bannerPos

Undgå store salgstab efter høsten: Få en råvarestrategi

Delsalg er et oplagt redskab til at sikre den mest stabile pris på årets høst, mener driftsøkonom Torben Aamand Sørensen, Velas. Arkivfoto
06-05-2020 06:54

De globale råvaremarkeder er ekstremt sårbare, og som landmand er det nødvendigt med en strategi for både køb og salg af dine råvarer, lyder rådet fra driftsøkonom.

Som landmand skal man ikke kun være dygtig til at producere mere mælk, få flere grise pr. årsso eller få højere udbytter i afgrøderne. Det handler i mindst lige så høj grad om at få den bedste pris for sine råvarer og at indkøbe sine råvarer til den billigst mulige pris – det er nemlig der, man kan påvirke sin avance. 

Det fortæller Torben Aamand Sørensen, driftsøkonom i Velas.

- Man kan som landmand næsten ikke påvirke afregningen på mælk eller svinekød, men det kan man derimod på salg af korn og raps samt indkøb af alt fra diesel til gødning, sojaskrå og færdigfoder. Det er her, man nogenlunde selv kan bestemme, hvornår et produkt skal prisfastsættes, og det er også her, man kan gøre en god handel, siger Torben Aamand Sørensen.

Han peger dog på, at der kan være langt mellem de gode handler. For det er nemlig ikke let at fange en top- eller bund, når prisudsvingene er så voldsomme, som de er på råvaremarkedet. Kigger man alene på priserne på korn, rapsfrø, sojaskrå eller olie, så var prisniveauerne langt mere stabile tilbage i 80’erne og 90’erne, end vi ser det i dag.

Særligt efter finanskrisen i 2008 blev markederne hastigt mere volatile, og de seneste år set har priserne kunnet svinge op til knap 24 pct. alene på et år. Det er næsten dobbelt så meget som tilbage i 80’erne.

- Når man som landmand enten køber eller sælger hele sit forbrug eller høst, risikerer man at få et gedigent tab, enten som følge af ikke at have ramt toppen ved salget eller købet på bunden. Når man gør det, tager man unødvendige risici, og det er basalt set en lotteriseddel – man ved jo netop aldrig, om man er på toppen eller bunden af priskurven, siger Torben Aamand Sørensen og drager en parallel til olieprisen, der for kort tid siden kollapsede for efter at tage på en himmelflugt i løbet af få dage.

Delsalg er vejen frem

Han peger på, at den rette råvarestrategi er landmandens bedste værktøj mod de store udsving på markederne og dermed en garant for ikke at skyde helt ved siden af.

- Det er så godt som muligt umuligt at slå markedet kontinuerligt, og derfor er min klare anbefaling også, at man lægger en klar strategi, hvor man eliminerer de store, risikofyldte handler. Det betyder, at man skal delsælge høsten i mindre bidder, eksempelvis over 3-5 omgange afhængig af mængderne, lyder rådet fra driftsøkonomen. Han understreger, at man ved at delsælge, bevarer muligheden for fortsat at være i markedet, hvis prisen skulle stige. Samtidig sikrer man sig et løbende salg, så det ikke ender med at, man skal tvangssælge hele beholdningen til en lav pris på grund af eksempelvis lager- eller likviditetsudfordringer. 

- Ved delsalg skal man acceptere, at man ikke får solgt alt korn eller raps til toppriser. Til gengæld får man en mere stabil pris, og man undgår de panikhandler, som kan koste rigtig mange penge og ødelægge årets regnskab, siger han.

Få en handelsstrategi

Der er flere måder at delsælge sin høst på. En af måderne er at gøre det ved en handelsstrategi hos Velas, som tager udgangspunkt i anbefalingerne hos AgroMarkets. Her gives løbende salgsanbefalinger efter en strategi om delsalg.

Målet hos AgroMarkets er ikke at nå topprisen på de enkelte år på forskellige råvarer, men det er derimod at slå årets gennemsnitspris.

cc

0

Nye siloer fordobler høstkapaciteten

Hos Hedegaards afdeling i Vebbestrup fordobler to nye stålsiloer næsten kapaciteten. Siloanlægget ventes køreklart 3. august.

Ingen fund af COVID-19 i 125 minkbesætninger

Fødevarestyrelsen har afsluttet en landsdækkende stikprøve-screening af minkbesætninger for COVID-19 uden at finde sygdommen.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1705 artikler)Prev1234567848586Next