bannerPos

Stormøde forud for folketingsvalg: Vil have faglighed ind i dansk landbrugspolitik

Agerskov Kro danner 6. maj igen rammen om et stormøde i landbruget, hvor eksempelvis fagligheden bag vandplanerne og kontrollen i dansk svineproduktion er på programmet.

Redaktionen

18-04-2019 15:00
6. maj er landmænd forud for det kommende folketingsvalg atter indkaldt til stormøde på Agerskov Kro i Sønderjylland. På programmet er en række velkendte udfordringer for landbruget, som ifølge Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen endnu er langt fra at blive løst.

I næste måned går det igen løs på kroen i Agerskov, hvor landmænd igen er inviteret til stormøde.

Det er Agerskovgruppen og LandboSyd der står bag mødet, som finder sted mandag den 6. maj klokken 13. På mødet vil repræsentanter fra erhvervet op mod det nært forestående folketingsvalg præsentere politikere – forhåbentlig fra begge sider af folketingssalen – for en række problemstillinger. Politikerne er også inviteret til selv at debattere emnerne.

Ifølge arrangørerne er der en tendens til, at landbrugserhvervet forsvinder i valgkampens mange andre emner, men der er altså nogle store udfordringer, som kræver en politisk indsats

På mødet bliver der sat fokus på landbrugspakken, klimaet, vandplanerne, myndighedernes kontrol og bedre finansieringsmuligheder. Altså alt sammen velkendte emner, som er blevet debatteret masser af gange før.

- Vi er nødt til at blive ved med at køre i det, så vi kan få det rettet, siger Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen om grunden til, at for eksempel vandplanerne nok engang skal debatteres på et landmandsmøde.

Ifølge Jens Peter Aggesen er miljømålsætningerne i vandområdeplanerne fuldstændig urealistiske, og på mødet vil chefrådgiver i LandboSyd, Helge Lorenzen, blandt andet også argumentere for, at målsætningerne i vandområdeplanerne er uopnåelige.

 

Skuffet over minister

Jens Peter Aggesen lægger før mødet heller ikke skjul på, at han har valgt at være med til at arrangere mødet i skuffelse over den siddende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), og den politik der i øjeblikket bliver ført på landbrugsområdet. Ifølge Jens Peter Aggesen er den aktuelle landbrugspolitik drevet af populisme frem for faglighed.

- Jeg er skuffet over ham, og den måde som han behandler landbruget på i den trængte situation, som vi er i. På mødet vil vi derfor gerne have svar på, hvad det er, som politikerne vil med den danske fødevareproduktion efter valget, siger Jens Peter Aggesen.

 

Kræver klare budskaber

Udover Helge Lorenzen så er godsejer Claus Nedergaard, formand for Øernes Landøkonomiske Selskab, på programmet for at tale om landbrugspakken. Den tidligere BL-direktør og nuværende direktør i AgroPro Danmark, Vagn Lundsteen, vil tale om klima. Dyrlæge Pia Conradsen, SvineVet, Haderslev, kommer til at tale om regler og kontrol i dansk svineproduktion og smågriseproducent Henrik Jessen fra Agerskov skal tale om finansiering.

- Selvfølgelig er det alvorlige emner, vi har på programmet, men møderne på Agerskov kro plejer at foregå i en hyggelig atmosfære, og det kommer også til at gælde denne gang. Vi kræver klare og konkrete budskaber, og vi regner med politisk opbakning til erhvervet, som spiller en enorm stor økonomisk rolle, siger Jens Peter Aggesen.

Arrangørerne forventer mellem 200 og 300 deltagere på stormødet.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.
Side 1 af 52 (1033 artikler)Prev1234567505152Next