- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

Christian Carus 01-12-2018 08:20:20
- Det er tit de små ting i hverdagen, der kan være med til at få medarbejder til at føle, at de altså laver et stykke meningsfuldt arbejde, og måske endda gøre dem stolte af det, de har udført, siger Martin Christensen. Fra venstre: Martin Christensen, Elena Cristea, Marie Jensen, Gert Pedersen og Petricá Parascah
Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.

Det kan godt være, at de 1.700 søer hos FM Landbrug i Dybvad i Vendsyssel betyder meget for forretningen, men Martin Christensen - den ene halvdel af makkerparret bag svineproduktionen - er ikke i tvivl om, at der er en anden uundværlig ingrediens, hvis virksomheden skal have succes.

- Vores tilgang er, at medarbejderne er det vigtigste, vi har. De skal trives, vi skal undgå konflikter – eller i hvert fald forsøge at tage dem i opløbet- og så skal de selvfølgelig ikke komme galt afsted. Det er vigtigt at have en attraktiv arbejdsplads, fortæller Martin Christensen der gennem årene har fået sat medarbejdertrivslen mere og mere i system. Et system, der for nylig gav FM Landbrug en andenplads, da Seges uddelte Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2018.

- Vi synes jo egentlig ikke, vi gør noget helt ekstraordinært, og har ikke lavet nogen store forkromede løsninger, men det er en kultur, der lige så stille er vokset og er blevet til en positiv spiral, siger Martin Christensen, der ikke får nervøse trækninger, når nogen nævner de tre bogstaver APV, arbejdsplads-vurdering.

- Jeg tror, at mange har det sådan, at arbejdsmiljødrøftelser ikke er noget man behøves at sætte sig ned for at tage, men vores erfaring er, at man altså kommer lidt bedre i dybden, når man sætter sig om et bord og tager snakken. Derfor holder vi også MUS-samtaler minimum én gang om året, og hyppigere med vores driftsledere. Derudover gennemgår vi også regelmæssigt APV’en. Vi tror på, at det er banale ting som det, der kan være med til at sikre et bedre arbejdsmiljø.

Simple ting

Et andet sted, man med simple midler har sat ind for sikre medarbejdernes trivsel, er i selve staldanlæggene.

- Det handler i høj grad om ret lavpraktiske ting, som at der for eksempel ikke skal ligge alt for meget lort rundt omkring og flyde, at højtryksrenseren ikke er sat sammen med strips, at lågerne sidder fast, som de skal og man ikke skal flytte grisene rundt med et gammelt bræt. Det betyder meget for arbejdsglæden, at tingene er i orden og at det er let at flytte rundt på søerne, konstaterer Martin Christensen.

Klar plan

Hos FM Landbrug har man også en klar procedure når nye medarbejdere – både udlærte og elever – starter op.

- I opstarten gør vi meget ud af, at man ved, hvilke opgaver man har, og hvad der forventes af en. Så når man møder ind her første dag, får man overblikket over, hvad der skal ske de næste én til to uger og en snak om, hvad vi regner med, at du skal være med til. Og til den første weekendvagt har vi også en liste over opgaver i kronologisk rækkefølge, så man ikke kommer i tvivl om, hvornår hvad skal klares. Når man så har gjort det nogle gange er der selvfølgelig fuld frihed til at ændre på rutinerne, hvis man synes at det fungerer bedre. Men på den her måde kommer man i hvert fald godt i gang, forklarer Martin Christensen, der i forhold til eleverne også har klare planer for, hvad der ske på månedsbasis.

- Vi sætter os sammen og laver en plan for de første tre måneder, de næste tre og igen derefter, så man ikke står efter halvandet år og tænker »hvad mangler jeg egentlig at være med til?«, fortæller svineproducenten, der efter en årrække med samme mødetid for nyansatte og etablerede medarbejdere, har lavet om for proceduren på første arbejdsdag.

- I lang tid havde vi taget det som en selvfølge, at nye folk også startede klokken syv, men det har vi ændret til, at man møder ind til første arbejdsdag ved 9-10-tiden. Så kommer man ind til formiddagskaffen og rundstykker, hvor der er lidt mere ro til at blive sat ind i tingene. For det har man brug for uanset, hvor erfaren, man er.

Husk at rose

Selvom man har stilet efter simple løsninger, har det også krævet en del arbejde at nå til, hvor man er i dag på arbejdsmiljøfronten.

- Det er bestemt ikke alle ting, der kommer af sig selv og det kan godt være en sej kamp at få sat tingene i system. Men når først man har lavet et hjælpedokument og én arbejdsplan, bliver det meget nemmere at lave den næste, konstaterer han.

Og mens planer, samtaler og dokumenter er vigtige redskaber i jagten på et godt arbejdsmiljø, skal der blandes én ting mere i gryden, før Martin Christensen er tilfreds.

- Det er vigtigt, at man husker at fejre succeserne og roser medarbejderne, når de gør noget godt. Og det behøver altså ikke at være, at effektiviteten er steget eller sodødeligheden er faldet til et eller andet vanvittigt. Det er tit de små ting i hverdagen, der kan være med til at få medarbejder til at føle, at de altså laver et stykke meningsfuldt arbejde, og måske endda gøre dem stolte af det, de har udført, siger han.

Derfor er de 5.000 kroner, der fulgte med andenpladsen også blevet investeret i en tur i funcenter med efterfølgende spisning.

FM LANDBRUG

FM Landbrug blev grundlagt i 2011 af Frands Nielsen og Martin Christensen, der stadig driver virksomheden.

Efter at have holdt til i lejede stalde ved Sindal og Serritslev holder FM Landbrug nu til på to ejendomme ved Dybvad i Vendsyssel.

Bedriften har 1.700 søer, og sælger hvert år omkring 15.000 fravænnede grise, mens omkring 35.000 bliver solgt ved 30 kilo.

Udover ejerne er der syv ansatte i FM Landbrug.

 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer