Landbrug og natur vil følges ad – det meste ad vejen

Christian Carus 04-10-2018 09:59:34
Maria Reumert Gjerding lagde op til samarbejde med landbruget frem for skyttegravskrig.
De blev ikke enige om det hele, men efter kaffe, rundstykker, diskussion og dialog hos en konventionel svineavler i Holstebro, er både Danmarks Naturfredningsforening og landbruget klar til at opfordre kollegerne i Europa til samarbejde frem for skyttegravskrige mellem landbrug og naturorganisationer.

Det var dialogen og samarbejdet, der var i højsædet fremfor skyttegravskrig og modsætninger, da svineproducent Ejnar Thomsen forleden slog dørene op for et såkaldt kaffebordsmøde med præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Gjerding Reumert, på hans gård i Sir lidt uden for Holstebro.
Familielandbruget Vest-Jylland havde taget initiativet til mødet, og omkring 30 personer var mødt op til kaffe, rundstykker og en snak om natur og landbrug.
At mødet fandt sted hos lige netop en konventionel svinelandmand var ikke nogen tilfældighed, fortalte formanden for Familielandbruget Vest-Jylland Lone Andersen til LandbrugNord inden mødet.
- Det kunne måske virke oplagt at holde det hjemme på min økologiske gård, men vi håber at det kan være med til at aflive nogle myter at holde det her hos en konventionel svineproducent, sagde hun, inden Ejnar Thomsen tilføjede:
- For folk uden for landbruget er jeg jo nok en af de helt slemme drenge, der ligger i bunden af imageskalaen. Men jeg var ikke i tvivl om, at jeg gerne ville holde det her møde, da jeg blev spurgt. Jeg synes, dialog er vigtigt, så det her er kun en lille ting at gøre. På den her måde kan begge lejre måske gøre lidt op med de fjendebilleder man har af modparten. Det hjælper altid at kunne sætte sig ned og stille og roligt kigge hinanden i øjnene. Og hvis det kan rykke bare en lille smule, er det det hele værd. Det kunne jo også være, at jeg selv blev klogere, lød det, inden han gik ind i stuen for at byde de fremmødte velkommen. En flok, der bestod af både landmænd, medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening og folk, der var begge dele.

Fælles interesser

DN-præsidenten lagde da heller ikke skjul på, at hun var kommet til Holstebro i jagten på mere samarbejde med landbruget.
- Mængden af fælles interesser mellem landbruget og Danmarks Naturfredningsforening er kolossal, og vi er i stand til samarbejde på lokalt plan om konkrete projekter, sagde hun.
- Og vi er altså stærke sammen. For eksempel, da vi satte os sammen (DN og L&F, red.) og blev enige om vores ønsker til fremtidens regulering af vandløb, og kom med en samlet indstilling, som fik Jakob Ellemann til at sige »hvis I to kan blive enige om noget, så er det meget svært for mig at sige nej«. Med vådområderne har vi fundet frem til en løsning, der gavner begge parter. Vi får mere natur, og landmændene bliver bedre beskyttet mod oversvømmede marker.
- Men selvfølgelig er der også områder, hvor vi har helt legitime interessemodsætninger. I de situationer er det bare vigtigt, at vi aldrig falder i en grøft, hvor vi begynder at tale grimt og dæmonisere hinanden. Det er vigtigt, at vi anerkender vores forskellige tilgange og samarbejder om de områder, hvor vi kan sammen, sagde præsidenten.

Erstatningsnatur

Et af de områder, hvor Ejnar Thomsen havde håbet på lidt mere samarbejdsvillighed var i forhold til spørgsmålet om erstatningsnatur.
Med udgangspunkt i et vandhul nær fødegården, som hans far godt nok havde dækket til for mange år siden, gav dagens vært sit bud på, hvordan natur og landbrug måske kunne gå bedre hånd i hånd.
- I dag er jeg glad for, at vandhullet i sin tid blev fjernet, for i forhold til de udvidelser af produktionen, vi har gennemgået i årenes løb, var det uden tvivl kommet i vejen. Jeg ville dog ønske, at vi kunne blive enige om, at det godt kunne lade sig gøre at udvide produktionen i nærheden af sådan et vandhul, hvis man forpligtede sig til at lave en lignende biotop et andet sted. Hvis det var en mulighed, kunne det jo være, at jeg ville grave den gamle sø op igen. På den måde ville man få endnu mere natur, sagde han.
Også Lone Andersen havde indspark i forhold til mulighederne for erstatningsnatur.
- Det er et kæmpe problem, at man kan have et lille naturareal, som spænder ben for driften af det store kulturareal, der alligevel er presset inde imellem, og man ikke har muligheden for at afregistrere det og i stedet lave et større naturområde et andet sted. Formentlig i forbindelse med eksisterende natur, så vi får endnu større sammenhængende naturarealer, lød det fra formanden.

Kan ikke vente årtier

Maria Reumert Gjerding er dog ikke den store fan af at flytte rundt på naturområderne.
- En ny rapport fra Aarhus Universitet har gjort mig mere kritisk i forhold til det med at flytte rundt på naturen. Det viser sig desværre, at det tager årtier, før erstatningsnaturen når et tilsvarende niveau til den natur, den skal erstatte. Det er et stort problem, konstaterede hun.
- Men jeg har det også sådan, at jeg ikke vil være dogmatisk i forhold til rigide regler. For sandheden er, at listen over tossede regler, der ikke gavner naturen, er lang, og jeg vil meget gerne se på konkrete sager, hvor det måske vil give mening. For intelligent jordfordeling er bestemt noget, jeg går ind for.

