bannerPos

Gårdråd virker i både modgang og medgang

Det kan være en god ide at oprette et gårdråd, mener virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Jensen, Agri Nord.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
21-02-2019 13:30
Et gårdråd kan være med til at løfte en landbrugsvirksomhed såvel i fremgang som i nød.

Et gårdråd kan antage mange former og opfylde mange formål. Derfor er der rigtig mange landbrugsvirksomheder, der kan have gavn af at få andres syn på sagen. Det mener virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Jørgen Cæsar Jensen.

- Jeg mener, at gårdråd er for lidt udbredte i forhold til, hvad de burde være, siger han.

Et gårdråd kan blandt andet bestå af advokater, kollegaer, driftsledere, familie og landbrugsrådgivere og kan være en god løftestang for landmanden for eksempel i forbindelse med gene-rationsskifte, udvidelser og nybyggeri med mere.

Input fra andre erhverv
De dage er forbi, hvor gårdrådet udelukkende bestod af rådgiverne fra landbocentret.
Jørgen Cæsar Jensen råder til, at landmanden sammensætter sit gårdråd med personer fra andre erhverv.

- Jeg kan mærke, i de gårdråd hvor jeg sidder sammen med erhvervsfolk udefra, at de stiller nogle spørgsmål, som vi i landbruget slet ikke har tænkt på, siger han.

En erfa-gruppe kan eksempelvis ikke erstatte et gårdråd.

- Erfa-grupper er gode til at give respons, men man mangler inputs og udfordringer udefra. For eksempel som erhvervsmanden, der kan sætte spørgsmålstegn ved nogle ting, siger han.

Farer og potentialer
Når landmanden sætter sig omkring bordet med et gårdråd, kan han regne med, at hans planer og ideer bliver udfordret.
Og det er et stort plus.

- Landmanden kommer til at tage bedre beslutninger, når han bliver præsenteret for nye vink-ler og andre tilgange til dét at drive forretning, siger virksomhedsrådgiveren.

Et gårdråd kan også hjælpe til med at spotte faresignaler og risikoelementer, inden det går galt.

Krav til kriseramte landbrug
Er tingene ved at køre skævt, kan det også være en ide at etablere et gårdråd.

Jørgen Cæsar Jensen oplever i nogle tilfæde, at penge- og kreditinstitutter kræver, at kriseramte landmænd etablerer et gårdråd.
Det kan eksempelvis være en betingelse for, at der gives yderligere kreditbevillinger. Og det kan være en rigtig god ide, mener rådgiveren.

- Et gårdråd kan se ting, som landmanden ikke selv ser, siger han.

Hvis landmanden vil have noget ud af sit gårdråd, er det afgørende, at han er med på ideen. Også selvom det er banken, der har fået den.
- Ejeren skal selv være indstillet på at bruge gårdrådet, ellers hjælper det ikke noget, siger Jørgen Cæsar Jensen.

 

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.

Åbent Hus i limousinebesætninger

Traditionen tro afholder Dansk Limousine Forening åbent hus i en række limousinebesætninger fordelt over hele landet. I alt 11 besætninger, der varierer i størrelse fra 5 til omkring 74 moderdyr, slår denne gang stalddørene op for besøgende.

Højeste medlemstal for LandboUngdom i 12 år

4.051 personer var medlem af LandboUngdom i 2019, hvilket er det højeste medlemstal siden 2007. Formand jubler over fremgangen.

Klar til Krone-dage

Krone Danmark i Brøns er vært, når der i dagene 23. og 24. januar inviteres til Agribrønsnica 2020 i Brøns.
Side 1 af 67 (1326 artikler)Prev1234567656667Next