Landbrug og natur vil følges ad – det meste ad vejen

Maria Reumert Gjerding lagde op til samarbejde med landbruget frem for skyttegravskrig.

Christian Carus

Journalist(Kvæg)
04-10-2018 09:59
De blev ikke enige om det hele, men efter kaffe, rundstykker, diskussion og dialog hos en konventionel svineavler i Holstebro, er både Danmarks Naturfredningsforening og landbruget klar til at opfordre kollegerne i Europa til samarbejde frem for skyttegravskrige mellem landbrug og naturorganisationer.

Det var dialogen og samarbejdet, der var i højsædet fremfor skyttegravskrig og modsætninger, da svineproducent Ejnar Thomsen forleden slog dørene op for et såkaldt kaffebordsmøde med præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Gjerding Reumert, på hans gård i Sir lidt uden for Holstebro.
Familielandbruget Vest-Jylland havde taget initiativet til mødet, og omkring 30 personer var mødt op til kaffe, rundstykker og en snak om natur og landbrug.
At mødet fandt sted hos lige netop en konventionel svinelandmand var ikke nogen tilfældighed, fortalte formanden for Familielandbruget Vest-Jylland Lone Andersen til LandbrugNord inden mødet.
- Det kunne måske virke oplagt at holde det hjemme på min økologiske gård, men vi håber at det kan være med til at aflive nogle myter at holde det her hos en konventionel svineproducent, sagde hun, inden Ejnar Thomsen tilføjede:
- For folk uden for landbruget er jeg jo nok en af de helt slemme drenge, der ligger i bunden af imageskalaen. Men jeg var ikke i tvivl om, at jeg gerne ville holde det her møde, da jeg blev spurgt. Jeg synes, dialog er vigtigt, så det her er kun en lille ting at gøre. På den her måde kan begge lejre måske gøre lidt op med de fjendebilleder man har af modparten. Det hjælper altid at kunne sætte sig ned og stille og roligt kigge hinanden i øjnene. Og hvis det kan rykke bare en lille smule, er det det hele værd. Det kunne jo også være, at jeg selv blev klogere, lød det, inden han gik ind i stuen for at byde de fremmødte velkommen. En flok, der bestod af både landmænd, medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening og folk, der var begge dele.

Fælles interesser

DN-præsidenten lagde da heller ikke skjul på, at hun var kommet til Holstebro i jagten på mere samarbejde med landbruget.
- Mængden af fælles interesser mellem landbruget og Danmarks Naturfredningsforening er kolossal, og vi er i stand til samarbejde på lokalt plan om konkrete projekter, sagde hun.
- Og vi er altså stærke sammen. For eksempel, da vi satte os sammen (DN og L&F, red.) og blev enige om vores ønsker til fremtidens regulering af vandløb, og kom med en samlet indstilling, som fik Jakob Ellemann til at sige »hvis I to kan blive enige om noget, så er det meget svært for mig at sige nej«. Med vådområderne har vi fundet frem til en løsning, der gavner begge parter. Vi får mere natur, og landmændene bliver bedre beskyttet mod oversvømmede marker.
- Men selvfølgelig er der også områder, hvor vi har helt legitime interessemodsætninger. I de situationer er det bare vigtigt, at vi aldrig falder i en grøft, hvor vi begynder at tale grimt og dæmonisere hinanden. Det er vigtigt, at vi anerkender vores forskellige tilgange og samarbejder om de områder, hvor vi kan sammen, sagde præsidenten.

Erstatningsnatur

Et af de områder, hvor Ejnar Thomsen havde håbet på lidt mere samarbejdsvillighed var i forhold til spørgsmålet om erstatningsnatur.
Med udgangspunkt i et vandhul nær fødegården, som hans far godt nok havde dækket til for mange år siden, gav dagens vært sit bud på, hvordan natur og landbrug måske kunne gå bedre hånd i hånd.
- I dag er jeg glad for, at vandhullet i sin tid blev fjernet, for i forhold til de udvidelser af produktionen, vi har gennemgået i årenes løb, var det uden tvivl kommet i vejen. Jeg ville dog ønske, at vi kunne blive enige om, at det godt kunne lade sig gøre at udvide produktionen i nærheden af sådan et vandhul, hvis man forpligtede sig til at lave en lignende biotop et andet sted. Hvis det var en mulighed, kunne det jo være, at jeg ville grave den gamle sø op igen. På den måde ville man få endnu mere natur, sagde han.
Også Lone Andersen havde indspark i forhold til mulighederne for erstatningsnatur.
- Det er et kæmpe problem, at man kan have et lille naturareal, som spænder ben for driften af det store kulturareal, der alligevel er presset inde imellem, og man ikke har muligheden for at afregistrere det og i stedet lave et større naturområde et andet sted. Formentlig i forbindelse med eksisterende natur, så vi får endnu større sammenhængende naturarealer, lød det fra formanden.

Kan ikke vente årtier

Maria Reumert Gjerding er dog ikke den store fan af at flytte rundt på naturområderne.
- En ny rapport fra Aarhus Universitet har gjort mig mere kritisk i forhold til det med at flytte rundt på naturen. Det viser sig desværre, at det tager årtier, før erstatningsnaturen når et tilsvarende niveau til den natur, den skal erstatte. Det er et stort problem, konstaterede hun.
- Men jeg har det også sådan, at jeg ikke vil være dogmatisk i forhold til rigide regler. For sandheden er, at listen over tossede regler, der ikke gavner naturen, er lang, og jeg vil meget gerne se på konkrete sager, hvor det måske vil give mening. For intelligent jordfordeling er bestemt noget, jeg går ind for.

EU-kolleger skal lære af Danmark

Erstatningsnatur var blot et af mange emner, der blev vendt i løbet af de to timer. Og selvom man ikke blev enige om alt, mente både Lone Andersen og Maria Reumert Gjerding, at man ved kaffebordet i Sir endnu engang har vist, at samarbejdet mellem landbrug og naturorganisationer i Danmark er meget længere fremme end længere nede i EU.
- Jeg har i hvert fald tænkt mig at tage det med til Bruxelles og fortælle, hvordan dialogen kan være. for jeg har en fornemmelse af, at naturorganisationer og landbrug slet ikke taler sammen. Jeg håber også, at du vil videre til dine venner i EU og fortælle om vores gode eksempel, sagde Lone Andersen, der fik et klart ja fra DN-præsidenten.
- Det vil jeg meget gerne, og jo flere ting, vi formår at løse sammen, jo flere konkrete eksempler har vi til at vise vejen for de andre. Hvis vi kan sige: »se, hvad vi har opnået«, er jeg sikker på, at andre med tiden vil følge trop, lød spådommen fra Maria Reumert Gjerding.
Også Ejnar Thomsen var tilfreds med dagens dialog.
- Det er jo en lang proces og vi har stadig meget at snakke om, men jeg synes, vi fik sået nogle frø, og vigtigst af alt: vi har en dialog. Det er først, når man ikke snakker sammen, man er sikker på, at der i hvert fald ikke kommer til at ske noget, konstaterede han.
 

Knivskarp hobby

17-02-2019 14:27:00

For 24 år siden lavede Jørn Sønderskov Christensen sin første kniv. Siden er sværhedsgraden øget betragteligt for formanden for Dansk Knivforening, som står klar til at vise arbejdet frem på Jagt & Udeliv-messen i Aars.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (648 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer