bannerPos

Gårdråd virker i både modgang og medgang

Det kan være en god ide at oprette et gårdråd, mener virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Jensen, Agri Nord.

Henning K. Andersen

Journalist, Effektivt Landbrug
21-02-2019 13:30
Et gårdråd kan være med til at løfte en landbrugsvirksomhed såvel i fremgang som i nød.

Et gårdråd kan antage mange former og opfylde mange formål. Derfor er der rigtig mange landbrugsvirksomheder, der kan have gavn af at få andres syn på sagen. Det mener virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Jørgen Cæsar Jensen.

- Jeg mener, at gårdråd er for lidt udbredte i forhold til, hvad de burde være, siger han.

Et gårdråd kan blandt andet bestå af advokater, kollegaer, driftsledere, familie og landbrugsrådgivere og kan være en god løftestang for landmanden for eksempel i forbindelse med gene-rationsskifte, udvidelser og nybyggeri med mere.

Input fra andre erhverv
De dage er forbi, hvor gårdrådet udelukkende bestod af rådgiverne fra landbocentret.
Jørgen Cæsar Jensen råder til, at landmanden sammensætter sit gårdråd med personer fra andre erhverv.

- Jeg kan mærke, i de gårdråd hvor jeg sidder sammen med erhvervsfolk udefra, at de stiller nogle spørgsmål, som vi i landbruget slet ikke har tænkt på, siger han.

En erfa-gruppe kan eksempelvis ikke erstatte et gårdråd.

- Erfa-grupper er gode til at give respons, men man mangler inputs og udfordringer udefra. For eksempel som erhvervsmanden, der kan sætte spørgsmålstegn ved nogle ting, siger han.

Farer og potentialer
Når landmanden sætter sig omkring bordet med et gårdråd, kan han regne med, at hans planer og ideer bliver udfordret.
Og det er et stort plus.

- Landmanden kommer til at tage bedre beslutninger, når han bliver præsenteret for nye vink-ler og andre tilgange til dét at drive forretning, siger virksomhedsrådgiveren.

Et gårdråd kan også hjælpe til med at spotte faresignaler og risikoelementer, inden det går galt.

Krav til kriseramte landbrug
Er tingene ved at køre skævt, kan det også være en ide at etablere et gårdråd.

Jørgen Cæsar Jensen oplever i nogle tilfæde, at penge- og kreditinstitutter kræver, at kriseramte landmænd etablerer et gårdråd.
Det kan eksempelvis være en betingelse for, at der gives yderligere kreditbevillinger. Og det kan være en rigtig god ide, mener rådgiveren.

- Et gårdråd kan se ting, som landmanden ikke selv ser, siger han.

Hvis landmanden vil have noget ud af sit gårdråd, er det afgørende, at han er med på ideen. Også selvom det er banken, der har fået den.
- Ejeren skal selv være indstillet på at bruge gårdrådet, ellers hjælper det ikke noget, siger Jørgen Cæsar Jensen.

 

Malkekøerne strømmer til Kimbrerskuet

Kimbrerskuet – landets største indendørs dyrskue, der afvikles i Messecenter Vesthimmerland den 4. og 5. oktober – oplever stor fremgang på alle fronter.

- X-Zelit er mere effektivt end Low CAB

Ser man alene på produktudgifterne er X-Zelit-fodring dyrere end Low CAB-fodring. Men dykker man ned på bundlinjen, ser økonomien anderledes ud, især hvis man sammen med sin Low CAB-fodring tildeler 1-2 calcium bolus, så kan X-Zelit faktisk være lige så billig en strategi som Low CAB, mener den faglige kvægchef ved Vilofoss.

En goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Tættere på kartoflen

Jan Nørgaard ser frem til at byde offentligheden indenfor, når Vildmosekartoflen I/S den 15. september for første gang slår dørene op til Åbent Landbrug.

Landbruget møder veganere til dialogmøde

Sammen med Danmarks Veganske Forening har Agri Nord arrangeret et dialogmøde som en del af Aalborg Bæredygtighedsfestival.

Styrk din rolle som professionelt bestyrelsesmedlem i landbruget

Bestyrelser arbejder i dag langt mere professionelt end tidligere. Det stiller krav til medlemmerne om specialiseret viden inden for en lang række områder. Djursland Landboforening udbyder lige nu i samarbejde med Landbo Thy og Agri Nord en uddannelse i grundlæggende og målrettet bestyrelsesarbejde i landbruget.

Malkekøerne er nu samlet i den nye kostald

Den 13. september byder Rasmus Nielsen til åben stald på ejendommen Frendrup Nihøje, midt mellem Nibe og Støvring. Her vil man kunne se en spritny kostald med kælvningsafdeling, samt hvordan de gamle bygninger er gjort »up to date«.

Lexion på lang rund-tur

Hele landet får besøg af den nye stormejetærsker fra Claas. Turen går blandt andet forbi en række forhandlere i det nord-, midt- og vestjyske.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.
Side 1 af 54 (1076 artikler)Prev1234567525354Next