bannerPos

Chefkonsulent i praktik ved slagtesvineproducent

Nina Græsbøll Ottesen lærte blandt andet, at den vigtigste opgave blandt dyrene er at holde opsyn og så, hvordan de økologiske grise blandt andet aktiveres ved at finde grovfoder.

Tenna Bang

Journalist
18-04-2019 07:41
Chefkonsulent i miljøafdelingen ved Landbo Limfjord, Nina Græsbøll Ottesen, lod forleden computer og skrivebordsarbejde ligge og hoppede i gummistøvler til en praktikdag ved slagtesvin.

- Det går noget hurtigere ovre ved dig, siger chefkonsulent i miljøafdelingen i Landbo Limfjord, Nina Græsbøll Ottesen og kigger over på driftsleder Mads Møberg. Begge går og fordeler halm ud i stalden ved en flok runde og ivrige økologiske slagtesvin, med hver deres greb.

Nina Græsbøll Ottesen er i dag i praktik ved Kristian Boel Østergaard ved Skive. Han har HK Grisen, en konventionel slagtesvineproduktion, som årligt producerer 32.000 slagtesvin. Herudover har han Lisedal Øko, som producerer 4.000 økologiske slagtesvin om året.

Kristian Boel Østergaard har ejet produktionerne siden 2014, hvor han overtog det efter sin far, det første år i et I/S. På sigt er planen, at broderen Laust, skal med ind i virksomheden.

 

Vil vide endnu mere

Nina Græsbøll Ottesen går til den med krum hals, mens grisene drøner afsted gennem halmdyngerne inden de falder til ro og begynder at lede efter grovfoder, som er lagt i en lang stribe midt i stalden.

- I skal sætte mig til det hele, jeg skal ikke skånes for noget, siger Nina Græsbøll Ottesen.

Hun er uddannet biolog fra Københavns Universitet og har de sidste tre år været chefkonsulent i Landbo Limfjords miljøafdeling. Inden da arbejdede hun i Rebild-, Morsø- og Thisted Kommune, hvor hun primært lavede miljøtilsyn og miljøgodkendelser til landbrug.

Den nye husdyrlov gør, at Nina i forbindelse med miljøgodkendelser ofte er ude på bedrifterne og måle stalde, hvor hun tidligere primært lavede ansøgningerne fra sin computer. De mange nye staldbesøg har blandt andet medført en øget nysgerrighed omkring det praktiske i landbrugsfaget.

- Jeg har inviteret mig selv i praktik fordi jeg gerne vil have en større indsigt i hverdagen på et landbrug. Jeg vil gerne vide hvilke udfordringer der er i dagligdagen og i det hele taget få en større forståelse for landbrug, fortæller Nina Græsbøll Ottesen.

 

Opsyn er det vigtigste

Både ved de økologiske og konventionelle slagtesvin bliver Nina sat ind i de daglige arbejdsopgaver.

- Nina skal især lære at bruge øjnene for det er sådan vores dagligdag er. Hun skal holde opsyn og holde øje med om der måske er en gris, der trækker på et ben, forklarer Mads Møberg.

- Jeg har allerede lært at spotte hvordan en gris ser ud når den har mavesår, fortæller Nina Græsbøll Ottesen og spørger interesseret ind til de forskellige gøremål ved grisene.

 

Praktik giver større forståelse

Kristian Boel Østergaard er positiv over, at Nina, som konsulent, vælger at trække i gummistøvlerne og komme ud og se hvad han og sine ansatte går og laver. I dag står Nina for alt kontakt mellem Kristian og kommunen, fordi han tidligere har oplevet udfordringer når han har skullet snakke med kommunen.

- Det var som om, vi ikke snakkede samme sprog. Der sidder mange ved kommunen, som ikke har landbrugsfaglig viden. De kommer måske direkte fra skole og har aldrig været ude i praksis, siger Kristian Boel Østergaard.

Nina kan kun nikke genkendende til Kristians Boels Østergaards frustration. Hun har oplevet noget så simpelt, at den samme ting har hver sin betegnelse, alt efter hvilken side af skrivebordet man sidder på.

- Og så er det virkelig en fordel at have siddet i kommunen tidligere, så man ved disse ting og nu også kan koble det endnu mere sammen med det, som foregår ude ved landmændene, lyder det.

Nina Græsbøll Ottesen har allerede i tankerne, at hun også gerne vil ud i praktik hos en mælkeproducent.

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next