bannerPos

Ny og mere skånsom kastrationsbænk testet i Vendsyssel

Seges Svineproduktion har sammen med Center for Frilandsdyr udviklet en ny kastrationsbænk, der bedre kan tilpasses grisen, alt efter om den er lille eller stor, i modsætning til mulighederne med den gamle kastrationsbænk som er vist på billedet. Arkivfoto

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
12-10-2020 07:11
Seges Svineproduktion har i samarbejde med Center for Frilandsdyr udviklet en ny kastrationsbænk, der giver medarbejderne en bedre arbejdsstilling og skåner grisens bug og ryg.

Kastration kan ofte betyde en højere belastning af håndled, når medarbejderne skal håndtere grisen. Det har i hvert fald været tilfældet for driftsleder Tommy Pedersen fra Brønderslev. Han har sammen med sine medarbejdere været med til at teste den nye kastrationsbænk, som Seges Svineproduktion sammen med Center for Frilandsdyr har udviklet. Det var især medarbejdernes arbejdsstilling, der blev forbedret.

- Vi har testet den nye bænk på omkring 1.400 grise. Den har især hjulpet medarbejderne med at beskytte håndled og fingre i forhold til før, hvor vores medarbejdere skulle holde grisene, når de kastrerede dem. Samtidig er arbejdsgangen med den nye kastrationsbænk blevet kortere, hvilket jo frigiver flere arbejdstimer for mine medarbejdere, som i stedet kan bruges på at tilse grisene og soen, fortæller Tommy Pedersen til Svineproduktion.dk.

Skånsom mod grisene

Seges Svineproduktion har udviklet den nye kastrationsbænk for blandt andet at forbedre arbejdsstilling samt at undgå at belaste grisen, når den placeres i kastrationsbænken. Bænken er udviklet på den måde, at den frigiver mere plads til benene og skåner hofterne, da man låser kastrationsbænken med en elastiksnor.

- Teoretisk set er der risiko for brok, når grisen bliver klemt for meget ved bugen. Det er dog et område, der endnu ikke er forsket i, men med den nye kastrationsbænk har vi så vidt muligt prøvet at undgå unødigt tryk på bugen, lyder det fra dyrlæge og konsulent Lotte Skade, som arbejder hos Seges Svineproduktion.

Dansk produceret

På den gamle bænk trykker tværbøjlen ned i bugen på grisen for at holde bagbenene fast. Kastrationsbænken, som Seges Svineproduktion har udviklet, kan bedre tilpasses grisen, alt efter om den er lille eller stor, tilmed at den ligger mere stabilt og lige.

- På den gamle kastrationsbænk er undersiden, hvor man placerer grisen på ryggen, svagt rundet på midten. Hvis man har en tyk gris, vil den komme til at ligge på musklerne, men en normalvægtig gris vil komme til at ligge på rygraden. Vi har udviklet den nye kastrationsbænk, så der er en rende på midten, hvor rygraden er fri, fortæller Lotte Skade, og fastslår, at den nye kastrationsbænk tilgodeser grisens naturlige bevægelser i stedet for at fastlåse den.

Kastrationsbænken, der er udviklet af Seges Svineproduktion i samarbejde med Center for Frilandsdyr, kommer til at være dansk produceret, hvor den gamle er produceret i Kina.

Se billeder af den nyudviklede kastrationsbænk via svineproduktion.dk.

cab

0

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Succes med tilskudsansøgning til sit kvægbrug

Den himmerlandske mælkeproducent Anders Iversen Mosdal, har flere gange benyttet sig af muligheden for at indsende en ansøgning med håbet om, at få del i puljen om støtte via Landdistriktsprogrammet. Senest har han fået tilsagn til en udvidelse på 139 sengepladser, et vandrensningsanlæg og LED-belysning.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Går efter stabile roer, hvor majsene svinger

På Klovborg i Vendsyssel har man for første gang siden 1987 igen roer i markplanen. Med et mere stabilt udbytte skal de glide ind på de arealer, hvor majsudbyttet har været for svingende.

Pløjekongerne sidder tungt på tronen

Mens det meste omkring DM i pløjning var ændret på grund af corona-restriktioner, var Søren Korsgaard og Martin Lindberg Velling vanen tro bedst i pløjefelterne.

Tilfredshed med tilskuerløst DM

Selvom DM i Pløjning langt fra blev, som arrangørerne fra LandboUngdom Region Aarhus havde forestillet sig, inden corona ramte verden, var der tilfredshed med, at man trods alt fik stablet et arrangement på benene, så landets bedste pløjere kunne kåres og sammenholdet i regionen styrkes.
Side 1 af 97 (1933 artikler)Prev1234567959697Next