at sætte et enkelt kryds i skemaet. 

Det er vigtigt at have i tankerne, at vi som mennesker rykker os hele tiden, så det er ikke utænkeligt at en medarbejder motiveres af noget helt andet om et år. Derfor kan skemaet også med fordel benyttes en til to gange om året.  

Regnbukser og skobørster

Skemaet skal bruges sådan, at landmanden kan bytte rundt på arbejdsopgaver blandt sine medarbejdere for at sikre en overvægt af grønne krydser – de opgaver, der motiverer. 

En måde at håndtere de gule og røde krydser på er først ved at afdække problemet: Det kan handle om, at medarbejderen mangler et par regnbukser til en vaskeopgave, eller at der er en vis usikkerhed omkring den måde, opgaven skal udføres på.

Der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at der altid vil være opgaver, der hører til kategorien »træls«, sagt på godt jysk. En sådan opgave kan eksempelvis løses ved en fælles indsats. 

Nemt og enkelt skema

Skemaet er derfor en god måde at sikre, at medarbejderne stortrives i jobbet og glædeligt går på arbejde hver dag. De får følelsen af at blive lyttet til kombineret med en større tilfredshed af tildelte arbejdsopgaver, og det giver i sidste ende medarbejdere, der gerne går den ekstra mil for landmanden. 

Det kræver ikke den store omrokering at få implementeret skemaet i hverdagen. Det er både nemt og hurtigt og kræver kun et minimalt kendskab til Excel og et øjeblik til at notere de arbejdsopgaver ned, som medarbejderne har – og vupti, så er der et skema.

Skemaet kan tilpasses helt efter den enkelte landsmands behov, og kan også anvendes af andre driftsgrene.  

Er du nysgerrig efter mere information, så hiv fat i din konsulent, der nemt kan hjælpe jer i gang og komme med gode råd og inspiration til, hvordan jeres skema kan opbygges, og hvad det skal indeholde.
 

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Værkstedet er motoren i forretningen

Bredsgaard A/S i Kjellerup udvider deres værksted og tilføjer fem nye Claas servicevogne samt en Claas servicelastbil til servicetruppen.

Få overblik over transportomkostningerne

Transport af varer og afgrøder er en naturlig del af landbrugsproduktionen. Få overblik over omkostningerne med et Seges-værktøj.

Sydgården i Nibe har været med til Økodag fra begyndelsen

Igen i år er Ewald Kristensen, Nibe, vært på årets Økodag.

Ny, fuldautomatisk afgrødeomrører fra Bøvlingbjerg

En fuldautomatisk »Power Mix«-afgrødeomrører fra Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg ser nu dagens lys. Systemet sikrer en systematisk gennemrøring af hele stakken i et planlager.

Rejsegilde ved Vinderup Maskinforretning

Der var blå himmel, solskin og højt til loftet, da Vinderup Maskinforretning holdte rejsegilde på Mors, hvor de kunne fremvise et storstilet byggeri, som er klart til brug til efteråret.

Forsigtig optimisme for de nordjyske minkavlere

Mange nordjyske minkavlere er truet på levebrødet, da skindpriserne siden 2015/16 har været lave. Men det lykkes dog stadigvæk LandboNord at finde løsninger for minkkunderne.

Faunastriber skal igen hjælpe insekter

Landmændene skal igen i år inspireres til at give naturen en håndsrækning ved at plante faunastriber. Det er ideen bag et initiativ mellem LandboNord, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Biavlerforening

Byggeri gav landmandsglæden tilbage

I 2012 stod Palle Trads med overvejelser om enten at sætte køerne ud eller bygge om. Han valgte det sidste, og kan i år fejre 20 år som økolog. 14. april er han for første gang klar til at slå dørene op til Økodag.

Blod, sved og fællesskabsfølelse hos Grimme

At styrke fællesskabet på tværs af landegrænser og støtte et velgørende formål – det er den drivkraft, der får Grimmes medarbejdere til at mødes hvert år til en krævende cykeltur.
Side 1 af 39 (777 artikler)Prev1234567373839Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer