bannerPos

ASF i Belgien påvirker dansk svineproduktion

Fundet af afrikansk svinepest i Belgien får nu følger for svinepriserne i EU. Arkivfoto.

Henning K. Andersen

24-09-2018 11:24

Udbrudet af afrikansk svinepest i Belgien får nu konsekvenser for priserne på svinekød i resten af EU, og altså også i Danmark. 
I dag falder Nord-West noteringen med 2,50 euro til 32,00 euro, mens noteringen for 8-kilos grise falder med 1,40 euro til 21,00 euro. 

Det er blot 18 måneder siden, at Nord West-noteringen lå på op mod 60 euro, men den øgede svineproduktion og senest fundet af afrikansk svinepest i Belgien har sat gang i et frit fald i priserne. 

Da den frygtede svinesygdom blev fundet i Belgien, betød det et omgående stop for importen af belgisk svinekød i tredjelande som Japan og Kina. Og det kød, der ikke længere kan sælges der, er nu med at oversvømme EU, hvilket presser svineproducenterne yderligere. 

Samtidig er efterspørgslen på slagtesvin faldet, da specielt tyske slagtesvineproducenter er bange for, at ASF snart kan komme til Tyskland. Det næsten panikagtige salg af belgisk svinekød sørger for uro og forstærker prisfaldet på kødmarkederne. Alt i alt er smågrisenoteringerne i frit fald og en yderligere prisreduktion har næsten ingen effekt på slagtesvineproducenternes købelyst. Markedet skal finde en ny bund nu. Det skriver Danske Svineproducenter mandag. 

Ikke alt er gråt i gråt

På lidt længere sigt kan der dog også være gode nyheder på vej til danske smågriseproducenter fra det tyske. Det bunder i, at en ny ansøgning om fristforlængelse om kastration uden bedøvelse fra flere delstater fredag blev afvist af forbundsrådet. Det tyder på, at fristforlængelsen bliver mere og mere usandsynlig i Tyskland.

Status er p.t., at tyske svineproducenter ikke selv må gennemføre lokalbedøvelsen før kastrationen. Det tyske QS-system vil imidlertid acceptere eksportgrise fra Danmark, som er blevet bedøvet og kastreret af en dansk smågriseproducent, skriver producentforeningen. 


 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next