bannerPos

Øko-græsmarkerne skal vurderes

Redaktionen

13-03-2019 12:41
Tørken i 2018 har sat sine spor på græsmarkerne, og det er derfor nødvendigt at tage en nøje vurdering af, om markerne skal lægges om eller have lov at blive liggende.

Tørken i 2018 var en hård omgang for alle afgrøder og ikke mindst for de økologiske græsmarker. 

- Vi ser mange tynde pletter i græsmarkerne og afgrøder, der er knap så tætte, som de bør være, siger planteavlskonsulent Margit Bæk Jensen, Agri Nord.

Hun mener at marker til afgræsning skal være så tætte, at der er mindst 30-40 planter, mens der i græsmarker til slæt skal være mindst 20-25 planter pr. løbende meter sårække.

Omlægning eller overlevelse

Enten skal marken lægges helt om, eller der skal sås i de tynde pletter. 

Det er en vurdering fra bedrift til bedrift og fra mark til mark, som er vigtig. Hvis man har brug for marken til græsning eller slæt, så kan det være nødvendigt at beholde en knap så god mark. 

- Yngre marker kan det måske betale sig at så i. De ældre marker kan have udfordringer med ukrudtstrykket. Blandt andet med mælkebøtter som har klaret tørken uden problemer, siger Margit Bæk Jensen.

Grønrug kan være en mulighed

Mangler man foder og den eksisterende mark er for ringe, kan etablering af en helt anden afgrøde være en mulighed, vurderer planteavlskonsulenten. 

Etablerer man eksempelvis grønrug med græsudlæg, har man mulighed for afgræsning allerede fra midt i juni måned. 

Mælkebøtter og muldvarper er en udfordring

Nogle ældre marker er i stor stil udfordret af mælkebøtter i år. De har med deres lange pælerødder overlevet tørken.

Dilemmaet mellem isåning eller omlægning er derfor også afhængigt af, hvor mange mælkebøtter, der er i marken. 

Marken kan også være plaget af muldvarpe. De har trivedes godt i det milde efterår og vinter, og det er derfor vigtigt at lægge en strategi for bekæmpelse. 

- Nogle steder vil der desuden være nødvendigt at tromle marken for muldvarpeskud og sten. Men pas på med planérplanke eller strigle. De kan være med til at rykke planter op, forklarer Margit Bæk Jensen.

Nyetablerede marker kan være ramt af billeangreb

Selvom man fik etableret nye marker i slutningen af august, er det også nødvendigt at se dem efter. Der har nemlig været gode betingelser for bladrand- og kløversnudebillerne på grund af varmen i efteråret. 

- Derfor skal de nyetablerede marker ses nøje efter, da vi oplever flere steder, at kløveren er blevet spist, siger Margit Bæk Jensen.

Ingen problemer med vissent græs

Selvom der er en række udfordringer i år på grund af tørken og sidenhen et mildt efterår og en mild og grøn vinter, så er der også en fordel ved det lune klima.

- I år ser vi nemlig intet vissent græs på græsmarkerne. Derfor er der ingen grund til at strigle markerne i år, vurderer Margit Bæk Jensen.

Fokus på græsmarkerne
AgriNord og KvægXperten inviterer til græsmarksmøde den 14. marts, hvor de forskellige problemstillinger vil blive vendt, og løsningsmulighederne bliver præsenteret.
Det foregår fra klokken 11-13 hos Daniel Juul Christensen, Ouevej 2, Valsgaard, 9500 Hobro.
Han er nyetableret mælkeproducent med cirka 200 jerseykøer og omkring 230 hektar. Daniel giver en kort introduktion til bedriften og hvordan han passer græsmarkerne, og hvilken strategi han har for køer, kvier og kalve på græs.
 

 

Vandsenge øger mælkeproduktionen

Sagro var med, da Jørgen Pedersens stalde med vandsenge blev vist frem.

Efterafgrøder bør altid nedvisnes med glyphosat før pløjefri såning

- Mange har fået en grim overraskelse af især meget enårig rapgræs, hvor sprøjtning med glyphosat er undladt. Mit råd er derfor at nedvisne efterafgrøder snarest, lyder det fra Erik Sandal, LMO.

Mineralblanding styrker kalvens tarmsundhed

Nutrimin A/S præsenterede en mineralblanding til kalve, som styrker kalvenes tarmsundhed.

Miss Agro Nord 2019

Familien Therkildsen kan se tilbage på et vellykket Agro Nord, hvor familiens seks medbragte køer snuppede flere modeltitler på kvægfagmessen i Aars. Blandt andet Miss Agro Nord.

Øko-græsmarkerne skal vurderes

Tørken i 2018 har sat sine spor på græsmarkerne, og det er derfor nødvendigt at tage en nøje vurdering af, om markerne skal lægges om eller have lov at blive liggende.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Tilfredshed i Thy

Trods de skygger, tørken har trukket, er det en tilfreds LandboThy, som ser tilbage på 2018. Også her fornemmer man lidt mere velvillighed, når snakken falder på bidragssatser, udlån og generationsskifte.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Professionel skovservice og naturpleje

Hos Alstrup Skovservice ved Videbæk har man specialiseret sig inden for en bred vifte af skov- og naturpleje-opgaver – blandt andet for Skov- og Naturstyrelsen.

Præcisionsjordbrug er for alle

Præcisionsjordbrug er ikke kun GPS, faste kørespor, vækstregulering og graduering af gødskning og udsæd inden for få kvadratmeter. Der er mange niveauer, og derfor er præcision for alle.
Side 1 af 36 (715 artikler)Prev1234567343536Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer