bannerPos

- Se muligheder i stramme miljøkrav

Jakob Ellemann-Jensen opfordrede til at se de stramme danske miljøkrav som en mulighed for at gøre danske fødevarer til et endnu stærkere brand både herhjemme og ude i den store verden. Foto: Nordjyllands Landbrugsskole.

Christian Carus

Journalist
07-03-2019 18:57
Jakob Ellemann-Jensen gav sit syn på fremtidens fødevareproduktion for 350 fremmødte på Nordjyllands Landbrugsskole.

Se bæredygtig omstilling som en mulighed frem for en begrænsning.

Det var et af hovedbudskaberne fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, da han forleden besøgte Nordjyllands Landbrugsskole, Lundbæk, til debatmøde om fremtidens fødevarer.

Omkring 350 gæster troppede op for at følge – og deltage i - debatten. De kunne blandt andet høre ministeren forklare, hvorfor han mener, at stramme miljøkrav er så vigtige for den danske fødevareproduktion.

- Hvis man sammenligner danske miljøkrav med alle andre landes, ja så er de stramme. Hvorfor er det duksen skal testes hårdere, når alle de andre i forvejen er bagud? Det er en måde at se på det. En anden måde at se på det, er det positive perspektiv. De miljøkrav der er, giver mulighed for at tænke i nye retninger, og udvikle nye miljøvenlige løsninger og nye produkter, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg tror, bæredygtig produktion bliver et varemærke på højde med økologi og på højde med dyrevelfærd, når vi er ude i verden.

Forbrugernes krav og forbrugernes ønsker, de har ændret sig ganske voldsomt bare her de seneste år, sagde ministeren, der fra salen også kunne høre forslag om at brande danske fødevarer endnu mere i udlandet og eventuelt indføre en elite fødevare-mærkning, der måske kunne give en højere afregningspris på de danske kvalitetsprodukter.

Danmark skal lave planteprotein

Med de ændrede forbrugerkrav, ser Jakob Ellemann-Jensen blandt andet store muligheder i produktion af planteprotein.

- I Danmark vurderer detailhandlen at kødforbruget falder mere end 1 procent hvert eneste år. Samtidig prioriterer flere og flere danskere at undgå kød nogle af ugens dage. På verdensplan vurderer eksperter, at planteprotein vil komme til at udgøre 20 procent af proteinindtaget indenfor de næste 20 år. Det er en voldsom stigning. Og det marked skal Danmark have en stor luns af, konstaterede han.

-  Derfor byder fremtiden højst sandsynligt på to store forandringer. Den ene er mindre kød og mere planteprotein, og den anden er en mere miljøvenlig produktion. Dem som kan se fordele i at omlægge til planter til det her marked for planteprotein, jamen det er nok dem, som kommer til at ramme rigtigt, lød spådommen fra ministeren, som også kunne høre slagtermester Claus Jensen give sit bud på fremtidens fødevarer.

Han vurderer også, at der i fremtiden vil blive spist mindre kød – til gengæld bliver kravet til kvaliteten af det kød, der så bliver spist, større.
- Det betyder, at der vil blive afsat forholdsmæssigt færre dyr. Til gengæld skulle det gerne ske til højere afregningspriser, sagde slagteren.

Præcision giver mere bæredygtighed

Et andet sted ministeren ser store muligheder for endnu mere bæredygtig produktion er i forhold til præcisionslandbrug, som både giver mulighed for at skåne miljøet og tjene flere penge via en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne.

- Mange forbrugere tror, at jo mere effektiv en landbrugsproduktion er, jo mere skadelig for miljøet er den og sandheden er det modsatte, fastslog Jakob Ellemann-Jensen.

Selvom aftenens tema var fremtidens fødevarer, kom Jakob Ellemann-Jensen ikke udenom at drøft andre emner med de fremmødte.

Aftenen bød blandt andet på kritik af ministeren og hans politiker-kollegaer for alt for sjældent at tage landbrugets parti i den offentlige debat, og på den måde være med til at tale landbruget ned.

Desuden fik både yngre og ældre landmænd i salen luftet frustrationer over svære finansieringsforhold, som bremser mulighederne for generationsskifte mange steder.
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next