Landbrug og natur vil følges ad – det meste ad vejen

Christian Carus 04-10-2018 09:59:34
Maria Reumert Gjerding lagde op til samarbejde med landbruget frem for skyttegravskrig.
De blev ikke enige om det hele, men efter kaffe, rundstykker, diskussion og dialog hos en konventionel svineavler i Holstebro, er både Danmarks Naturfredningsforening og landbruget klar til at opfordre kollegerne i Europa til samarbejde frem for skyttegravskrige mellem landbrug og naturorganisationer.

Det var dialogen og samarbejdet, der var i højsædet fremfor skyttegravskrig og modsætninger, da svineproducent Ejnar Thomsen forleden slog dørene op for et såkaldt kaffebordsmøde med præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Gjerding Reumert, på hans gård i Sir lidt uden for Holstebro.
Familielandbruget Vest-Jylland havde taget initiativet til mødet, og omkring 30 personer var mødt op til kaffe, rundstykker og en snak om natur og landbrug.
At mødet fandt sted hos lige netop en konventionel svinelandmand var ikke nogen tilfældighed, fortalte formanden for Familielandbruget Vest-Jylland Lone Andersen til LandbrugNord inden mødet.
- Det kunne måske virke oplagt at holde det hjemme på min økologiske gård, men vi håber at det kan være med til at aflive nogle myter at holde det her hos en konventionel svineproducent, sagde hun, inden Ejnar Thomsen tilføjede:
- For folk uden for landbruget er jeg jo nok en af de helt slemme drenge, der ligger i bunden af imageskalaen. Men jeg var ikke i tvivl om, at jeg gerne ville holde det her møde, da jeg blev spurgt. Jeg synes, dialog er vigtigt, så det her er kun en lille ting at gøre. På den her måde kan begge lejre måske gøre lidt op med de fjendebilleder man har af modparten. Det hjælper altid at kunne sætte sig ned og stille og roligt kigge hinanden i øjnene. Og hvis det kan rykke bare en lille smule, er det det hele værd. Det kunne jo også være, at jeg selv blev klogere, lød det, inden han gik ind i stuen for at byde de fremmødte velkommen. En flok, der bestod af både landmænd, medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening og folk, der var begge dele.

Fælles interesser

DN-præsidenten lagde da heller ikke skjul på, at hun var kommet til Holstebro i jagten på mere samarbejde med landbruget.
- Mængden af fælles interesser mellem landbruget og Danmarks Naturfredningsforening er kolossal, og vi er i stand til samarbejde på lokalt plan om konkrete projekter, sagde hun.
- Og vi er altså stærke sammen. For eksempel, da vi satte os sammen (DN og L&F, red.) og blev enige om vores ønsker til fremtidens regulering af vandløb, og kom med en samlet indstilling, som fik Jakob Ellemann til at sige »hvis I to kan blive enige om noget, så er det meget svært for mig at sige nej«. Med vådområderne har vi fundet frem til en løsning, der gavner begge parter. Vi får mere natur, og landmændene bliver bedre beskyttet mod oversvømmede marker.
- Men selvfølgelig er der også områder, hvor vi har helt legitime interessemodsætninger. I de situationer er det bare vigtigt, at vi aldrig falder i en grøft, hvor vi begynder at tale grimt og dæmonisere hinanden. Det er vigtigt, at vi anerkender vores forskellige tilgange og samarbejder om de områder, hvor vi kan sammen, sagde præsidenten.

Erstatningsnatur

Et af de områder, hvor Ejnar Thomsen havde håbet på lidt mere samarbejdsvillighed var i forhold til spørgsmålet om erstatningsnatur.
Med udgangspunkt i et vandhul nær fødegården, som hans far godt nok havde dækket til for mange år siden, gav dagens vært sit bud på, hvordan natur og landbrug måske kunne gå bedre hånd i hånd.
- I dag er jeg glad for, at vandhullet i sin tid blev fjernet, for i forhold til de udvidelser af produktionen, vi har gennemgået i årenes løb, var det uden tvivl kommet i vejen. Jeg ville dog ønske, at vi kunne blive enige om, at det godt kunne lade sig gøre at udvide produktionen i nærheden af sådan et vandhul, hvis man forpligtede sig til at lave en lignende biotop et andet sted. Hvis det var en mulighed, kunne det jo være, at jeg ville grave den gamle sø op igen. På den måde ville man få endnu mere natur, sagde han.
Også Lone Andersen havde indspark i forhold til mulighederne for erstatningsnatur.
- Det er et kæmpe problem, at man kan have et lille naturareal, som spænder ben for driften af det store kulturareal, der alligevel er presset inde imellem, og man ikke har muligheden for at afregistrere det og i stedet lave et større naturområde et andet sted. Formentlig i forbindelse med eksisterende natur, så vi får endnu større sammenhængende naturarealer, lød det fra formanden.

Kan ikke vente årtier

Maria Reumert Gjerding er dog ikke den store fan af at flytte rundt på naturområderne.
- En ny rapport fra Aarhus Universitet har gjort mig mere kritisk i forhold til det med at flytte rundt på naturen. Det viser sig desværre, at det tager årtier, før erstatningsnaturen når et tilsvarende niveau til den natur, den skal erstatte. Det er et stort problem, konstaterede hun.
- Men jeg har det også sådan, at jeg ikke vil være dogmatisk i forhold til rigide regler. For sandheden er, at listen over tossede regler, der ikke gavner naturen, er lang, og jeg vil meget gerne se på konkrete sager, hvor det måske vil give mening. For intelligent jordfordeling er bestemt noget, jeg går ind for.

EU-kolleger skal lære af Danmark

Erstatningsnatur var blot et af mange emner, der blev vendt i løbet af de to timer. Og selvom man ikke blev enige om alt, mente både Lone Andersen og Maria Reumert Gjerding, at man ved kaffebordet i Sir endnu engang har vist, at samarbejdet mellem landbrug og naturorganisationer i Danmark er meget længere fremme end længere nede i EU.
- Jeg har i hvert fald tænkt mig at tage det med til Bruxelles og fortælle, hvordan dialogen kan være. for jeg har en fornemmelse af, at naturorganisationer og landbrug slet ikke taler sammen. Jeg håber også, at du vil videre til dine venner i EU og fortælle om vores gode eksempel, sagde Lone Andersen, der fik et klart ja fra DN-præsidenten.
- Det vil jeg meget gerne, og jo flere ting, vi formår at løse sammen, jo flere konkrete eksempler har vi til at vise vejen for de andre. Hvis vi kan sige: »se, hvad vi har opnået«, er jeg sikker på, at andre med tiden vil følge trop, lød spådommen fra Maria Reumert Gjerding.
Også Ejnar Thomsen var tilfreds med dagens dialog.
- Det er jo en lang proces og vi har stadig meget at snakke om, men jeg synes, vi fik sået nogle frø, og vigtigst af alt: vi har en dialog. Det er først, når man ikke snakker sammen, man er sikker på, at der i hvert fald ikke kommer til at ske noget, konstaterede han.
 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer