bannerPos

Tid til grødeskæring

Det er nu, at vandløbene skal tilses for at undgå et efterår med alt for våde marker.

Christian Carus

Journalist
21-09-2018 08:04
Det er i nu, der skal grødeskæres for at minimere risikoen for oversvømmede marker i løbet af efteråret.

I efteråret sidste år var oversvømmede marker mere reglen end undtagelsen, og hvis man vil minimere risikoen for, at det gentager sig, så er det særdeles vigtigt, at man nu får skåret grøde i de omkringliggende vandløb. 
Det fortæller Louise Damgaard Thomasen, miljøkonsulent ved LMO. 
- Det varme vejr med masser af sol har givet optimale vækstbetingelser for grøden i vandløb og åer, og det kan blive et stort problem for landmændenes marker. Hvis ikke man får fjernet slam fra vandløbenes bund og skåret sin grøde, risikerer man, at markerne kan blive våde, sumpede og måske endda fuldstændigt oversvømmede, siger Louise Damgaard Thomasen.
- I september og oktober er effekten af grødeskæring allerstørst, og derfor opfordrer vi alle landmænd til at gå sine vandløb igennem for at se, om de trænger til en kærlig hånd

Glem ikke drænene

I de forgangne uger har det regnet kraftigt flere steder i landet, og lokalt ser det ud som om, at det vil kunne fortsætte i den kommende tid. Hvis ikke der bliver grødeskåret, risikerer man, at vandet ikke kan føres væk fra vandløbet, og at der derfor ikke er ordentlig træk i drænet. 
Det kan resultere i de store, oversvømmede områder på marken, der blev spottet flere steder sidste efterår. 
Ifølge Louise Damgaard Thomasen er det især vigtigt at få skåret i den grøde, der befinder sig i kanten af vandløb. Det er især de stive vandplanter, eksempelvis siv, dunhammer og grenet pindsvineknop, der øger modstanden og sænker vandføringsevnen. 
- Derudover skal man også sikre sig, at drænene er renset tilfredsstillende, og at de er klar til en våd efterårssæson.
Netop grødeskæring og vedligeholdelse af vandløb er et af de emner, der bliver diskuteret på LMO’s temaaften om vandløb, der finder sted den 3. oktober hos LMO i Søften.
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next