bannerPos

Chefkonsulent i praktik ved slagtesvineproducent

Nina Græsbøll Ottesen lærte blandt andet, at den vigtigste opgave blandt dyrene er at holde opsyn og så, hvordan de økologiske grise blandt andet aktiveres ved at finde grovfoder.

Tenna Bang

Journalist
18-04-2019 07:41
Chefkonsulent i miljøafdelingen ved Landbo Limfjord, Nina Græsbøll Ottesen, lod forleden computer og skrivebordsarbejde ligge og hoppede i gummistøvler til en praktikdag ved slagtesvin.

- Det går noget hurtigere ovre ved dig, siger chefkonsulent i miljøafdelingen i Landbo Limfjord, Nina Græsbøll Ottesen og kigger over på driftsleder Mads Møberg. Begge går og fordeler halm ud i stalden ved en flok runde og ivrige økologiske slagtesvin, med hver deres greb.

Nina Græsbøll Ottesen er i dag i praktik ved Kristian Boel Østergaard ved Skive. Han har HK Grisen, en konventionel slagtesvineproduktion, som årligt producerer 32.000 slagtesvin. Herudover har han Lisedal Øko, som producerer 4.000 økologiske slagtesvin om året.

Kristian Boel Østergaard har ejet produktionerne siden 2014, hvor han overtog det efter sin far, det første år i et I/S. På sigt er planen, at broderen Laust, skal med ind i virksomheden.

 

Vil vide endnu mere

Nina Græsbøll Ottesen går til den med krum hals, mens grisene drøner afsted gennem halmdyngerne inden de falder til ro og begynder at lede efter grovfoder, som er lagt i en lang stribe midt i stalden.

- I skal sætte mig til det hele, jeg skal ikke skånes for noget, siger Nina Græsbøll Ottesen.

Hun er uddannet biolog fra Københavns Universitet og har de sidste tre år været chefkonsulent i Landbo Limfjords miljøafdeling. Inden da arbejdede hun i Rebild-, Morsø- og Thisted Kommune, hvor hun primært lavede miljøtilsyn og miljøgodkendelser til landbrug.

Den nye husdyrlov gør, at Nina i forbindelse med miljøgodkendelser ofte er ude på bedrifterne og måle stalde, hvor hun tidligere primært lavede ansøgningerne fra sin computer. De mange nye staldbesøg har blandt andet medført en øget nysgerrighed omkring det praktiske i landbrugsfaget.

- Jeg har inviteret mig selv i praktik fordi jeg gerne vil have en større indsigt i hverdagen på et landbrug. Jeg vil gerne vide hvilke udfordringer der er i dagligdagen og i det hele taget få en større forståelse for landbrug, fortæller Nina Græsbøll Ottesen.

 

Opsyn er det vigtigste

Både ved de økologiske og konventionelle slagtesvin bliver Nina sat ind i de daglige arbejdsopgaver.

- Nina skal især lære at bruge øjnene for det er sådan vores dagligdag er. Hun skal holde opsyn og holde øje med om der måske er en gris, der trækker på et ben, forklarer Mads Møberg.

- Jeg har allerede lært at spotte hvordan en gris ser ud når den har mavesår, fortæller Nina Græsbøll Ottesen og spørger interesseret ind til de forskellige gøremål ved grisene.

 

Praktik giver større forståelse

Kristian Boel Østergaard er positiv over, at Nina, som konsulent, vælger at trække i gummistøvlerne og komme ud og se hvad han og sine ansatte går og laver. I dag står Nina for alt kontakt mellem Kristian og kommunen, fordi han tidligere har oplevet udfordringer når han har skullet snakke med kommunen.

- Det var som om, vi ikke snakkede samme sprog. Der sidder mange ved kommunen, som ikke har landbrugsfaglig viden. De kommer måske direkte fra skole og har aldrig været ude i praksis, siger Kristian Boel Østergaard.

Nina kan kun nikke genkendende til Kristians Boels Østergaards frustration. Hun har oplevet noget så simpelt, at den samme ting har hver sin betegnelse, alt efter hvilken side af skrivebordet man sidder på.

- Og så er det virkelig en fordel at have siddet i kommunen tidligere, så man ved disse ting og nu også kan koble det endnu mere sammen med det, som foregår ude ved landmændene, lyder det.

Nina Græsbøll Ottesen har allerede i tankerne, at hun også gerne vil ud i praktik hos en mælkeproducent.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.
Side 1 af 52 (1033 artikler)Prev1234567505152Next