bannerPos

Hobbygrise skal også bære et registreret øremærke

Fødevarestyrelsen minder om, at grise skal være øremærkede, og at man skal huske at registrere sin besætning i CHR-registret. Dette gælder også, selvom man kun har én gris. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Redaktionen

09-05-2019 15:44
Grise skal mærkes, og uanset besætningens størrelse skal grise registreres i Det Centrale Husdyrbrugsregister.

Forår og sommer er traditionelt højsæson for indkøb af nye grise rundt omkring på landets mange hobbylandbrug. Derfor minder Fødevarestyrelsen om, at grisene skal være øremærkede, og at man skal huske at registrere sin besætning i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Dette gælder også, selvom man kun har én gris. Grise i kælegrisebesætninger kan mærkes med en chip i stedet for et øremærke.

Dyrlæge i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard fortæller, at det er vigtigt for myndighederne at vide, hvor der er grise, hvis der opstår et udbrud af for eksempel afrikansk svinepest. Afrikansk svinepest findes blandt andet i Østeuropa og rykker tættere og tættere på den tyske grænse. Sygdommen er en alvorlig husdyrsygdom, som er dødelig for grise.

 

Kontrol

I foråret gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne, hvor en række besætninger med udegående vildsvin og svin får besøg for blandt andet at sikre, at deres grise er korrekt registreret.

- Hvis en dansk besætning rammes af svinepest, så kan vi langt hurtigere skabe et overblik over risikoen for yderligere smittespredning, hvis alle griselandbrug er registrerede, og vi dermed ved, hvor der er grise, siger Stig Mellergaard.

Styrelsen har tidligere konstateret, at ikke alle hobbyavlerne er lige gode til få styr på registreringen. Mere end hver 10. havde ikke orden i registreringerne, da Fødevarestyrelsen i 2017 var på kontrolbesøg hos 100 mindre hobbylandbrug.

CHR-afdelingen i Seges kan kontaktes, hvis man har dyr der skal registreres.

Når man registrerer sine grise i CHR, får man tilsendt en lille startpakke, som beskriver de regler, der gælder når man har grise.

 

Registrering i svineflyt

Skulle det ske, at sygdommen rammer, er det helt afgørende, at ejerne kan dokumentere, hvor deres grise kommer fra, og hvor de eventuelt er solgt til. Ellers spildes dyrebar tid, inden myndighederne finder kilden til et udbrud, og dermed kan få standset ulykken og sikre, at sygdommen ikke spreder sig yderligere.

Flytning af grise registreres på svineflyt.fvst.dk eller på App'en »Flytning af svin«. For at bruge App'en, skal man have oprettet sig som mobilbruger i Svineflyt.fvst.dk.

cab

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.
Side 1 af 52 (1033 artikler)Prev1234567505152Next