Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

Redaktionen 28-11-2018 07:00:10
Har du kvæg, og har du ikke haft en dyrlæge til - sammen med dig - at gennemgå hele besætningen inden for de sidste år, skal du gribe mobilen og få bestilt et besøg.
Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?

Af kvægrådgiver Helle Sievertsen, KvægXperten

 

Snart har vi 1. december, og hermed begynder vinterperioden for de af jer, der fortsat har kvæg ude, hele døgnet. Det gælder uanset race. I vinterperioden fra 1. december til 1. marts skal dyrene være på stald, eller have adgang til staldbygning/læskur, hvor de alle kan ligge tørt og ligge ned, på samme tid. De skal altid have adgang til rent drikkevand, og dyrene skal fodres, så de altid er i godt huld og har et tykt hårlag. Arealet skal være sådan, at dyrene ikke går rundt i mudder, og slet ikke til maven! De må ikke have lårkager. Samtidig bør de tilses dagligt.

 

En lov er mindste krav

Der står ikke, »tilses dagligt« i lovteksten. »Jeg har en granbevoksning på arealet, den er lige så god som et læskur«. »Der er vandhuller, der har dyrene altid kunnet finde vand«.

Hvis du er sikker på, du ikke behøver at gøre som anført i første afsnit, så tag kontakt til en dyrlæge, en kvægrådgiver og få en afklaring på, i hvilket omfang du med god samvittighed kan afvige. Men for langt, langt de fleste med dyrehold, der opholder sig ude om vinteren, gælder det, der står i første afsnit.

Til medlemmerne af LandboThys dyrevelfærdsgruppe kommer der, i løbet af efteråret og vinteren altid nogle henvendelser om dyr, der går ude. Forbipasserende er usikre på, om dyrene har tilstrækkeligt gode forhold. Når et mindre dyrehold kommer på stald, er der færre, der ser dem, men det ændrer ikke ved, at de også skal kunne ligge tørt, at der skal være adgang til foder og vand, at dyrene skal være i ordentligt huld.

Ved større dyrehold, for eksempel større mælkeproducenter er der flere, fastlagte dyrlægebesøg, og der er ligeledes flere kontroller.
Gennemgå hele besætningen sammen med dyrlægen, mindst én gang årligt

I den danske dyreværnslov står der, at alle dyrehold (det gælder alle dyrene i besætningen) skal tilses minimum en gang årligt af en dyrlæge. Det er der rigtig mange med mindre dyrehold, der ikke ved! Besøget er en oplagt mulighed for at få en anden faglig person til at vurdere dyrene. Har de tilstrækkeligt huld, vokser de som de skal, er der plads nok, og meget andet. Det er godt for alle, at få noget faglig sparring, uanset besætningsstørrelse.

 

Bedriftsblind

Blandt mælkeproducenter bruges ordet: bedriftsblind. Vi vænner os til, hvordan det ser ud på egen bedrift, også dyrene. Vi lægger ikke mærke til de ændringer, der sker over en længere periode, og nok især ikke, når det flytter sig i negativ retning. Vi har ganske enkelt brug for andre øjne til at vurdere besætningen.  Et spark i rumpen eller et klap på skulderen er nødvendigt – og det skal gives af en anden.

 

Alle har brug for andre øjne end egne

Har du kvæg, og har du ikke haft en dyrlæge til - sammen med dig - at gennemgå hele besætningen inden for de sidste år, skal du gribe mobilen og få bestilt et besøg.

I en tid, hvor der konstant er debat om, hvorvidt vi på landet er gode nok til at tage vare på det dyrehold, vi har, er det vigtigt, at vi ikke kun selv tror, vi gør det godt nok, men at en anden person med faglig indsigt, kan bekræfte os i, at alt er, som det skal være.

 

Hvorfor henvendelse til en dyrevelfærdsgruppe?

Hvorfor er det ikke et familiemedlem, kammeraten, vennen, naboen, der tager problemet op med den, der har besætningen? Tilbyder sin hjælp, giver sin vurdering, gør opmærksom, hvis der er et problem. De fleste tør ikke. Der er en risiko for, at naboskabet, kammeratskabet, eller kontakten til familien efterfølgende ryger, fordi hjælpen ikke bliver modtaget, som den er ment.  Det skal man være parat til at tage konsekvensen af, og det er der for få, der er. 

 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer