bannerPos

Lus kan skade tidligt sået korn

Også rapsjordlopperne er i fuld gang i markerne, oplever Agri Nord Planteavl.

Henning K. Andersen

04-10-2018 10:53
Bladlusene har gode betingelser i år i det tidligt såede korn, og det øger risikoen for smitte med virusset »havrerødsot«. Agri Nord an-befaler derfor, at tidligt såede marker undersøges for bladlus.

Det er en stor fordel, at vintersæden kunne sås tidligt i år. Tidlig såning betyder som regel højere udbytter. Men der lurer en slange i paradis, for tidlig såning giver også grobund for havrerødsot.

- Der er risiko for, at bladlusene spreder havrerødsot i år. På grund af den tidligere såning har lusene rigtig god tid at flytte virus fra plante til plante, siger teamleder for planteavl i Agri Nord, Poul Madsen.

Til foråret er skaden sket
På nuværende tidspunkt er det umuligt at se, om planten er smittet med havrerødsot. Det kan man først se hen på sommeren, hvor bladene bliver gule med røde spidser. Og så er det for sent.

- Man kan ikke sprøjte til foråret. Der er skaden sket, og havrerødsot kan nemt betyde tab i størrelsesordenen 30-50 procent, siger Poul Madsen.

Skaderne af havrerødsot er normalt større i vinterbyg og vinterhvede end i triticale og rug, men alle kornarter kan angribes.

- Det er vigtigt, at man forsikrer det potentielt gode udbytte, man har på grund af den tidlige såning, siger Poul Madsen.

Rapsjordlopper i vinterraps er også i fuld sving
Bladlusene er ikke de eneste skadedyr i marken lige nu. Rapsjordlopperne er også i fuld gang, oplever planteavlsafdelingen.

De har både fanget de små kræ i bakker, ligesom de har set hullede blade efter lopperne.

Rapsjordloppelarver kan være meget tabsgivende og derfor anbefales bekæmpelse her i okto-ber.

- Det er en virkelig vigtig forsikring, for hvis lopperne lykkes med at lægge æg, der bliver til larver, i stænglerne, vil planten ikke kunne skyde til foråret, siger Poul Madsen.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next