Foderkoncept giver mere end trivelige smågrise

Svineproducent Gunner Mikkelsens grise er startet på foderkonceptet PrimeFeed fra DLG i stalden i Øsløs. En stor del af konceptet er rådgivning af produktkonsulent Mette Albertsen (th), DLG Nordjylland. Hun vejleder og følger op på, at foderet bliver en succes i stalden, derfor er hun også af og til med i stalden sammen med nogle af de ansatte, Maria Jørgensen (tv), Thea Mikkelsen og Viktoriia Chvinukha.

Tenna Bang

Journalist
25-01-2019 08:23
Et foderkoncept fra DLG har givet den nordjyske svineproducent Gunner Mikkelsen mere end smågrise, som vokser bedre og kommer hurtigere i gang i klimastalden. Det har også givet en rådgivning, vejledning og opfølgning, som han ikke har oplevet før.

Svineproducent Gunner Mikkelsen er 5. generation på Lille Bisgaard ved Øsløs, midt mellem Fjerritslev og Thisted.

Han har passet grise det meste af sit 67-årige liv og alligevel er det første gang, han oplever et foderkoncept, hvor der følger rådgivning og opfølgning med.

Ikke desto mindre er han positiv over konceptet, fordi han helt enkelt kan se, at det skaber resultater.

- Vi bruger mindre foder, grisene vil gerne have det og så bliver der fulgt op på tingene, siger han.

Ønsker at fravænne flere

Gunner Mikkelsen valgte at prøve foderkonceptet PrimeFeed fra DLG, fordi han gerne ville give smågrisene en bedre start på livet.

- De sidste fem år har vi fravænnet det samme antal grise, selvom vi har fået flere levendefødte, forklarer Gunner Mikkelsen.

Han fravænner lige nu 33 smågrise pr. årsso og ønsker at komme op på 35 smågrise, som samtidig vejer mere ved fravænning.

Derfor valgte han i efteråret at sætte større fokus på smågrisene i farestalden og de mindste i klimastalden.

Foder og rådgivning i et

I første omgang førte hans interesse for DLGs nye foderkoncept til et møde med produktkonsulent Mette Albertsen fra DLG Nordjylland, som er specialist i foderkonceptet PrimeFeed.

Et koncept, hvor foderet er henvendt til smågrisene i farestalen og klimastalden og tilpasses den enkelte landmands foderstrategi, ud fra et ønske om, at kunden skal have så meget ud af produktet som muligt. Derfor er en stor del af konceptet, at der følger rådgivning, vejledning og opfølgning med. 

Derfor startede Mette Albertsen i stalden sammen med Gunner Mikkelsen, hans datter Thea Mikkelsen, som har en stor del af driftsledelsen, samt de øvrige fire ansatte.

Gunner Mikkelsen har 1.000 søer med salg af 1/3 7 kilos grise og 2/3 20 kilos grise.

Grisene søger oftere foderet

I stalden blev det hurtigt klart for Mette Albertsen, at en af de ting, der kunne forbedres, var tildelingen af foder.

- Vi brugte for meget foder, det gjorde vi, erkender Gunner Mikkelsen. Det resulterede i et stort foderspil og halvdovne grise.

Sådan er det ikke mere. 

- Nu er det et dyrere foder, og så er jeg mere påpasselig, smiler Gunner Mikkelsen.

I stedet for 2-3 fodringer dagligt lige før fravænning, bliver smågrisene nu fodret 3-4 gange dagligt og med meget mindre mængder. Det har givet mere aktive smågrise som oftere søger foderet.

- Men det dufter jo også af søde sager i hele stalden, griner Gunner Mikkelsen.

Kommer hurtigere i gang

Selvom den erfarne svineproducent ikke er meget for at komme med alt for rosende ord, når Mette Albertsen sidder lige overfor, taler datteren Thea Mikkelsen lige ud af posen.

- Jeg synes, grisene vokser bedre og de er nemmere at få i gang i klimastalden – det er måske den væsentligste forskel, siger Thea mens Gunner Mikkelsen kigger ned i bordet.

- Jamen er det ikke rigtigt far?, spørger Thea.

- Jo, siger Gunner Mikkelsen og nikker med et smil på læben.

Og det er faktisk lige præcis hvad Mette Albertsen oplever i de mange besætninger, som bruger PrimeFeed.

- Vi får positive tilbagemeldinger. Grisene vil gerne have foderet, vokser godt og er hurtigere at få i gang i klimastalden fordi, de har været vant til foderet i farestalden, forklarer hun.

Merudgiften er tjent hjem

Det er endnu for tidligt at se deciderede resultater fra en E-kontrol på Lille Bisgaard, men inden længe har de de første målinger, da alle grise vejes ved fravænning.

- Vi lavede en beregning i starten, som fortæller at grisenes vægt skal stige med 200 gram ved fravænning, for at merudgiften til foderet er tjent hjem, siger Mette Albertsen, mens Gunner Mikkelsen stille erkender, at merudgiften faktisk allerede er tjent hjem, fordi de bruger markant mindre foder.

Men stiger fravænningsvægten oveni med 200 gram pr. gris, så holder Gunner Mikkelsen helt sikkert fast i konceptet, da det for ham er meget mere end bare smågrisefoder.

Rådgivning og opfølgning

Helt fra start har Mette Albertsen været med på sidelinjen til at opsætte fokuspunkter og følge op på, om det de er blevet enige om på Lille Bisgaard, også i virkeligheden er blevet gjort.

Mette Albertsen har siddet med rundt om køkkenbordet og været med i stalden så meget som Gunner Mikkelsen har haft brug for og her er snakken faldet på langt mere end smågrise, mindre doseringer og hyppigere fodringer.

- Vi har også snakket om management og meget andet. Og selvom min konsulent fra landboforeningen har sagt det før, så virker det bare med gentagelser og opfølgninger, fortæller Gunner Mikkelsen.

En anden måde at gribe salg an på
DLG er fuldt ud bevidst om, at de er sat i verden for at sælge produkter til landmændene. Alligevel er foderkonceptet PrimeFeed, som henvender sig til smågrise i farestalden og klimastalden, blevet en anden måde, at gribe et salg an på.
DLG har nemlig ikke tidligere gjort ret meget ud af rådgivnings- og opfølgningsdelen i forhold til foderkonceptet.
Det gør de nu, hvor landmænd, der ønsker at anvende PrimeFeed oven i foderet får rådgivning, vejledning og opfølgning.
- Vi har ønsket at gøre mere, som kan flytte noget ude ved kunden, fortæller Henrik Nielsen, som er produktchef i svineafdelingen i DLG Nordjylland.
Derfor har man fra virksomhedens side, ud over produktkonsulent Mette Albertsen, nu også uddannet yderligere fire konsulenter på landsplan, som alle er specialister i PrimeFeed.
For DLG er en af tankerne bag, at et foderprodukt kan være nok så godt, men hvis ikke det bliver anvendt rigtigt, til den rigtige gruppe dyr, vil det aldrig blive en succes ude ved landmanden.
Derfor har man med PrimeFeed en konsulent med på siden, som rådgiver, vejleder og følger op, så meget og ofte, som den enkelte kunde ønsker.
- Det har vist sig, at det er der rigtig meget brug for. Det betyder mange penge for indtjeningen, siger Henrik Nielsen.
Alene i Nordjylland anvender 60 besætninger lige nu foderkonceptet PrimeFeed.
 

 

Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


Landboformand kræver ny høring med vandrådenes indspil til vandplanerne

30-01-2019 08:41:50

Miljøstyrelsen har undladt at medtage de indsigelser, som landmænd og vandråd er kommet med i forhold til udtagning af vandløb i vandplanerne. - Det er helt urimeligt, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen. Han kræver derfor, at de mange indsigelser bliver taget i betragtning i en ny høring.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (647 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer