- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

- Det er tit de små ting i hverdagen, der kan være med til at få medarbejder til at føle, at de altså laver et stykke meningsfuldt arbejde, og måske endda gøre dem stolte af det, de har udført, siger Martin Christensen. Fra venstre: Martin Christensen, Elena Cristea, Marie Jensen, Gert Pedersen og Petricá Parascah

Christian Carus

Journalist(Kvæg)
01-12-2018 08:20
Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.

Det kan godt være, at de 1.700 søer hos FM Landbrug i Dybvad i Vendsyssel betyder meget for forretningen, men Martin Christensen - den ene halvdel af makkerparret bag svineproduktionen - er ikke i tvivl om, at der er en anden uundværlig ingrediens, hvis virksomheden skal have succes.

- Vores tilgang er, at medarbejderne er det vigtigste, vi har. De skal trives, vi skal undgå konflikter – eller i hvert fald forsøge at tage dem i opløbet- og så skal de selvfølgelig ikke komme galt afsted. Det er vigtigt at have en attraktiv arbejdsplads, fortæller Martin Christensen der gennem årene har fået sat medarbejdertrivslen mere og mere i system. Et system, der for nylig gav FM Landbrug en andenplads, da Seges uddelte Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2018.

- Vi synes jo egentlig ikke, vi gør noget helt ekstraordinært, og har ikke lavet nogen store forkromede løsninger, men det er en kultur, der lige så stille er vokset og er blevet til en positiv spiral, siger Martin Christensen, der ikke får nervøse trækninger, når nogen nævner de tre bogstaver APV, arbejdsplads-vurdering.

- Jeg tror, at mange har det sådan, at arbejdsmiljødrøftelser ikke er noget man behøves at sætte sig ned for at tage, men vores erfaring er, at man altså kommer lidt bedre i dybden, når man sætter sig om et bord og tager snakken. Derfor holder vi også MUS-samtaler minimum én gang om året, og hyppigere med vores driftsledere. Derudover gennemgår vi også regelmæssigt APV’en. Vi tror på, at det er banale ting som det, der kan være med til at sikre et bedre arbejdsmiljø.

Simple ting

Et andet sted, man med simple midler har sat ind for sikre medarbejdernes trivsel, er i selve staldanlæggene.

- Det handler i høj grad om ret lavpraktiske ting, som at der for eksempel ikke skal ligge alt for meget lort rundt omkring og flyde, at højtryksrenseren ikke er sat sammen med strips, at lågerne sidder fast, som de skal og man ikke skal flytte grisene rundt med et gammelt bræt. Det betyder meget for arbejdsglæden, at tingene er i orden og at det er let at flytte rundt på søerne, konstaterer Martin Christensen.

Klar plan

Hos FM Landbrug har man også en klar procedure når nye medarbejdere – både udlærte og elever – starter op.

- I opstarten gør vi meget ud af, at man ved, hvilke opgaver man har, og hvad der forventes af en. Så når man møder ind her første dag, får man overblikket over, hvad der skal ske de næste én til to uger og en snak om, hvad vi regner med, at du skal være med til. Og til den første weekendvagt har vi også en liste over opgaver i kronologisk rækkefølge, så man ikke kommer i tvivl om, hvornår hvad skal klares. Når man så har gjort det nogle gange er der selvfølgelig fuld frihed til at ændre på rutinerne, hvis man synes at det fungerer bedre. Men på den her måde kommer man i hvert fald godt i gang, forklarer Martin Christensen, der i forhold til eleverne også har klare planer for, hvad der ske på månedsbasis.

- Vi sætter os sammen og laver en plan for de første tre måneder, de næste tre og igen derefter, så man ikke står efter halvandet år og tænker »hvad mangler jeg egentlig at være med til?«, fortæller svineproducenten, der efter en årrække med samme mødetid for nyansatte og etablerede medarbejdere, har lavet om for proceduren på første arbejdsdag.

- I lang tid havde vi taget det som en selvfølge, at nye folk også startede klokken syv, men det har vi ændret til, at man møder ind til første arbejdsdag ved 9-10-tiden. Så kommer man ind til formiddagskaffen og rundstykker, hvor der er lidt mere ro til at blive sat ind i tingene. For det har man brug for uanset, hvor erfaren, man er.

Husk at rose

Selvom man har stilet efter simple løsninger, har det også krævet en del arbejde at nå til, hvor man er i dag på arbejdsmiljøfronten.

- Det er bestemt ikke alle ting, der kommer af sig selv og det kan godt være en sej kamp at få sat tingene i system. Men når først man har lavet et hjælpedokument og én arbejdsplan, bliver det meget nemmere at lave den næste, konstaterer han.

Og mens planer, samtaler og dokumenter er vigtige redskaber i jagten på et godt arbejdsmiljø, skal der blandes én ting mere i gryden, før Martin Christensen er tilfreds.

- Det er vigtigt, at man husker at fejre succeserne og roser medarbejderne, når de gør noget godt. Og det behøver altså ikke at være, at effektiviteten er steget eller sodødeligheden er faldet til et eller andet vanvittigt. Det er tit de små ting i hverdagen, der kan være med til at få medarbejder til at føle, at de altså laver et stykke meningsfuldt arbejde, og måske endda gøre dem stolte af det, de har udført, siger han.

Derfor er de 5.000 kroner, der fulgte med andenpladsen også blevet investeret i en tur i funcenter med efterfølgende spisning.

FM LANDBRUG

FM Landbrug blev grundlagt i 2011 af Frands Nielsen og Martin Christensen, der stadig driver virksomheden.

Efter at have holdt til i lejede stalde ved Sindal og Serritslev holder FM Landbrug nu til på to ejendomme ved Dybvad i Vendsyssel.

Bedriften har 1.700 søer, og sælger hvert år omkring 15.000 fravænnede grise, mens omkring 35.000 bliver solgt ved 30 kilo.

Udover ejerne er der syv ansatte i FM Landbrug.

 

Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


Landboformand kræver ny høring med vandrådenes indspil til vandplanerne

30-01-2019 08:41:50

Miljøstyrelsen har undladt at medtage de indsigelser, som landmænd og vandråd er kommet med i forhold til udtagning af vandløb i vandplanerne. - Det er helt urimeligt, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen. Han kræver derfor, at de mange indsigelser bliver taget i betragtning i en ny høring.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (647 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer