bannerPos

Håndværktøj og porte skal efterses en gang årligt

Ole Daniel Hansen, Intego: - Har man blot én ansat i sin virksomhed, og det gælder også landbrug, så skal der være et årligt eftersyn foretaget af serviceret virksomhed.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
20-09-2019 14:27
De færreste ved, at har man blot én ansat, og det gælder også landbrug, så skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte, efterses en gang årligt af en certificeret virksomhed. Firmaet Intego har samlet alt under én hat.

– Har man blot én ansat i sit landbrug eller virksomhed, så er der lovkrav om et årligt certificeret eftersyn af blandt andet alt elektrificeret håndværktøj, såsom boremaskiner, vinkelslibere, og svejseapparater, men også af blandt andet porte og stiger.

Sådan lyder det fra Ole Daniel Hansen, afdelingsleder i Intego, der er en landsdækkende koncern med 850 ansatte, der årligt udfører det lovpligtige eftersyn i et stort antal virksomheder, og som blandt andet har store danske virksomheder som Arla, Danish Crown, Danish Agro, DLG og Vestas som faste kunder.

 

Forskel på privatpersoner og virksomheder

Som privatpersoner efterser de fleste boremaskine, vinkelsliber eller andet elektrificeret værktøj, når det startes.

- Anderledes er det, når det er ansatte i virksomhederne, der skal bruge de samme redskaber, kraner, løftegrej, stropper, stiger med mere. Her er der ganske enkelt lovkrav, der er gældende, og hvor Arbejdstilsynet forestår stikprøver, for at se om virksomhederne lever op til dette, lyder det fra Ole Daniel Hansen.

Videre fortæller han, at det er den enkelte virksomheds pligt at kunne dokumentere ved et underskrevet certifikat at de pågældende maskiner og redskaber er godkendt inden for det seneste år.

 

Desværre ikke

På spørgsmålet om alle virksomhedsejere får udført dette lovpligtige årlige eftersyn lyder det fra Ole Daniel Hansen:

- Desværre, det tror jeg ikke, men jeg tror egentlig ikke der er tale om mangel på almindelig forsømmelse, men mere om, at der er mange virksomhedsejer, der ikke er klar over reglerne.

 

Intego udfører arbejdet

- Som virksomhed skal man være certificeret i henhold til Arbejdstilsynets regler for at tjekke at tingene er i orden. I praksis betyder det også, at enhver virksomhedsejer, landmand, eller dennes driftsleder, der har det daglige ansvar, kan ringe til et hvilket som helst firma, der har certificeringen i orden. Man kan ringe til port- eller kranfirma, til firma der kontrollerer stiger, eller til elektriker, der kontrollerer håndværktøj. Men har man både stiger, port, håndværktøj og andet, der er omfattet af lovkravet, er det måske mange at have styr på, og som skal komme en gang årligt. Alternativt kan man vælge at ringe et sted hen, eksempelvis til os, da vores medarbejdere kan kigge alle tingene igennem.

- Vores medarbejdere er uddannede og certificerede og så kommer der en mand eller to fra os, der tjekke det hele og sørger for, at der ikke glemmes noget, hvis ellers rekvirenten har fortalt og vist os alt det udstyr, der anvendes i virksomheden. Samtidig får man et certifikat og ni måneder efter sidste tilsyn får man en sms- eller e-mail om, at det igen er ved at være tid for eftersyn.

 

Ulykker kan desværre stadig ske

I den forbindelse understreger Ole Daniel Hansen at uanset hvor meget et stykke værktøj eller et redskab er gennemgået og fundet sikkerhedsmæssigt i orden, så kan der stadig ske ulykker:

- Vi kan af gode grunde ikke vide, hvordan det enkelte redskab eller maskine håndteres, samtidig med, at vi desværre må konstatere, at landbruget tegner sig for mange og alvorlige ulykker.

Ole Daniel Hansen peger videre på, at sker der en arbejdsulykke og man ringer 112, så bliver såvel politi som Arbejdstilsyn involveret.

- Og så kan der komme en bøde eller retsligt efterspil, når først Arbejdstilsynet har været ind over.

 

Spar 13 procent i forsikringspræmien

Afslutningsvis lyder det at Ole Daniel Hansen, at Intego også udfører de såkaldte installationseftersyn, hvor blandt andet kabler, stål- og båndarmerede, kontrolleres, sådan at gnavere ikke kan ødelægge dem og dermed forårsage brand på ejendommen.

- Desuden ser vi om der er den rette afskærmning på motorer, el-armaturer med mere, kort sagt ting, der kan sætte ild.

- Disse eftersyn er ikke lovpligtige, men kan forebygge brand, og giver fradrag på 13 procent i forsikringspræmie i flere forsikringsselskaber. Og eftersynet gælder i fem år fra det er foretaget.

 

Lovpligtigt eftersyn

Lovpligtige eftersyn skal blandt andet gennemføres på:

• ABDL (Automatisk Brand Dørs Lukning)

• ABV (Automatisk Brand Ventilation)

• Brandtætninger

• Tekniske hjælpemidler

(fx nødstop, lysgitre, sikkerhedsanordninger på maskiner)

• AVA (Varslingsanlæg)

• Nød- og panikbelysning

• Kontrol af forsamlingslokaler (over 150 personer)

• Byggestrømstavler og -kabler

• Håndværktøj og forlængerledninger

• Stiger

• Kraner

• Taljer

• Faldseler

• Elevatorer

• Porte

• Automatiske døre

• Pallereoler

• Procesudsugning

• Håndslukkere

• Slangevindere (brandslanger)

• ABA (Automatisk Brand Alarmering)

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.

Åbent Hus i limousinebesætninger

Traditionen tro afholder Dansk Limousine Forening åbent hus i en række limousinebesætninger fordelt over hele landet. I alt 11 besætninger, der varierer i størrelse fra 5 til omkring 74 moderdyr, slår denne gang stalddørene op for besøgende.

Højeste medlemstal for LandboUngdom i 12 år

4.051 personer var medlem af LandboUngdom i 2019, hvilket er det højeste medlemstal siden 2007. Formand jubler over fremgangen.

Klar til Krone-dage

Krone Danmark i Brøns er vært, når der i dagene 23. og 24. januar inviteres til Agribrønsnica 2020 i Brøns.
Side 1 af 67 (1326 artikler)Prev1234567656667Next