Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

Har du kvæg, og har du ikke haft en dyrlæge til - sammen med dig - at gennemgå hele besætningen inden for de sidste år, skal du gribe mobilen og få bestilt et besøg.

Redaktionen

28-11-2018 07:00
Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?

Af kvægrådgiver Helle Sievertsen, KvægXperten

 

Snart har vi 1. december, og hermed begynder vinterperioden for de af jer, der fortsat har kvæg ude, hele døgnet. Det gælder uanset race. I vinterperioden fra 1. december til 1. marts skal dyrene være på stald, eller have adgang til staldbygning/læskur, hvor de alle kan ligge tørt og ligge ned, på samme tid. De skal altid have adgang til rent drikkevand, og dyrene skal fodres, så de altid er i godt huld og har et tykt hårlag. Arealet skal være sådan, at dyrene ikke går rundt i mudder, og slet ikke til maven! De må ikke have lårkager. Samtidig bør de tilses dagligt.

 

En lov er mindste krav

Der står ikke, »tilses dagligt« i lovteksten. »Jeg har en granbevoksning på arealet, den er lige så god som et læskur«. »Der er vandhuller, der har dyrene altid kunnet finde vand«.

Hvis du er sikker på, du ikke behøver at gøre som anført i første afsnit, så tag kontakt til en dyrlæge, en kvægrådgiver og få en afklaring på, i hvilket omfang du med god samvittighed kan afvige. Men for langt, langt de fleste med dyrehold, der opholder sig ude om vinteren, gælder det, der står i første afsnit.

Til medlemmerne af LandboThys dyrevelfærdsgruppe kommer der, i løbet af efteråret og vinteren altid nogle henvendelser om dyr, der går ude. Forbipasserende er usikre på, om dyrene har tilstrækkeligt gode forhold. Når et mindre dyrehold kommer på stald, er der færre, der ser dem, men det ændrer ikke ved, at de også skal kunne ligge tørt, at der skal være adgang til foder og vand, at dyrene skal være i ordentligt huld.

Ved større dyrehold, for eksempel større mælkeproducenter er der flere, fastlagte dyrlægebesøg, og der er ligeledes flere kontroller.
Gennemgå hele besætningen sammen med dyrlægen, mindst én gang årligt

I den danske dyreværnslov står der, at alle dyrehold (det gælder alle dyrene i besætningen) skal tilses minimum en gang årligt af en dyrlæge. Det er der rigtig mange med mindre dyrehold, der ikke ved! Besøget er en oplagt mulighed for at få en anden faglig person til at vurdere dyrene. Har de tilstrækkeligt huld, vokser de som de skal, er der plads nok, og meget andet. Det er godt for alle, at få noget faglig sparring, uanset besætningsstørrelse.

 

Bedriftsblind

Blandt mælkeproducenter bruges ordet: bedriftsblind. Vi vænner os til, hvordan det ser ud på egen bedrift, også dyrene. Vi lægger ikke mærke til de ændringer, der sker over en længere periode, og nok især ikke, når det flytter sig i negativ retning. Vi har ganske enkelt brug for andre øjne til at vurdere besætningen.  Et spark i rumpen eller et klap på skulderen er nødvendigt – og det skal gives af en anden.

 

Alle har brug for andre øjne end egne

Har du kvæg, og har du ikke haft en dyrlæge til - sammen med dig - at gennemgå hele besætningen inden for de sidste år, skal du gribe mobilen og få bestilt et besøg.

I en tid, hvor der konstant er debat om, hvorvidt vi på landet er gode nok til at tage vare på det dyrehold, vi har, er det vigtigt, at vi ikke kun selv tror, vi gør det godt nok, men at en anden person med faglig indsigt, kan bekræfte os i, at alt er, som det skal være.

 

Hvorfor henvendelse til en dyrevelfærdsgruppe?

Hvorfor er det ikke et familiemedlem, kammeraten, vennen, naboen, der tager problemet op med den, der har besætningen? Tilbyder sin hjælp, giver sin vurdering, gør opmærksom, hvis der er et problem. De fleste tør ikke. Der er en risiko for, at naboskabet, kammeratskabet, eller kontakten til familien efterfølgende ryger, fordi hjælpen ikke bliver modtaget, som den er ment.  Det skal man være parat til at tage konsekvensen af, og det er der for få, der er. 

 

Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


Landboformand kræver ny høring med vandrådenes indspil til vandplanerne

30-01-2019 08:41:50

Miljøstyrelsen har undladt at medtage de indsigelser, som landmænd og vandråd er kommet med i forhold til udtagning af vandløb i vandplanerne. - Det er helt urimeligt, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen. Han kræver derfor, at de mange indsigelser bliver taget i betragtning i en ny høring.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (647 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer