bannerPos

Klar i statsskoven med bredere dæk

Med hjælp fra Tino Bakke, Jysk Dæk (th) er Mikkel Larsen og Thy Skovteknik klar til at køre i statens skove.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
06-03-2020 12:37
For at leve op til kravene for entreprenører i statens skove, har Thy Skovteknik fået bredere dæk på udkørselsmaskinen. En opgave udover det sædvanlige, fortæller Tino Bakke, Jysk Dæk.

Den vejer 20 tons uden last, og når stammerne er fyldt på udkørselsmaskinen fra Thy Skovteknik vejer den omkring 30 tons. Så det gælder om at få fordelt trykket fra de otte hjul bedst muligt på underlaget.

Når det gælder arbejde i statsskovene er kravene til trykfordeling helt klare, så for at få entreprisen på udkørsel i skovene har Mikkel Larsen, der driver Thy Skovteknik i et I/S med sin far, netop fået sat et sæt endnu bredere hjul på maskinen.

Før var de 710 millimeter brede, nu er de 800, som er mindstekravet for entreprenører i statens skove.

 Stor ordre

Med en samlet pris på 210.000 kroner plus moms for påsætning af de nye Alliance-dæk og fælge kan Tino Bakke, Jysk Dæk, se tilbage på en opgave ud over det sædvanlige – den største ordre i hans tid i branchen, som startede tilbage i 2004 som indehaver af Euro-daek. I 2013 solgte han virksomheden og forlod faget i fem år, inden han i 2018 vendte tilbage med sin nye virksomhed, Jysk Dæk.

- Det er bestemt ikke hverdagskost med sådan en opgave. Det er nogle voldsomme dæk, som med et stålbånd under mønsteret og 4,5 bars tryk, kan holde til lidt af hvert. Men dæk til skovmaskiner skal virkelig også kunne holde til noget, fortæller Tino Bakke, der forklarer, at det er siderne på dækkene, der er i den største risikozone, når maskinen bliver sluppet løs i skoven.

- Det kan køre over stort set, hvad det skal være, uden der sker noget. Det er når det kommer til at stå skævt på en skråning eller over en træstub, at der kan komme noget ind fra siden. Med det store tryk og en slange i dække, vil det dog altid poppe ud igen, men man kan ikke undgå skader, når man arbejder i skoven. Derfor bliver det heller ikke et nedslidt mønster, der kommer til at afgøre, om dækkene skal skiftes ud, siger Tino Bakke.

 Plejer at rykke ud

Tino Bakke rykker ofte ud fra værkstedet i Thisted for at klare opgaver for både skoventreprenører, industrien og landbruget på stedet.

I dette tilfælde måtte operationen dog foregå i Jysk Skovtekniks lokaler i Hundborg, inden maskinen igen kunne komme i skoven.

- Det var trods alt for stor en opgave til at klare ude i skoven, selvom jeg har udstyr, der kan løfte 50 tons. Det var uladsiggørligt, konstaterer Tino Bakke, der med den ekstra bredde på udkørselsmaskinen også har skulle tage højde for, at der bliver vredet ekstra meget i hjulene i et terræn, der sjældent er plant.

 Behov for bredere dæk

Mens udkørselsmaskinen har fået bredere dæk og fælge for at leve op til kravene i statens skove, oplever Tino Bakke generelt, at dækkene bliver bredere og bredere på de store maskiner.

- Så sent som i går fik jeg en ordre på fire dæk til en rendegraver, der skulle være noget bredere at køre på, fordi der simpelthen er så blødt. Vejret er blevet mere ekstremt, så behovet for at kunne køre i blødt terræn er blevet større. Og det gælder både i skoven, på marken og andre steder, konstaterer han.

0

Ny hjulgraver gør populær Hydrema-serie komplet

Hurtighed fra MX16 kombineres med kraft fra MX18 i markedets mest kompakte 17 tons maskine – Hydrema MX17.

Nordjyske landmænd rykker ind i sommerland

Et samlet nordjysk landbrug har i uge 42 arrangeret en aktiv landbrugsudstilling i Fårup Sommerland.

Charolais-passion startede med tom hestestald

I 1996 købte hendes forældre to charolais-køer. Siden har dyrskuer været en fast del af Pia Christensen og resten af familiens kalender. Charolaiserne havde også en klov med i spillet, da hun besluttede sig for at blive landmand.

- Det vil jeg gøre fremover

Grubbesåningen ser indtil videre ud til at være en stor succes hos den midtjyske planteavler Torben Kuhr, Gjern. - Det sparer tid, det løsner jorden, og så forventer jeg, at udbyttet stiger, lyder det.

Klovbeskæringskursus på levende ben

BoviCura, som vi tidligere har kendt som Dyrlægerne Himmerland Kvæg, tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere og et for øvede.

DM i pløjning bliver uden tilskuere

Styregruppen bag LandboUngdoms DM i pløjning ved Aarhus har besluttet, at der ikke bliver adgang for tilskuere, når Danmarks bedste konkurrence-pløjere skal kåres den 10. oktober.

Fuld fart på entreprenørmaskinerne

Der er travlt hos Nicolaisen & Larsen A/S, som blandt andet har haft forhandlingen af JCB siden 1975.

At arrangere et DM i en corona-tid

Da LandboUngdom Region Århus for to år siden sagde ja til at stå i spidsen for DM i pløjning, var der ingen, der havde hørt ordet »corona«. Det har i den grad været et år, hvor styregruppen bag har måttet ændre planer i takt med myndighedernes udmeldinger. Nu gør gruppen alt for, at det skal blive et godt stævne for pløjerne.

11 eksperter i klima og bæredygtighed

11 medarbejdere i Agri Nord kan nu kalde sig RISE-konsulenter og er klar til at varetage fremtidens rådgivning i klima og bæredygtighed.

Semler Agro har fået en god start i Himmerland

I sommers rykkede Semler Agros afdeling i Mejlby teltpælene op og flyttede fire kilometer væk til en mere moderne og effektiv lokation ved motorvejskrydset i Himmerland. Manden i spidsen for Himmerland er 37-årige Jacob Bach, der også er afdelingsleder i Semler Agro i Trige.
Side 1 af 94 (1876 artikler)Prev1234567929394Next