bannerPos

Stormøde forud for folketingsvalg: Vil have faglighed ind i dansk landbrugspolitik

Agerskov Kro danner 6. maj igen rammen om et stormøde i landbruget, hvor eksempelvis fagligheden bag vandplanerne og kontrollen i dansk svineproduktion er på programmet.

Redaktionen

18-04-2019 15:00
6. maj er landmænd forud for det kommende folketingsvalg atter indkaldt til stormøde på Agerskov Kro i Sønderjylland. På programmet er en række velkendte udfordringer for landbruget, som ifølge Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen endnu er langt fra at blive løst.

I næste måned går det igen løs på kroen i Agerskov, hvor landmænd igen er inviteret til stormøde.

Det er Agerskovgruppen og LandboSyd der står bag mødet, som finder sted mandag den 6. maj klokken 13. På mødet vil repræsentanter fra erhvervet op mod det nært forestående folketingsvalg præsentere politikere – forhåbentlig fra begge sider af folketingssalen – for en række problemstillinger. Politikerne er også inviteret til selv at debattere emnerne.

Ifølge arrangørerne er der en tendens til, at landbrugserhvervet forsvinder i valgkampens mange andre emner, men der er altså nogle store udfordringer, som kræver en politisk indsats

På mødet bliver der sat fokus på landbrugspakken, klimaet, vandplanerne, myndighedernes kontrol og bedre finansieringsmuligheder. Altså alt sammen velkendte emner, som er blevet debatteret masser af gange før.

- Vi er nødt til at blive ved med at køre i det, så vi kan få det rettet, siger Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen om grunden til, at for eksempel vandplanerne nok engang skal debatteres på et landmandsmøde.

Ifølge Jens Peter Aggesen er miljømålsætningerne i vandområdeplanerne fuldstændig urealistiske, og på mødet vil chefrådgiver i LandboSyd, Helge Lorenzen, blandt andet også argumentere for, at målsætningerne i vandområdeplanerne er uopnåelige.

 

Skuffet over minister

Jens Peter Aggesen lægger før mødet heller ikke skjul på, at han har valgt at være med til at arrangere mødet i skuffelse over den siddende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), og den politik der i øjeblikket bliver ført på landbrugsområdet. Ifølge Jens Peter Aggesen er den aktuelle landbrugspolitik drevet af populisme frem for faglighed.

- Jeg er skuffet over ham, og den måde som han behandler landbruget på i den trængte situation, som vi er i. På mødet vil vi derfor gerne have svar på, hvad det er, som politikerne vil med den danske fødevareproduktion efter valget, siger Jens Peter Aggesen.

 

Kræver klare budskaber

Udover Helge Lorenzen så er godsejer Claus Nedergaard, formand for Øernes Landøkonomiske Selskab, på programmet for at tale om landbrugspakken. Den tidligere BL-direktør og nuværende direktør i AgroPro Danmark, Vagn Lundsteen, vil tale om klima. Dyrlæge Pia Conradsen, SvineVet, Haderslev, kommer til at tale om regler og kontrol i dansk svineproduktion og smågriseproducent Henrik Jessen fra Agerskov skal tale om finansiering.

- Selvfølgelig er det alvorlige emner, vi har på programmet, men møderne på Agerskov kro plejer at foregå i en hyggelig atmosfære, og det kommer også til at gælde denne gang. Vi kræver klare og konkrete budskaber, og vi regner med politisk opbakning til erhvervet, som spiller en enorm stor økonomisk rolle, siger Jens Peter Aggesen.

Arrangørerne forventer mellem 200 og 300 deltagere på stormødet.

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next