EU-kolleger skal lære af Danmark

Erstatningsnatur var blot et af mange emner, der blev vendt i løbet af de to timer. Og selvom man ikke blev enige om alt, mente både Lone Andersen og Maria Reumert Gjerding, at man ved kaffebordet i Sir endnu engang har vist, at samarbejdet mellem landbrug og naturorganisationer i Danmark er meget længere fremme end længere nede i EU.
- Jeg har i hvert fald tænkt mig at tage det med til Bruxelles og fortælle, hvordan dialogen kan være. for jeg har en fornemmelse af, at naturorganisationer og landbrug slet ikke taler sammen. Jeg håber også, at du vil videre til dine venner i EU og fortælle om vores gode eksempel, sagde Lone Andersen, der fik et klart ja fra DN-præsidenten.
- Det vil jeg meget gerne, og jo flere ting, vi formår at løse sammen, jo flere konkrete eksempler har vi til at vise vejen for de andre. Hvis vi kan sige: »se, hvad vi har opnået«, er jeg sikker på, at andre med tiden vil følge trop, lød spådommen fra Maria Reumert Gjerding.
Også Ejnar Thomsen var tilfreds med dagens dialog.
- Det er jo en lang proces og vi har stadig meget at snakke om, men jeg synes, vi fik sået nogle frø, og vigtigst af alt: vi har en dialog. Det er først, når man ikke snakker sammen, man er sikker på, at der i hvert fald ikke kommer til at ske noget, konstaterede han.
 

Ti stjerner til Claas

23-10-2018 10:39:43

Claas er tildelt ti stjerner forud for Agromek, hvor blandt andet den nye finsnitter på bælter, det nye sejlskærebord og den nye gummiged belønnes af Agromeks dommerpanel.


Magnus er kvalificeret til både DM og NM i pløjning

23-10-2018 07:41:27

Når Magnus Jensby Krejberg den 26. og 27. oktober har lavet sine pløjefelter, skal de bedømmes af både DM-dommere og NM-dommere. Trods sine kun 19 år har han nemlig kvalificeret sig til både DM og NM. Men han tager ikke alene afsted. For både hans lillebror og far er også med i DM-truppen.


Pioner på mini-vådområder kan blive Årets Østersø-landmand

22-10-2018 11:21:18

Ole Lyngby Pedersen fra Odder får onsdag at vide, om han vinder Verdensnaturfonden WWF’s internationale pris »Baltic Farmer of the Year Award 2018«. Prisen gives til en landmand, der gør noget særligt for at drive landbrug på en »hav-venlig« måde, for eksempel ved at reducere udledning af næringsstoffer til vandmiljøet..


12 hingste-plage skal bidrage til genfornyelse ved den Jydske Hest

22-10-2018 07:35:37

12 et-års Jydske hingste-plage blev i maj sidste år samlet på en mark i Nibe. Her har de deltaget i et projekt, som skal bidrage til, at der kommer nye gener ind i racen. Nu nærmer projektet sig sin afslutning og hingstene mangler nu kun at blive kåret, herefter de er klar til at bedække en række hopper.


Bredal lancerer foldbar kalk- og gødningsspreder

21-10-2018 07:31:54

Bredals nye K-XE-spreder kommer med foldbart spredeværk, som spreder kalk op til 30 meter og handelsgødning op til 48 meter.


Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent

20-10-2018 07:26:36

Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.


Ornestation Mors indgår samarbejde med PIC

19-10-2018 10:00:41

Ornestation Mors – Danmarks førende privatejede ornestation og PIC verdens største selskab indenfor svinegenetik, kan nu offentliggøre, at de har indgået en aftale omkring distribution af PIC svinegenetik i Danmark.


Nordjyder opstiller svineproducent til Seges-udvalg

19-10-2018 09:46:46

Svineproducent Ulrik Krogsgaard, Vindblæs ved Løgstør, er opstillet til Seges’ fagudvalg for Økonomi og Virksomhedsledelse. Bag ham står samtlige landboforeninger i Nordjylland.


Gode råd til pressede minkavlere i Nordjylland

19-10-2018 08:18:06

Der blev ikke lagt skjul på, at situationen er alvorlig, da Agri Nords rådgivere forleden gav deres bud på tre veje, minkavlerne kan gå i 2019.


Rapsjordlopperne truer nordjyderne

18-10-2018 13:28:01

Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. An-greb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer. Det oplever Agri Nord Planteavl.


Danish Pig Genetics indgår samarbejde med Ornestation Mors

18-10-2018 11:47:37

Det danske avlsselskab, Danish Genetics, er kommet stærkt fra start og sætter nu ekstra skub under både vækststrategi og udvikling. Med et nyt, stærkt kommende KS samarbejde med Ornestation Mors ruster selskabet sig for alvor til at konkurrere på det danske marked og sætter nye standarder for sundhed og genetik inden for svineproduktion i Danmark.


Når roer kan konkkurere med korn

18-10-2018 10:30:29

De seneste år har roerne haft svært ved at konkurrere med lave kornpriser, men med kornpriser som i år, har det sandsynligvis været en gevinst at fodre med roer. Det var én af pointerne da LandboNord inviterede til Roedag i Himmerland


Fyrer du for gråspurvene?

17-10-2018 07:37:50

Når vinteren melder sin ankomst, skruer vi ikke overraskende ekstra op for termostaten. Kig derfor dit stuehus grundigt efter for at se, om du kan slippe for at betale for varme, du ikke får glæde af.


Pløjeværter klar til DM og NM

16-10-2018 07:27:48

I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.


Organiseringen i dansk svineproduktion er unik

15-10-2018 09:40:43

»Tag jer sammen! I kan gøre det meget bedre«. Danish Crowns topchef gentager sig selv fra vækstkonferencen i Jyllands-Posten den 12. oktober 2018.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 26 (514 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer