bannerPos

Sukkerroer gav et højt udbytte i 2019

Chefkonsulent ved Nordic Sugar, Bo JM Secher, kan med tilfredshed gøre status for roekampagnen 2019/2020.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
25-01-2020 10:16
Der er sat punktum for roekampagnen 2019/2020, og det er med det næsthøjeste udbytte nogensinde, oplyser Bo JM Secher fra Nordic Sugar.

SUKKERROER I skrivende stund køres de sidste sukkerroer til sukkerfabrikken i Nykøbing Falster, og det vil blive afslutningen på kampagnen 2019/2020, som på mange områder har været en god kampagne.

- Selv om vi har haft et af de vådeste efterår nogensinde, er både optagning og levering gået fint og uden nævneværdige problemer, meddeler chefkonsulent ved Nordic Sugar, Bo JM Secher, og fortsætter:

- På trods af en meget lav sukkerprocent i roerne, bliver slutresultatet alligevel et udbytte, som er seks procent over de seneste fem års gennemsnit, hvilket er det næsthøjeste udbytte nogensinde.

Over 72.000 roelæs

Kampagnen begyndte den 1. oktober på begge fabrikker – i henholdsvis Nakskov og Nykøbing Falster.

- I Nykøbing gennemførte man først en vellykket økologisk kampagne, før produktionen overgik til konventionelt dyrkede sukkerroer, fortæller Bo JM Secher, som videre oplyser, at fabrikken i Nakskov stoppede produktionen i uge 3, mens Nykøbing Falster fortsatte lidt længere.

- Vi har desværre efterfølgende måtte sige nej til en del henvendelser, hvor dyrkere har efterspurgt yderligere arealer.

Bo JM Secher

I alt er der i kampagnen modtaget mere end 72.000 roelæs fordelt på de to fabrikker. Transporten foregik primært med lastbiler, hvor det er Nordic Sugar, som står for læsning og kørsel.

En mindre del transporteres af dyrkerne selv. Enten med traktor og vogn eller med lastbiler, hvor det er over længere afstande.

Nej til yderligere arealer

Kontrakttegningen til den kommende sæson blev gennemført i to omgange. Første gang i løbet af sommeren, hvor det ønskede areal knap blev nået, og efterfølgende i en periode i løbet af efteråret, hvor fabrikken fortsatte kontrakttegning.

- Vi oplevede heldigvis god opbakning og interesse efter en lidt sløv indledende fase, så vi kunne den 15. november melde alt udsolgt til 2020, fortæller Bo JM Secher.

- Vi har, tilføjer han, desværre efterfølgende måtte sige nej til en del henvendelser, hvor dyrkere har efterspurgt yderligere arealer.

Bo JM Secher forventer også, at de høje udbytter og den forholdsvis nemme kampagne i 2019/2020 vil øge interessen for sukkerroer.

Han oplyser i den forbindelse, at der vil blive mulighed for at høre mere om roedyrkning på det store vinterinformationsmøde i Sakskøbing Sportscenter tirsdag den 4. februar klokken 9.30.

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Godt samarbejde, så begge parter vinder

Udbringning af husdyrgødning er ofte en opgave for maskinstationer, da krav til udstyr og specialisering i arbejdsopgaver er stærkt stigende. Gode og klare aftaler mellem begge parter er med til at lave et godt samarbejde, hvor begge parter vinder.

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Chokolade hæver fedtprocent og ædelyst

Det giver ikke kakaomælk, men chokoladen i foderrationen hos Jørgen Elkjær giver højere fedtprocent i mælken og større ædelyst.

Velkommen til Jyllands største outdoormesse

Den 22. og 23. februar slå Messecenter Vesthimmerland endnu engang dørene op til Jyllands største outdoormesse »Jagt og udeliv«.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Placeret gylle kan erstatte startgødning

Jo højere udbytte i majsen, jo lavere klimaaftryk, konstaterer planteavlskonsulent Anders Spanggaard, der på Agri Nord Kongres gjorde tilhørerne klogere på, hvornår placeret gylle kan være et redskab til flere foderenheder.
Side 1 af 69 (1365 artikler)Prev1234567676869Next