bannerPos

Foderkoncept giver mere end trivelige smågrise

Svineproducent Gunner Mikkelsens grise er startet på foderkonceptet PrimeFeed fra DLG i stalden i Øsløs. En stor del af konceptet er rådgivning af produktkonsulent Mette Albertsen (th), DLG Nordjylland. Hun vejleder og følger op på, at foderet bliver en succes i stalden, derfor er hun også af og til med i stalden sammen med nogle af de ansatte, Maria Jørgensen (tv), Thea Mikkelsen og Viktoriia Chvinukha.

Tenna Bang

Journalist
25-01-2019 08:23
Et foderkoncept fra DLG har givet den nordjyske svineproducent Gunner Mikkelsen mere end smågrise, som vokser bedre og kommer hurtigere i gang i klimastalden. Det har også givet en rådgivning, vejledning og opfølgning, som han ikke har oplevet før.

Svineproducent Gunner Mikkelsen er 5. generation på Lille Bisgaard ved Øsløs, midt mellem Fjerritslev og Thisted.

Han har passet grise det meste af sit 67-årige liv og alligevel er det første gang, han oplever et foderkoncept, hvor der følger rådgivning og opfølgning med.

Ikke desto mindre er han positiv over konceptet, fordi han helt enkelt kan se, at det skaber resultater.

- Vi bruger mindre foder, grisene vil gerne have det og så bliver der fulgt op på tingene, siger han.

Ønsker at fravænne flere

Gunner Mikkelsen valgte at prøve foderkonceptet PrimeFeed fra DLG, fordi han gerne ville give smågrisene en bedre start på livet.

- De sidste fem år har vi fravænnet det samme antal grise, selvom vi har fået flere levendefødte, forklarer Gunner Mikkelsen.

Han fravænner lige nu 33 smågrise pr. årsso og ønsker at komme op på 35 smågrise, som samtidig vejer mere ved fravænning.

Derfor valgte han i efteråret at sætte større fokus på smågrisene i farestalden og de mindste i klimastalden.

Foder og rådgivning i et

I første omgang førte hans interesse for DLGs nye foderkoncept til et møde med produktkonsulent Mette Albertsen fra DLG Nordjylland, som er specialist i foderkonceptet PrimeFeed.

Et koncept, hvor foderet er henvendt til smågrisene i farestalen og klimastalden og tilpasses den enkelte landmands foderstrategi, ud fra et ønske om, at kunden skal have så meget ud af produktet som muligt. Derfor er en stor del af konceptet, at der følger rådgivning, vejledning og opfølgning med. 

Derfor startede Mette Albertsen i stalden sammen med Gunner Mikkelsen, hans datter Thea Mikkelsen, som har en stor del af driftsledelsen, samt de øvrige fire ansatte.

Gunner Mikkelsen har 1.000 søer med salg af 1/3 7 kilos grise og 2/3 20 kilos grise.

Grisene søger oftere foderet

I stalden blev det hurtigt klart for Mette Albertsen, at en af de ting, der kunne forbedres, var tildelingen af foder.

- Vi brugte for meget foder, det gjorde vi, erkender Gunner Mikkelsen. Det resulterede i et stort foderspil og halvdovne grise.

Sådan er det ikke mere. 

- Nu er det et dyrere foder, og så er jeg mere påpasselig, smiler Gunner Mikkelsen.

I stedet for 2-3 fodringer dagligt lige før fravænning, bliver smågrisene nu fodret 3-4 gange dagligt og med meget mindre mængder. Det har givet mere aktive smågrise som oftere søger foderet.

- Men det dufter jo også af søde sager i hele stalden, griner Gunner Mikkelsen.

Kommer hurtigere i gang

Selvom den erfarne svineproducent ikke er meget for at komme med alt for rosende ord, når Mette Albertsen sidder lige overfor, taler datteren Thea Mikkelsen lige ud af posen.

- Jeg synes, grisene vokser bedre og de er nemmere at få i gang i klimastalden – det er måske den væsentligste forskel, siger Thea mens Gunner Mikkelsen kigger ned i bordet.

- Jamen er det ikke rigtigt far?, spørger Thea.

- Jo, siger Gunner Mikkelsen og nikker med et smil på læben.

Og det er faktisk lige præcis hvad Mette Albertsen oplever i de mange besætninger, som bruger PrimeFeed.

- Vi får positive tilbagemeldinger. Grisene vil gerne have foderet, vokser godt og er hurtigere at få i gang i klimastalden fordi, de har været vant til foderet i farestalden, forklarer hun.

Merudgiften er tjent hjem

Det er endnu for tidligt at se deciderede resultater fra en E-kontrol på Lille Bisgaard, men inden længe har de de første målinger, da alle grise vejes ved fravænning.

- Vi lavede en beregning i starten, som fortæller at grisenes vægt skal stige med 200 gram ved fravænning, for at merudgiften til foderet er tjent hjem, siger Mette Albertsen, mens Gunner Mikkelsen stille erkender, at merudgiften faktisk allerede er tjent hjem, fordi de bruger markant mindre foder.

Men stiger fravænningsvægten oveni med 200 gram pr. gris, så holder Gunner Mikkelsen helt sikkert fast i konceptet, da det for ham er meget mere end bare smågrisefoder.

Rådgivning og opfølgning

Helt fra start har Mette Albertsen været med på sidelinjen til at opsætte fokuspunkter og følge op på, om det de er blevet enige om på Lille Bisgaard, også i virkeligheden er blevet gjort.

Mette Albertsen har siddet med rundt om køkkenbordet og været med i stalden så meget som Gunner Mikkelsen har haft brug for og her er snakken faldet på langt mere end smågrise, mindre doseringer og hyppigere fodringer.

- Vi har også snakket om management og meget andet. Og selvom min konsulent fra landboforeningen har sagt det før, så virker det bare med gentagelser og opfølgninger, fortæller Gunner Mikkelsen.

En anden måde at gribe salg an på
DLG er fuldt ud bevidst om, at de er sat i verden for at sælge produkter til landmændene. Alligevel er foderkonceptet PrimeFeed, som henvender sig til smågrise i farestalden og klimastalden, blevet en anden måde, at gribe et salg an på.
DLG har nemlig ikke tidligere gjort ret meget ud af rådgivnings- og opfølgningsdelen i forhold til foderkonceptet.
Det gør de nu, hvor landmænd, der ønsker at anvende PrimeFeed oven i foderet får rådgivning, vejledning og opfølgning.
- Vi har ønsket at gøre mere, som kan flytte noget ude ved kunden, fortæller Henrik Nielsen, som er produktchef i svineafdelingen i DLG Nordjylland.
Derfor har man fra virksomhedens side, ud over produktkonsulent Mette Albertsen, nu også uddannet yderligere fire konsulenter på landsplan, som alle er specialister i PrimeFeed.
For DLG er en af tankerne bag, at et foderprodukt kan være nok så godt, men hvis ikke det bliver anvendt rigtigt, til den rigtige gruppe dyr, vil det aldrig blive en succes ude ved landmanden.
Derfor har man med PrimeFeed en konsulent med på siden, som rådgiver, vejleder og følger op, så meget og ofte, som den enkelte kunde ønsker.
- Det har vist sig, at det er der rigtig meget brug for. Det betyder mange penge for indtjeningen, siger Henrik Nielsen.
Alene i Nordjylland anvender 60 besætninger lige nu foderkonceptet PrimeFeed.
 

 

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Værkstedet er motoren i forretningen

Bredsgaard A/S i Kjellerup udvider deres værksted og tilføjer fem nye Claas servicevogne samt en Claas servicelastbil til servicetruppen.

Få overblik over transportomkostningerne

Transport af varer og afgrøder er en naturlig del af landbrugsproduktionen. Få overblik over omkostningerne med et Seges-værktøj.

Sydgården i Nibe har været med til Økodag fra begyndelsen

Igen i år er Ewald Kristensen, Nibe, vært på årets Økodag.

Ny, fuldautomatisk afgrødeomrører fra Bøvlingbjerg

En fuldautomatisk »Power Mix«-afgrødeomrører fra Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg ser nu dagens lys. Systemet sikrer en systematisk gennemrøring af hele stakken i et planlager.

Rejsegilde ved Vinderup Maskinforretning

Der var blå himmel, solskin og højt til loftet, da Vinderup Maskinforretning holdte rejsegilde på Mors, hvor de kunne fremvise et storstilet byggeri, som er klart til brug til efteråret.

Forsigtig optimisme for de nordjyske minkavlere

Mange nordjyske minkavlere er truet på levebrødet, da skindpriserne siden 2015/16 har været lave. Men det lykkes dog stadigvæk LandboNord at finde løsninger for minkkunderne.

Faunastriber skal igen hjælpe insekter

Landmændene skal igen i år inspireres til at give naturen en håndsrækning ved at plante faunastriber. Det er ideen bag et initiativ mellem LandboNord, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Biavlerforening

Byggeri gav landmandsglæden tilbage

I 2012 stod Palle Trads med overvejelser om enten at sætte køerne ud eller bygge om. Han valgte det sidste, og kan i år fejre 20 år som økolog. 14. april er han for første gang klar til at slå dørene op til Økodag.

Blod, sved og fællesskabsfølelse hos Grimme

At styrke fællesskabet på tværs af landegrænser og støtte et velgørende formål – det er den drivkraft, der får Grimmes medarbejdere til at mødes hvert år til en krævende cykeltur.
Side 1 af 39 (777 artikler)Prev1234567373839Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer