bannerPos

Hobbygrise skal også bære et registreret øremærke

Fødevarestyrelsen minder om, at grise skal være øremærkede, og at man skal huske at registrere sin besætning i CHR-registret. Dette gælder også, selvom man kun har én gris. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Redaktionen

09-05-2019 15:44
Grise skal mærkes, og uanset besætningens størrelse skal grise registreres i Det Centrale Husdyrbrugsregister.

Forår og sommer er traditionelt højsæson for indkøb af nye grise rundt omkring på landets mange hobbylandbrug. Derfor minder Fødevarestyrelsen om, at grisene skal være øremærkede, og at man skal huske at registrere sin besætning i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Dette gælder også, selvom man kun har én gris. Grise i kælegrisebesætninger kan mærkes med en chip i stedet for et øremærke.

Dyrlæge i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard fortæller, at det er vigtigt for myndighederne at vide, hvor der er grise, hvis der opstår et udbrud af for eksempel afrikansk svinepest. Afrikansk svinepest findes blandt andet i Østeuropa og rykker tættere og tættere på den tyske grænse. Sygdommen er en alvorlig husdyrsygdom, som er dødelig for grise.

 

Kontrol

I foråret gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne, hvor en række besætninger med udegående vildsvin og svin får besøg for blandt andet at sikre, at deres grise er korrekt registreret.

- Hvis en dansk besætning rammes af svinepest, så kan vi langt hurtigere skabe et overblik over risikoen for yderligere smittespredning, hvis alle griselandbrug er registrerede, og vi dermed ved, hvor der er grise, siger Stig Mellergaard.

Styrelsen har tidligere konstateret, at ikke alle hobbyavlerne er lige gode til få styr på registreringen. Mere end hver 10. havde ikke orden i registreringerne, da Fødevarestyrelsen i 2017 var på kontrolbesøg hos 100 mindre hobbylandbrug.

CHR-afdelingen i Seges kan kontaktes, hvis man har dyr der skal registreres.

Når man registrerer sine grise i CHR, får man tilsendt en lille startpakke, som beskriver de regler, der gælder når man har grise.

 

Registrering i svineflyt

Skulle det ske, at sygdommen rammer, er det helt afgørende, at ejerne kan dokumentere, hvor deres grise kommer fra, og hvor de eventuelt er solgt til. Ellers spildes dyrebar tid, inden myndighederne finder kilden til et udbrud, og dermed kan få standset ulykken og sikre, at sygdommen ikke spreder sig yderligere.

Flytning af grise registreres på svineflyt.fvst.dk eller på App'en »Flytning af svin«. For at bruge App'en, skal man have oprettet sig som mobilbruger i Svineflyt.fvst.dk.

cab

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next