bannerPos

- Se muligheder i stramme miljøkrav

Jakob Ellemann-Jensen opfordrede til at se de stramme danske miljøkrav som en mulighed for at gøre danske fødevarer til et endnu stærkere brand både herhjemme og ude i den store verden. Foto: Nordjyllands Landbrugsskole.

Christian Carus

Journalist(Kvæg)
07-03-2019 18:57
Jakob Ellemann-Jensen gav sit syn på fremtidens fødevareproduktion for 350 fremmødte på Nordjyllands Landbrugsskole.

Se bæredygtig omstilling som en mulighed frem for en begrænsning.

Det var et af hovedbudskaberne fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, da han forleden besøgte Nordjyllands Landbrugsskole, Lundbæk, til debatmøde om fremtidens fødevarer.

Omkring 350 gæster troppede op for at følge – og deltage i - debatten. De kunne blandt andet høre ministeren forklare, hvorfor han mener, at stramme miljøkrav er så vigtige for den danske fødevareproduktion.

- Hvis man sammenligner danske miljøkrav med alle andre landes, ja så er de stramme. Hvorfor er det duksen skal testes hårdere, når alle de andre i forvejen er bagud? Det er en måde at se på det. En anden måde at se på det, er det positive perspektiv. De miljøkrav der er, giver mulighed for at tænke i nye retninger, og udvikle nye miljøvenlige løsninger og nye produkter, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg tror, bæredygtig produktion bliver et varemærke på højde med økologi og på højde med dyrevelfærd, når vi er ude i verden.

Forbrugernes krav og forbrugernes ønsker, de har ændret sig ganske voldsomt bare her de seneste år, sagde ministeren, der fra salen også kunne høre forslag om at brande danske fødevarer endnu mere i udlandet og eventuelt indføre en elite fødevare-mærkning, der måske kunne give en højere afregningspris på de danske kvalitetsprodukter.

Danmark skal lave planteprotein

Med de ændrede forbrugerkrav, ser Jakob Ellemann-Jensen blandt andet store muligheder i produktion af planteprotein.

- I Danmark vurderer detailhandlen at kødforbruget falder mere end 1 procent hvert eneste år. Samtidig prioriterer flere og flere danskere at undgå kød nogle af ugens dage. På verdensplan vurderer eksperter, at planteprotein vil komme til at udgøre 20 procent af proteinindtaget indenfor de næste 20 år. Det er en voldsom stigning. Og det marked skal Danmark have en stor luns af, konstaterede han.

-  Derfor byder fremtiden højst sandsynligt på to store forandringer. Den ene er mindre kød og mere planteprotein, og den anden er en mere miljøvenlig produktion. Dem som kan se fordele i at omlægge til planter til det her marked for planteprotein, jamen det er nok dem, som kommer til at ramme rigtigt, lød spådommen fra ministeren, som også kunne høre slagtermester Claus Jensen give sit bud på fremtidens fødevarer.

Han vurderer også, at der i fremtiden vil blive spist mindre kød – til gengæld bliver kravet til kvaliteten af det kød, der så bliver spist, større.
- Det betyder, at der vil blive afsat forholdsmæssigt færre dyr. Til gengæld skulle det gerne ske til højere afregningspriser, sagde slagteren.

Præcision giver mere bæredygtighed

Et andet sted ministeren ser store muligheder for endnu mere bæredygtig produktion er i forhold til præcisionslandbrug, som både giver mulighed for at skåne miljøet og tjene flere penge via en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne.

- Mange forbrugere tror, at jo mere effektiv en landbrugsproduktion er, jo mere skadelig for miljøet er den og sandheden er det modsatte, fastslog Jakob Ellemann-Jensen.

Selvom aftenens tema var fremtidens fødevarer, kom Jakob Ellemann-Jensen ikke udenom at drøft andre emner med de fremmødte.

Aftenen bød blandt andet på kritik af ministeren og hans politiker-kollegaer for alt for sjældent at tage landbrugets parti i den offentlige debat, og på den måde være med til at tale landbruget ned.

Desuden fik både yngre og ældre landmænd i salen luftet frustrationer over svære finansieringsforhold, som bremser mulighederne for generationsskifte mange steder.
 

Vandsenge øger mælkeproduktionen

Sagro var med, da Jørgen Pedersens stalde med vandsenge blev vist frem.

Efterafgrøder bør altid nedvisnes med glyphosat før pløjefri såning

- Mange har fået en grim overraskelse af især meget enårig rapgræs, hvor sprøjtning med glyphosat er undladt. Mit råd er derfor at nedvisne efterafgrøder snarest, lyder det fra Erik Sandal, LMO.

Mineralblanding styrker kalvens tarmsundhed

Nutrimin A/S præsenterede en mineralblanding til kalve, som styrker kalvenes tarmsundhed.

Miss Agro Nord 2019

Familien Therkildsen kan se tilbage på et vellykket Agro Nord, hvor familiens seks medbragte køer snuppede flere modeltitler på kvægfagmessen i Aars. Blandt andet Miss Agro Nord.

Øko-græsmarkerne skal vurderes

Tørken i 2018 har sat sine spor på græsmarkerne, og det er derfor nødvendigt at tage en nøje vurdering af, om markerne skal lægges om eller have lov at blive liggende.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Tilfredshed i Thy

Trods de skygger, tørken har trukket, er det en tilfreds LandboThy, som ser tilbage på 2018. Også her fornemmer man lidt mere velvillighed, når snakken falder på bidragssatser, udlån og generationsskifte.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Professionel skovservice og naturpleje

Hos Alstrup Skovservice ved Videbæk har man specialiseret sig inden for en bred vifte af skov- og naturpleje-opgaver – blandt andet for Skov- og Naturstyrelsen.

Præcisionsjordbrug er for alle

Præcisionsjordbrug er ikke kun GPS, faste kørespor, vækstregulering og graduering af gødskning og udsæd inden for få kvadratmeter. Der er mange niveauer, og derfor er præcision for alle.
Side 1 af 36 (715 artikler)Prev1234567343536Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer